2021. július 23.
//
Lenke névnap

31 éve viccesebb a világ

2021. február 19. 12:38
Mémek, borzalmas bakik és csinos kis trükkök. Lehet, hogy Photoshop nélkül őszintébb lenne a világunk, de humortalanabb is.

A nyolcvanas évek végén, Amerikában élt két testvér, John és Thomas Knoll – Thomas a képfeldolgozás doktori fokozatát próbálta épp megszerezni, John pedig George Lucas cégénél dolgozott, és azon agyaltak, hogy lehetne kieszközölni, hogy a szürkeárnyalatos képeket is meg tudják jeleníteni gépükön. Ez a sztori a hardcore tech rajongókon kívül valószínűleg nem sokaknak ismerős, pedig itt kezdődött a Photoshop története, amelyet némi házalás és finomítás után 1990. február 19-én, pontosan 31 évvel ezelőtt dobtak először piacra a testvérek.

Azóta nemcsak a képmanipuláló szoftver változott sokat, de neki köszönhetően az is, ahogy a világot és benne magunkat látjuk. A tökéletesre retusált, leginkább a divat- és sztárvilágban visszaköszönő fotók miatt sokan úgy érzik, bárcsak a Knoll fivérek soha nem alkották volna meg programjukat, mert akkor talán kevésbé lenne eltorzult az, ahogy az ideális külsőről gondolkodunk. Vagy, adott esetben ahogy egy-egy helyszínt elképzelünk a túlszaturált utazós képek alapján.

Borsi Flóra fotója az Adobe CC 2019 borítóképénBorsi Flóra fotója az Adobe CC 2019 borítóképén

Kétségtelen – mint ahogy mindennek –, a Photoshopnak is vannak árnyoldalai. Ugyanakkor okosan használva művészeti eszköz is válhat belőle. Tökéletes példa erre a magyar fotós lány, Borsi Flóra, aki arra használja a képmódosító szoftvert, hogy szürreális álomvilágokat mutasson meg képein. Ezzel pedig a Photoshop tervezőinek tetszését is elnyerte, olyannyira, hogy a program egyes verzióiban az ő képe jelenik meg a betöltés ideje alatt.

De ha épp nem is művészi képmódosításról van szó, akkor is köszönhetünk valamit a Photoshopnak: többek között sok-sok vicces pillanatot, amikor például az internet médiaművészei lázas mémgyártásba kezdenek, vagy egyszerűen csak túlszalad a retusecset, netán amatőrök próbálnak meg maguknak gyúrás helyett két kattintással kockahasat varázsolni. 

Az évforduló alkalmából ilyen bakikat válogattunk össze.

 A klasszikus. Kockás hasat szeretne gyorsan,  komoly energia befektetés nélkül? Használja a Photoshopot!

Azt gondolná az ember, egy ilyen híres magazinnál profi szakemberek dolgoznak, akik odafigyelnek a részletekre. Szemmel láthatóan nem.

A sztárvilágban elég gyakori, hogy túlszalad a retusecset. Adam Levine esetében például egy fél darabot kiharaptak az oldalából.

És eléggé dupla vagy semmi alapon is dolgozhatnak a szerkesztők... Elvégre is, minek az a másik láb?

Lehet, hogy csak optikai illúzió, de azért nem túl nagy bizalommal ülnénk fel erre a gépre...

Van benne spiritusz... Az a plusz árnyék minden bizonnyal a lelke kivetülése...

Elsőre annyira mutatós ez a tengerpart, hogy fel se tűnik, mennyire nem stimmelnek az arányok.

John "Ken baba" Mayer és haverja a Simsből Instagramon örömködnek, hogy végre találkozhattak.

A léggitár bajnokság egyértelmű győztesei

"Hé, hova tűnt a 22-es számú statiszta a Thriller forgatásról?"

 

Nem elég, hogy szegény Jennifer Anistont folyamatosan a magánélete miatt zaklatták a pletykalapok, de még ezzel a képpel is büntették. Legalább a képaláírás nem hazudik: ettől az edzésformától tényleg megváltozik a test.

 

Új értelmet nyert a patchwork család fogalma.

 

Igaz, hogy Natalia Vodianova közel 40 évesen is úgy fest, mint egy porcelánbaba, de ennyire nem természetellenes.

 

Lehet, hogy a divatmagazinok direkt lépik meg ezeket a Photoshop-bakikat és ez valami önkritika részükről. A Vanity Fair például néhány plusz végtagot varázsolt Resse Witherspoonnak és Oprahnak.

 

A GQ-nál pedig annyira megirigyelték ezt a trükköt, hogy a humoristákról szóló számuk elején ők is növesztettek pár plusz végtagot címlapsztárjaiknak. 

Bertalan Melinda

További cikkek

Bejelentették az idei Rozé Rizling Jazz Napok fellépőit
Bejelentették az idei Rozé Rizling Jazz Napok fellépőit
Augusztus 13. és 22. között rendezik meg a VeszprémFest hagyományos kísérőrendezvényét, a Rozé Rizling Jazz Napokat. Kiderült, kiket láthatunk a színpadon és mely borászok termékeit kóstolhatjuk meg.
Elkezdődött a IV. Érzékenyítő fesztivál
Elkezdődött a IV. Érzékenyítő fesztivál
A vasárnap estig tartó fesztiválon többek között kihívással élő művészek életébe és alkotásaiba tekinthetünk bepillantást, valamint a társadalmi érzékenyítést elősegítő előadásokon vehetünk részt.
Hétköznapi tárgyak mély filozófiával
Hétköznapi tárgyak mély filozófiával
A professzionalizmus és a populizmus harcaként is lehetne értelmezni a Művészetek Házában megnyílt legújabb kiállítást. Az alkotó, Babinszky Csilla a hétköznapi életből vett tárgyakkal boncolgat messzemenő következtetéseket az életről, filozófiáról. Magas színvonalú kortárs művészet, nem csak a műértőknek.
Ladányi István volt az Olvasólámpa vendége
Ladányi István volt az Olvasólámpa vendége
Ladányi István költő, irodalomtörténész vendégeskedett csütörtök este a Dubniczay-palotában, a Bozsik Péter költő által vezetett Olvasólámpában.
Veszprémben is verseket hallgathatunk a peronon
Veszprémben is verseket hallgathatunk a peronon
Június eleje óta több vasútállomáson a menetrend mellett magyar költeményeket is mondanak a hangosbemondók. A kezdeményezést még tavaly hívta életre a Balatonalmádi Aranyhíd Polgári Egyesület, a céljuk pedig ezzel, hogy kimozdítsák az irodalmat a klasszikus terekből.