2021. július 23.
//
Lenke névnap

Tornateremmel bővül a bakonynánai iskola

245 millió forintos kormányzati támogatásból épül új tornaterem Bakonynánán. A hírt pénteken jelentették be.

A megyében mindössze két településen nincs tornaterem: Kislődön és Bakonynánán – vázolta a helyzetet Szöllősi Attiláné, a Bakonynánai Német Nemzetiségi Nyelvoktató Általános Iskola intézményvezetője. Az évtizedek óta szűkös körülmények között megtartott testnevelésóráknak azonban hamarosan vége: a Magyar Falu Programban elnyert támogatásból végre megépülhet a várva várt tornaterem. 

Az említett – 245 millió forintos összegű, vissza nem térítendő – támogatás elnyeréséhez kalandos út vezetett. Mivel a német nemzetiségi önkormányzat az intézmény fenntartásával együtt a tulajdont is átvette, a települési önkormányzat nem tudott az ingatlan fejlesztésére pályázni a Magyar Falu Programban. A probléma nem egyedülálló: minden olyan, a program által megcélzott települést érint, ahol a helyi nemzetiségek saját kezükbe vették az oktatási intézményeket. A helyzetet felismerve Ritter Imre, a magyarországi németek parlamenti képviselője egyeztetett Gyopáros Alpárral, a programért felelős kormánybiztossal, és végül megszületett a megoldás: tavaly összesen egymilliárd forint értékben írtak ki pályázatot nemzetiségi önkormányzatok részére a Magyar Falu Programon belül.

A bakonynánai intézményt egyébként ötödik éve, 2016 óta a helyi német önkormányzat működteti, és mint az intézményvezető rámutatott, az elmúlt évek eredményei alapján jó döntés volt átvállalni a feladatot az államtól. ’16 óta lehetőségük volt a nyílászárók cseréjére, részleges tetőfelújításra, a világítás korszerűsítésére, térkövezésre, iskolabusz vásárlására is. Szöllősi Attiláné méltatta a Magyarországi Németek Országos Önkormányzatának pályázati rendszerét, ami a helyi igényekre reagálva nyújt forrást a német önkormányzatok és szervezetek terveihez. 

Ovádi Péter, a térség parlamenti képviselője is ezt az elvet vallja: valós kérdésekre kell valós válaszokat adni, mint mondta, a Magyar Falu Program is ezt hivatott segíteni. Ovádi felidézte, hogy a településen az iskolán kívül is történtek fejlesztések az elmúlt években: az óvoda konyhája, a művelődési ház, a polgármesteri hivatal felújítása is nyert támogatást. A képviselő dicsérte a választókerületében élő németséget, akiknek önkormányzataik, civil szervezeteik és intézményeik a települési önkormányzatokkal példás együttműködésben sokat tesznek a közösségek építéséért. 

Ha azonban ezeket a közösségeket meg is akarjuk őrizni, akkor fontos, hogy lehetőségeket biztosítsunk nekik a fejlődésre – mondta Soltész Miklós, az egyházakért és nemzetiségekért felelős államtitkár, aki rámutatott: mióta a bakonynánai iskola a helyi német önkormányzat fenntartásába került, nagyságrendileg 50 millió forint támogatást nyert el, amihez most közel negyedmilliárd forintot adhatnak hozzá. Az államtitkár hangsúlyozta:a kistelepülések fejlesztése azért is fontos feladat, mert falvak nélkül a nagyvárosok sem tudnak életben maradni.

A tornaterem építése a közbeszerzési eljárást követően az idén elkezdődhet, és ha minden jól megy, az iskolások és a sportolni vágyó bakonynánaiak jövőre már használhatják a termet. 

Söge
Kovács Bálint

További cikkek

Átadták a Dudar és Csetény között felújított útszakaszt
Átadták a Dudar és Csetény között felújított útszakaszt
2,3 kilométer hosszan, állami támogatásból újult meg a Zircet Mórral összekötő út Dudar és Csetény közötti szakasza.
Olaszfalu új utakra ért
Olaszfalu új utakra ért
Utcabállal és fogadással is készültek az olaszfalui Major utca lakói péntek délután, amikor hivatalosan is átadták a régóta várt új útszakaszt. A Major utca az egyik legrégebbi útszakasz a településen.
Közösségi teret fejlesztett Királyszentistván
Közösségi teret fejlesztett Királyszentistván
A Magyar Falu Programban kiírt pályázatból újultak meg a királyszentistváni művelődési ház közösségi terei.
Felelős állattartást elősegítő ivartalanítási program indul
Felelős állattartást elősegítő ivartalanítási program indul
Félmilliárd forintos keretösszeggel jelent meg pályázat kutyák azonosító chippel való ellátására, veszettség elleni oltásra, valamint kutyák és macskák ivartalanítására hétfőn a falvak önkormányzatai számára - jelentette be az Etyek-Botpusztai állatmenhelyen Gyopáros Alpár, a modern települések fejlesztéséért felelős kormánybiztos. Az eseményen Ovádi Péter miniszteri biztos többek közt az állatvédelemmel kapcsolatos kérdőív eredményeire alapozva is támogatta a programot.
Ötödik sikeres Magyar Falu projektjén is túl van Jásd
Ötödik sikeres Magyar Falu projektjén is túl van Jásd
A héten készült el a bakonyi településen egy régóta felújításra váró járdaszakasz, valamint kondiparkkal is gazdagodott a település a Magyar Falu Program nyerteseként. A jövőben újabb területeken nyílnak meg pályázatok.