2021. április 11.
//
Zsolt, Leó névnap

Újabb történelmi lelet került elő a 8-as út építkezésénél

2021. március 7. 13:00
Nemrég 7. századbeli avar kori temetőt tártak fel a 8-as út építkezésénél, legutóbb pedig egy mostanáig ismeretlen II. világháborús lövészárokra bukkantak, amelyben egy szovjet katona földi maradványait is megtalálták.

A most megtalált lövészárok Veszprémtől keleti irányban húzódott kb. 600-800 méter hosszan cikkcakk alakban. Korábban a régészeknek már tudomása volt a közelben épített árokrendszerről, azok ugyanakkor észak-déli irányban húzódtak, a mostani viszont kelet-nyugat irányú.

A németek által épített lövészárok vélhetően a Lókúttól Balatonfűzfőig húzódó rendszer része lehetett és elsősorban a tüzérségi állások közti közlekedésben volt szerepe. A földből német leletek kerültek elő, főleg kilőtt légvédelmi gépágyúhüvelyek, azonban ezek kevés mennyisége arra utalhat, hogy a Harmadik Birodalom katonái sietve, komolyabb védekezés nélkül hagyták el a térséget 1945 tavaszán.

A lövészárokban ugyanakkor megtalálták egy szovjet katona holttestét is, akivel valószínűleg egy gránát végezhetett. Dögcédulát és egyéb olyan leletet, ami segítene beazonosítani a személyét nem találtak, így valószínűleg ismeretlen katonaként fogják eltemetni.

A leletet a Lackó Dezső Múzeum régészei vizsgálják, később a múzeum weboldalán lehet majd megtekinteni azokat.

Nyitókép: infostart.hu

 

Kapcsolódó cikk
Avar-kori temetőt találtak a nyolcas út építkezésén
A 8. sz. főút Veszprém déli elkerülő építése váratlan értékek felbukkanását eredményezte. A Budapesti csomópont kiépítését megelőző földmunkák során egy eddig ismeretlen avar temető került elő.

 

vehir.hu

További cikkek

Épült: az örök emberszeretet nevében
Épült: az örök emberszeretet nevében
Az Erzsébet-liget végén a fák mögött rejtőzik az egykori gyermekkórház hatalmas épülete, amely immáron negyed évszázada üresen és funkció nélkül tűri az idő vasfogát és szolgál a graffitisek gyakorlótereként. Cikkünkben bemutatjuk az épület történetét, két világháborún és rendszerváltáson át, mielőtt az Európa Kulturális Főváros keretében hamarosan új funkciójában születne újjá.
Eltűnt települések utcáin
Eltűnt települések utcáin
A Bakonyban számos olyan település létezett a múltban, amikről gyakran még a manapság a közelükben élők sem halottak. Ezek legtöbbje a a török időkben néptelenedett el, és mára csak néhány szétszórt kődarab – vagy annyi se – emlékeztet rá, hogy egykor emberek éltek itt. Ezúttal azonban nem velük, hanem a XX. század áldozataival foglalkozunk.
Mi lesz velem, ha rám talál egy régész?
Mi lesz velem, ha rám talál egy régész?
Adott két állítás: az első, hogy a sírok feltárásával fontos tudást szerezhetünk a múltról; a másik, hogy a halottainkat hagynunk kell békében nyugodni. Külön-külön mindkettővel egyetértek, de vajon a két, egymással ellentétes kijelentést hogyan lehet összhangba hozni? Ennek megértéséhez kértem segítséget Pátkai Ádám Sándor régésztől, a Laczkó Dezső Múzeum munkatársától.
25 éve fosztogatják az Öskü melletti római kori lelőhelyet, most munkacsoport jöhet létre a megvédésére
25 éve fosztogatják az Öskü melletti római kori lelőhelyet, most munkacsoport jöhet létre a megvédésére
Az Öskü és Bánta közti lelőhely jelentősége a balácapusztai villagazdaságéval vetekedhet.
Kun Béla, mint a forradalom hőse?
Kun Béla, mint a forradalom hőse?
A megyei kórház melletti Alsóvárosi temetőben nyugszik egy bizonyos, ma már kissé abszurdan ható nevet viselő, mozgalmas életutat bejárt ’48-as huszártiszt, az egykori vármegye alispánjának fia, Kun Béla. Vendégcikkünkben rá emlékezünk a Balogh Dénes írása nyomán.