2021. március 2.
//
Lujza névnap

31 éve viccesebb a világ

2021. február 19. 11:38
Mémek, borzalmas bakik és csinos kis trükkök. Lehet, hogy Photoshop nélkül őszintébb lenne a világunk, de humortalanabb is.

A nyolcvanas évek végén, Amerikában élt két testvér, John és Thomas Knoll – Thomas a képfeldolgozás doktori fokozatát próbálta épp megszerezni, John pedig George Lucas cégénél dolgozott, és azon agyaltak, hogy lehetne kieszközölni, hogy a szürkeárnyalatos képeket is meg tudják jeleníteni gépükön. Ez a sztori a hardcore tech rajongókon kívül valószínűleg nem sokaknak ismerős, pedig itt kezdődött a Photoshop története, amelyet némi házalás és finomítás után 1990. február 19-én, pontosan 31 évvel ezelőtt dobtak először piacra a testvérek.

Azóta nemcsak a képmanipuláló szoftver változott sokat, de neki köszönhetően az is, ahogy a világot és benne magunkat látjuk. A tökéletesre retusált, leginkább a divat- és sztárvilágban visszaköszönő fotók miatt sokan úgy érzik, bárcsak a Knoll fivérek soha nem alkották volna meg programjukat, mert akkor talán kevésbé lenne eltorzult az, ahogy az ideális külsőről gondolkodunk. Vagy, adott esetben ahogy egy-egy helyszínt elképzelünk a túlszaturált utazós képek alapján.

Borsi Flóra fotója az Adobe CC 2019 borítóképénBorsi Flóra fotója az Adobe CC 2019 borítóképén

Kétségtelen – mint ahogy mindennek –, a Photoshopnak is vannak árnyoldalai. Ugyanakkor okosan használva művészeti eszköz is válhat belőle. Tökéletes példa erre a magyar fotós lány, Borsi Flóra, aki arra használja a képmódosító szoftvert, hogy szürreális álomvilágokat mutasson meg képein. Ezzel pedig a Photoshop tervezőinek tetszését is elnyerte, olyannyira, hogy a program egyes verzióiban az ő képe jelenik meg a betöltés ideje alatt.

De ha épp nem is művészi képmódosításról van szó, akkor is köszönhetünk valamit a Photoshopnak: többek között sok-sok vicces pillanatot, amikor például az internet médiaművészei lázas mémgyártásba kezdenek, vagy egyszerűen csak túlszalad a retusecset, netán amatőrök próbálnak meg maguknak gyúrás helyett két kattintással kockahasat varázsolni. 

Az évforduló alkalmából ilyen bakikat válogattunk össze.

 A klasszikus. Kockás hasat szeretne gyorsan,  komoly energia befektetés nélkül? Használja a Photoshopot!

Azt gondolná az ember, egy ilyen híres magazinnál profi szakemberek dolgoznak, akik odafigyelnek a részletekre. Szemmel láthatóan nem.

A sztárvilágban elég gyakori, hogy túlszalad a retusecset. Adam Levine esetében például egy fél darabot kiharaptak az oldalából.

És eléggé dupla vagy semmi alapon is dolgozhatnak a szerkesztők... Elvégre is, minek az a másik láb?

Lehet, hogy csak optikai illúzió, de azért nem túl nagy bizalommal ülnénk fel erre a gépre...

Van benne spiritusz... Az a plusz árnyék minden bizonnyal a lelke kivetülése...

Elsőre annyira mutatós ez a tengerpart, hogy fel se tűnik, mennyire nem stimmelnek az arányok.

John "Ken baba" Mayer és haverja a Simsből Instagramon örömködnek, hogy végre találkozhattak.

A léggitár bajnokság egyértelmű győztesei

"Hé, hova tűnt a 22-es számú statiszta a Thriller forgatásról?"

 

Nem elég, hogy szegény Jennifer Anistont folyamatosan a magánélete miatt zaklatták a pletykalapok, de még ezzel a képpel is büntették. Legalább a képaláírás nem hazudik: ettől az edzésformától tényleg megváltozik a test.

 

Új értelmet nyert a patchwork család fogalma.

 

Igaz, hogy Natalia Vodianova közel 40 évesen is úgy fest, mint egy porcelánbaba, de ennyire nem természetellenes.

 

Lehet, hogy a divatmagazinok direkt lépik meg ezeket a Photoshop-bakikat és ez valami önkritika részükről. A Vanity Fair például néhány plusz végtagot varázsolt Resse Witherspoonnak és Oprahnak.

 

A GQ-nál pedig annyira megirigyelték ezt a trükköt, hogy a humoristákról szóló számuk elején ők is növesztettek pár plusz végtagot címlapsztárjaiknak. 

Bertalan Melinda

További cikkek

Elkezdődött a veszprémi SzeretFilm Stúdió új, #tüneményesutazás munkacímű játékfilmjének forgatása
Elkezdődött a veszprémi SzeretFilm Stúdió új, #tüneményesutazás munkacímű játékfilmjének forgatása
"Filmünk lélektani dráma, a vírushelyzetre reagál, ugyanakkor balatoni filmnek is tartom, ami megközelítés nagyon fontos látványvilága szempontjából" – vallotta a filmről Buvári Tamás rendező.
Böjt: főpróba az étrendváltáshoz
Böjt: főpróba az étrendváltáshoz
Február 17-én beléptünk a nagyböjti időszakba, ezzel együtt pedig sokan döntenek úgy, maguk is belekezdenek egy tisztító kúrába. De milyen esetben szolgálja valóban az egészségünket a böjt és mi az, amit inkább kerüljünk?
Hinni csak abban szabad, amit a párt mond
Hinni csak abban szabad, amit a párt mond
Legtömörebben talán így lehetne összefoglalni a kommunista diktatúrák ideológiáját az elhíresült Rákosi-mondat mellett, s bár az elnyomás éveit leginkább a szürkeség jellemezte, a filmművészet igen színesen mutatja be a korszakot. Öt nemzetközi és magyar filmet hoztunk a kommunista diktatúra áldozatainak emléknapján.
Veszprémbe költözik a Magyar Mozgókép Szemle
Veszprémbe költözik a Magyar Mozgókép Szemle
A Veszprém-Balaton régióba költözik a Magyar Mozgókép Szemle, együttműködésben az Európa Kulturális Fővárosa 2023 programsorozattal - mondta el az Origón szombaton megjelent interjújában Káel Csaba, a magyar mozgókép fejlesztéséért felelős kormánybiztos.
Süle Zsoltnak szurkolhatunk A Dal 2021-ben szombat este
Süle Zsoltnak szurkolhatunk A Dal 2021-ben szombat este
Ahogy azt már korábban megírtuk, Süle Zsolt ismét bejutott a dalválasztó show-ba: a több mint 400 produkcióból negyvenen kerülhettek az élő adásba, köztük van tehát Süle Zsolt Befúj című dala is, mellyel február huszadikán 19.35-től méretteti meg magát a Duna Televízióban.