2021. április 20.
//
Konrád, Tivadar névnap

Március 15-e az olthatatlan szabadságvágy napja

Porga Gyula, polgármester és Ovádi Péter, országgyűlési képviselő közösen emlékeztek meg Március 15-ről.

Március 15-e az olthatatlan szabadságvágy napja. Amitől aztán a legteljesebb, legszeretettebb ünnepünk. Ezért is lehet bennünk keserűség, hogy az önfeledt ünneplésnek ezúttal nem adhatunk teret - áll a polgármester közösségi oldalán közzétett bejegyzésében a nemzeti ünnep alkalmából.

A világjárvány gúzsbaköt bennünket. Nem sétálhatunk a tavaszi napsütésben, hogy barátainkkal találkozzunk. Nem gyűlhetünk össze, hogy együtt emlékezzünk a márciusi ifjakra. És megannyi hétköznapi rutintól is tiltva vagyunk, hogy ne ártsunk magunknak, és ne veszélyeztessünk másokat. Már egy éve tapasztaljuk, hogy milyen fojtogató a szabadság hiánya. Mégsem méltányos összevetni nehéz helyzetünket a 173 évvel előttünk járó elődeinkével. Mert akkor a bátor kiállás, a hősiesség, az önfeláldozás volt a követelmény, ahhoz, hogy a rabságot felválthassa a szabadság. Most a józan ész, az önmegtartóztatás, a fegyelmezettség is megszabadíthat bennünket a járvány okozta béklyóktól. - fogalmazott Porga Gyula, aki Ovádi Péter, országgyűlési képviselővel közösen helyeztek el kokárdát a Dózsa téri 1848-as emlákműnél.

Március 15-e, szép nemzeti ünnepe arra figyelmeztessen mindannyiónkat, hogy nem vagyunk egyedül. Ami azt is jelenti, hogy számíthatunk mások segítségére, és azt is jelenti, hogy mások is számítanak a mi együttműködésünkre - zárta ünnepi gondolatait.

A városban egyébként szűk körben több civil szervezet és intézmény is tartott megemlékezéseket, minden esetben betartva a járványügyi korlátozásokat.

vehir.hu

További cikkek

Átadták a Kossuth-díjakat
Átadták a Kossuth-díjakat
Magyarország köztársasági elnöke a nemzeti ünnep, március 15. alkalmából kitüntetéseket adományozott. A lista a Magyar Közlöny hétfői számában jelent meg.
Áder János: képesek vagyunk-e jobban összefogni a közös ellenséggel szemben?
Áder János: képesek vagyunk-e jobban összefogni a közös ellenséggel szemben?
Képesek vagyunk-e az eddiginél is jobban összefogni egy, az életünket és szabadságunkat fenyegető erővel szemben, amely fájdalmat és halált hoz közénk? - tette fel a kérdést a közmédiában hétfőn sugárzott március 15-ei ünnepi beszédében a koronavírus-járványra utalva a magyar köztársasági elnök.
Kun Béla, mint a forradalom hőse?
Kun Béla, mint a forradalom hőse?
A megyei kórház melletti Alsóvárosi temetőben nyugszik egy bizonyos, ma már kissé abszurdan ható nevet viselő, mozgalmas életutat bejárt ’48-as huszártiszt, az egykori vármegye alispánjának fia, Kun Béla. Vendégcikkünkben rá emlékezünk a Balogh Dénes írása nyomán.
A miniszobrok is a márciusi ifjak előtt tisztelegnek
A miniszobrok is a márciusi ifjak előtt tisztelegnek
Március 15-re emlékezve kokárda díszíti a három veszprémi miniszobrot.
Az 1848/49-es szabadságharc eseményei Veszprémben egy borbélymester emlékeiből
Az 1848/49-es szabadságharc eseményei Veszprémben egy borbélymester emlékeiből
Bár véres harcok nem dúltak az 1848/49-es szabadságharcban Veszprémben, a polgárosodás hajnalán álló város így is nagy figyelemmel követte a monarchiában dúló eseményeket. Korabeli leírásokból is szemezgettünk, miközben megelevenedik előttünk a császári sóházról levert osztrák címer képe.