2021. június 19.
//
Gyárfás névnap

Újabb történelmi lelet került elő a 8-as út építkezésénél

2021. március 7. 13:00
Nemrég 7. századbeli avar kori temetőt tártak fel a 8-as út építkezésénél, legutóbb pedig egy mostanáig ismeretlen II. világháborús lövészárokra bukkantak, amelyben egy szovjet katona földi maradványait is megtalálták.

A most megtalált lövészárok Veszprémtől keleti irányban húzódott kb. 600-800 méter hosszan cikkcakk alakban. Korábban a régészeknek már tudomása volt a közelben épített árokrendszerről, azok ugyanakkor észak-déli irányban húzódtak, a mostani viszont kelet-nyugat irányú.

A németek által épített lövészárok vélhetően a Lókúttól Balatonfűzfőig húzódó rendszer része lehetett és elsősorban a tüzérségi állások közti közlekedésben volt szerepe. A földből német leletek kerültek elő, főleg kilőtt légvédelmi gépágyúhüvelyek, azonban ezek kevés mennyisége arra utalhat, hogy a Harmadik Birodalom katonái sietve, komolyabb védekezés nélkül hagyták el a térséget 1945 tavaszán.

A lövészárokban ugyanakkor megtalálták egy szovjet katona holttestét is, akivel valószínűleg egy gránát végezhetett. Dögcédulát és egyéb olyan leletet, ami segítene beazonosítani a személyét nem találtak, így valószínűleg ismeretlen katonaként fogják eltemetni.

A leletet a Lackó Dezső Múzeum régészei vizsgálják, később a múzeum weboldalán lehet majd megtekinteni azokat.

Nyitókép: infostart.hu

 

Kapcsolódó cikk
Avar-kori temetőt találtak a nyolcas út építkezésén
A 8. sz. főút Veszprém déli elkerülő építése váratlan értékek felbukkanását eredményezte. A Budapesti csomópont kiépítését megelőző földmunkák során egy eddig ismeretlen avar temető került elő.

 

vehir.hu

További cikkek

Befejeződött a tihanyi apátság Királykriptájának feltárása
Befejeződött a tihanyi apátság Királykriptájának feltárása
Befejeződtek a feltárások a tihanyi apátság altemplomában, így ismét látogatható a Királykripta, ahol az alapító I. András király sírhelye is megtalálható. Feltételezések szerint a királyi családtól származó csontokat is találtak az altemplom feltárása során - közölte a munkálatokról tartott hétfői tihanyi sajtótájékoztatón Takács Ágoston vezető régész.
A poraiból mindig megújuló veszprémi vár története
A poraiból mindig megújuló veszprémi vár története
A veszprémi vár falaiból nem nőnek ki gótikus tornyok, nem veszi körbe a középkori várakra jellemző vizesárok és az ostromok nyomai sem látszódnak már a falain. A külsőségek ellenére mégis egy olyan koremlék ékelődik be Veszprém belvárosába, ami dicső időszakok mellett megtapasztalta a pusztító vérontást is a történelem során. A veszprémi vár története akkor kezdődik, amikor híre-hamva sem volt még a kereszténységnek.
Egy gazdag római kori exlégiós birtokát rejtheti az ösküi fennsík
Egy gazdag római kori exlégiós birtokát rejtheti az ösküi fennsík
Az utóbbi hetekben ismét előkerült az Öskü melletti római kori lelőhely témája és állapota. De vajon miért fontos Aranyoskút, és mi került elő innen? A Laczkó Dezső Múzeum munkatársával, Pálffy Sándor restaurátor-régésztechnikussal beszélgettünk.
Épült: az örök emberszeretet nevében
Épült: az örök emberszeretet nevében
Az Erzsébet-liget végén a fák mögött rejtőzik az egykori gyermekkórház hatalmas épülete, amely immáron negyed évszázada üresen és funkció nélkül tűri az idő vasfogát és szolgál a graffitisek gyakorlótereként. Cikkünkben bemutatjuk az épület történetét, két világháborún és rendszerváltáson át, mielőtt az Európa Kulturális Főváros keretében hamarosan új funkciójában születne újjá.
Eltűnt települések utcáin
Eltűnt települések utcáin
A Bakonyban számos olyan település létezett a múltban, amikről gyakran még a manapság a közelükben élők sem halottak. Ezek legtöbbje a a török időkben néptelenedett el, és mára csak néhány szétszórt kődarab – vagy annyi se – emlékeztet rá, hogy egykor emberek éltek itt. Ezúttal azonban nem velük, hanem a XX. század áldozataival foglalkozunk.