2023. június 2.
//
Anita, Kármen névnap

Akkor halunk meg végleg, amikor utoljára kimondják a nevünket

Egyvalamiben minden temető megegyezik: ezek a kertek adják hallottaink végső nyughelyét, ahol fejfák és keresztek feliratai jelzik, hogy valaha hogyan szólították a szerettei, ismerősei azt az embert, aki méterekkel a föld alatt fekszik nyugalmában. Létezik Veszprém határában egy temető, ahol a nyugalomra nem csak az ott eltemetettek találnak rá, hanem azok is, akik megtalálják a lombok közt a régi sírkertet.

Jutaspuszta hátsó útjától néhány száz méterre, a lőtér irányában található az egykori „cselédtemető”. Nevét állítólag onnan kapta, hogy egykor ide temetkeztek a káptalani birtokon dolgozók, de azóta is már fél évszázad eltelt, hogy utoljára itt helyeztek valakit végső nyugalomra. Egyes leírások szerint a Dózsaváros egykori lakói közül is többen nyugszanak ebben a temetőben.

Utoljára valamikor a XX. század közepén temetkeztek itt, a sírköveken a még kiolvasható évszámok között van 1946-os is, de főleg az 1900-as évek elejéről valók.

Ennek ellenére is több síron látszódik, hogy a mai napig gondozzák azokat. Apró leégett mécsesek, a hallottak napja óta elszáradt koszorúk jelzik, hogy a hozzátartozók még most is felkeresik felmenőik sírját, hogy megemlékezzenek róluk.

A cselédtemető történetét sokáig nem az a nyugodt atmoszféra övezte, amit egy temetőtől megszoknánk. Az itt állomásozó szovjet csapatok gyakorlatilag céltáblának használták a sírköveket, a golyónyomok néhányon a mai napig felfedezhetőek, valamint az ő tevékenységüknek esett áldozatul a temető közepén felállított kőkereszt is.

A rendszerváltás után a helyiek saját erőből kitisztították a temető környezetét, amennyire tudták, rendbe rakták a sírokat. Manapság pedig a temetőgondnokság halottak napja előtt ezt a temetőt is megtisztítja a lehullott faágaktól. Igazi romantikáját mégis a nyugodt környezete adja a jutaspusztai temetőnek.

Ahogy mondani szokás, az ember háromszor hal meg: egyszer, amikor testéből elszáll a lélek, másodszor, amikor elhunynak azok is, akik ismerték valaha, harmadszor pedig, amikor utoljára mondják ki a nevét. A jutaspusztai temetőben nyugvók még nem haltak meg teljesen, hiszen nevüket a mohás sírköveken a mai napig el tudjuk olvasni.

Hajas Bálint
Domján Attila

További cikkek

A mostani esőzés csak zápor a 13 évvel korábbi eseményekhez képest
A mostani esőzés csak zápor a 13 évvel korábbi eseményekhez képest
Az idei májust eddig javában az eső uralta, de ez a mennyiség még mindig semmi a 13 évvel korábbiakhoz képest, amikor napokig tombolt egy ciklon Veszprém felett. Kovács Győző helytörténész, meteorológus segítségével felidézzük a 2010-es katasztrofális állapotokat: kiöntött patak, házakra dőlt fák, szennyezett ivóvíz és áramszünet akkor, amikor tényleg a víz volt az úr.
Volt idő, amikor a haditengerészetnél macskák is szolgáltak
Volt idő, amikor a haditengerészetnél macskák is szolgáltak
A komplex feladatot ellátó doromboló négylábúak alkalmanként még „fizetést” is kaptak szolgálatukért.
Mit adnak nekünk a rómaiak?!
Mit adnak nekünk a rómaiak?!
Egy csepp Itália a Balaton mellett – ezzel a mottóval készült az idei turisztikai szezonra a Baláca Élménypark Nemesvámoson. A római kori villagazdaságban szombaton tartottak évadnyitó napot, ahol az ókori élet számos pillanata szó szerint megelevenedett a látogatók előtt.
A „legősibb foglalkozás” fénykora Magyarországon
A „legősibb foglalkozás” fénykora Magyarországon
A legősibb foglalkozások közt tartják számon, ma már viszont illegalitásban űzik csak. Pedig a XIX. században, de még a XX. század első felében is virágzott ez a sikamlós iparág, aminek a bordélyházak adtak otthont. Többek közt Veszprémben is.
Megelevenített szenvedéstörténet, avagy a passiójátékok története
Megelevenített szenvedéstörténet, avagy a passiójátékok története
Négy evangélista, Máté, Márk, Lukács és János is leírja Jézus szenvedéstörténetét egészen a feltámadásig. Ezek a bibliai történetek szolgálnak alapjául a ma ismert és ismét fénykorát élő passiójátékoknak. A tradíció már több száz éves, Magyarországon pedig pont 101 éve mutatták be az első ilyen előadást, amit azóta több másik követett. Cikkünkben bemutatjuk a passiójátékok történetét.