Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. február 27. Ákos, Bátor
Veszprém
11°C
2024. február 27. Ákos, Bátor
Veszprém
11°C

Március 15-e az olthatatlan szabadságvágy napja

2021. március 15. 12:35
Porga Gyula, polgármester és Ovádi Péter, országgyűlési képviselő közösen emlékeztek meg Március 15-ről.

Március 15-e az olthatatlan szabadságvágy napja. Amitől aztán a legteljesebb, legszeretettebb ünnepünk. Ezért is lehet bennünk keserűség, hogy az önfeledt ünneplésnek ezúttal nem adhatunk teret - áll a polgármester közösségi oldalán közzétett bejegyzésében a nemzeti ünnep alkalmából.

A világjárvány gúzsbaköt bennünket. Nem sétálhatunk a tavaszi napsütésben, hogy barátainkkal találkozzunk. Nem gyűlhetünk össze, hogy együtt emlékezzünk a márciusi ifjakra. És megannyi hétköznapi rutintól is tiltva vagyunk, hogy ne ártsunk magunknak, és ne veszélyeztessünk másokat. Már egy éve tapasztaljuk, hogy milyen fojtogató a szabadság hiánya. Mégsem méltányos összevetni nehéz helyzetünket a 173 évvel előttünk járó elődeinkével. Mert akkor a bátor kiállás, a hősiesség, az önfeláldozás volt a követelmény, ahhoz, hogy a rabságot felválthassa a szabadság. Most a józan ész, az önmegtartóztatás, a fegyelmezettség is megszabadíthat bennünket a járvány okozta béklyóktól. - fogalmazott Porga Gyula, aki Ovádi Péter, országgyűlési képviselővel közösen helyeztek el kokárdát a Dózsa téri 1848-as emlákműnél.

Március 15-e, szép nemzeti ünnepe arra figyelmeztessen mindannyiónkat, hogy nem vagyunk egyedül. Ami azt is jelenti, hogy számíthatunk mások segítségére, és azt is jelenti, hogy mások is számítanak a mi együttműködésünkre - zárta ünnepi gondolatait.

A városban egyébként szűk körben több civil szervezet és intézmény is tartott megemlékezéseket, minden esetben betartva a járványügyi korlátozásokat.

vehir.hu
további cikkek
Három emberöltővel ezelőtt nem peterdák, hanem ágyúk dörögtek Veszprémben Szilveszterkor történelem Három emberöltővel ezelőtt nem peterdák, hanem ágyúk dörögtek Veszprémben Szilveszterkor 2023 decemberében a legnagyobb probléma a veszprémiek körében az elmaradt karácsonyi vásár volt, Szilveszterkor pedig a már slágerszerű legális tűzijáték és illegális petárdázás kérdésköre. Három emberöltővel ezelőtt viszont komolyabb dolgoktól zengett a Bakony, mint néhány otthoni tűzijáték. 1848 és 1849 fordulóján az osztrák hadak jöttek szétverni a szabadságharcot Veszprémbe is. Ezeket a napokat idézzük fel Francsics Károly korabeli naplója alapján. 2024. január 2. 15:35 Nemzetként változtathatunk a helyzetünkön 1848 Nemzetként változtathatunk a helyzetünkön Az aradi vértanúkra emlékeztek péntek délelőtt városunkban is, Brányi Mária alpolgármester mondott ünnepi beszédet a Török Ignác utcai emlékműnél. 2023. október 6. 16:01 Nyugodt méltósággal az ünnepen Nyugodt méltósággal az ünnepen Március 15-én több olyan ünnepi eseményt is tartottak Veszprémben, amelyek nem a szónoklatoktól voltak hangosak. Épp ellenkezőleg, a nyugalom adta meg az igazi méltóságát a szabadságharc emlékének. Ilyen volt a délelőtti órákban az Alsóvárosi temetőbe szervezett séta, kora este pedig a fáklyás felvonulás az Óváros térről a Veszprémi Petőfi Színházig. 2023. március 16. 13:55 A szabadság nem ajándék nemzeti ünnep A szabadság nem ajándék Szerda délután az aradi vértanúk emlékművénél rendeztek megemlékezést Veszprémben. 2023. március 15. 20:19

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.