Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. március 29. Auguszta
Veszprém
11°C
2024. március 29. Auguszta
Veszprém
11°C

Újabb történelmi lelet került elő a 8-as út építkezésénél

2021. március 7. 12:00
Nemrég 7. századbeli avar kori temetőt tártak fel a 8-as út építkezésénél, legutóbb pedig egy mostanáig ismeretlen II. világháborús lövészárokra bukkantak, amelyben egy szovjet katona földi maradványait is megtalálták.

A most megtalált lövészárok Veszprémtől keleti irányban húzódott kb. 600-800 méter hosszan cikkcakk alakban. Korábban a régészeknek már tudomása volt a közelben épített árokrendszerről, azok ugyanakkor észak-déli irányban húzódtak, a mostani viszont kelet-nyugat irányú.

A németek által épített lövészárok vélhetően a Lókúttól Balatonfűzfőig húzódó rendszer része lehetett és elsősorban a tüzérségi állások közti közlekedésben volt szerepe. A földből német leletek kerültek elő, főleg kilőtt légvédelmi gépágyúhüvelyek, azonban ezek kevés mennyisége arra utalhat, hogy a Harmadik Birodalom katonái sietve, komolyabb védekezés nélkül hagyták el a térséget 1945 tavaszán.

A lövészárokban ugyanakkor megtalálták egy szovjet katona holttestét is, akivel valószínűleg egy gránát végezhetett. Dögcédulát és egyéb olyan leletet, ami segítene beazonosítani a személyét nem találtak, így valószínűleg ismeretlen katonaként fogják eltemetni.

A leletet a Lackó Dezső Múzeum régészei vizsgálják, később a múzeum weboldalán lehet majd megtekinteni azokat.

Nyitókép: infostart.hu

 

Kapcsolódó cikk
Avar-kori temetőt találtak a nyolcas út építkezésén
A 8. sz. főút Veszprém déli elkerülő építése váratlan értékek felbukkanását eredményezte. A Budapesti csomópont kiépítését megelőző földmunkák során egy eddig ismeretlen avar temető került elő.

 

vehir.hu
további cikkek
Szent Mihály veszprémi egyházának történeteit fűzték csokorba Veszprémi Érsekség Szent Mihály veszprémi egyházának történeteit fűzték csokorba Volt idő, amikor több mint száz kolostor működött a Veszprémi egyházmegyében. De IX. Pius pápa is kapott itt termelt somlói bort. A budapesti Mátyás-templom előtti Szentháromság-szobor pedig szintén Veszprémhez köthető. Az érsekség legújabb, hiánypótló kiadványa az egyházmegye ezeréves történetét mutatja be olvasmányosan, Gizellától napjainkig. 2024. március 26. 11:37 Tesztelje tudását Veszprém történetéből és nyerjen wellness élményt! Tesztelje tudását Veszprém történetéből és nyerjen wellness élményt! Veszprém gazdag történelmével kitűnik a magyar városok sorában, de vajon mennyire ismerik ezeket a történeteket az itt élők? Játsszon velünk és nyerje meg a két fő részére szóló, wellness élményt és vendéglátást, a balatonfüredi Anna Grand Hotel hotel felajánlásából! 2024. március 25. 21:56 Felülírhatja-e egy nemzeti kultusz az igazságot? Felülírhatja-e egy nemzeti kultusz az igazságot? Gyorsan szögezzük le, hogy azoknak az információknak, amik a cikkben szerepelnek nagyrésze csak teoretikus, ahogy a logikai eszmefuttatás is, aminek a végén eljutunk addig, hogy az egyik legnagyobb magyarnak kikiáltott történelmi személyünk talán nem is volt akkora magyar. A belé vetett hit viszont megkérdőjelezhetetlen, amit óvni kell. De minden áron? 2024. március 17. 22:51 Akár a Balaton mellett is vehetett volna más irányt a szabadságharc történelem Akár a Balaton mellett is vehetett volna más irányt a szabadságharc Habár az 1848-as szabadságharc történeteinek legnagyobb része Budapesten a Pilvaxban, a Landerer-nyomdában, vagy éppen a Nemzeti Múzeum lépcsőjén született, valójában történt valami a Balaton mellett is, ami akár más irányba terelhette volna az eseményeket. De végül nem történt meg. Hogy mégis miért, az máig nem tisztázott teljesen. 2024. március 16. 16:32

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.