Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Az ifjúság európai fővárosává válhat Veszprém 2024-ben

2021. március 18. 15:57
Kisjenő, Gent, és Lviv mellett Veszprém is bejutott a második fordulóba az Európa Ifjúsági Fővárosa 2024 pályázaton. A projekttel jobban bevonnák a helyi fiatalokat a döntéshozatalba.

Március eleji hír, hogy Veszprém bejutott az Európa Ifjúsági Fővárosa 2024 (EIF 2024) nemzetközi pályázat második fordulójába. A versenyt 2009 óta a kontinens több mint 100 ifjúsági szervezetét képviselő Európai Ifjúsági Fórum írja ki azért, hogy Európa-szintű ifjúsági mozgalmat és együttműködést hozzanak létre a fiatalok között.

A 2024-es cím elnyerésére tíz város pályázott, mely közül négyen jutottak a második fordulóba: Chișinău (Kisjenő) – Moldova, Gent – Belgium, Lviv – Ukrajna, Veszprém. A végleges döntés év végén várható.

Miről szól a veszprémi pályázat? Az Európa Ifjúsági Fővárosa cím elnyerésére tett kísérlet célja, hogy sokkal több teret adjon a fiataloknak és jobban bevonja őket a városi döntéshozatalokba és fejlesztésekbe.

 -Célunk, hogy a veszprémi és környékbeli fiatalok, ifjúsági szervezetek és az önkormányzat közösen tervezzenek programokat, melyek segítségével a fiatalok aktívabban vehetnek részt a közéletben. Fontos szempont a hátrányos helyzetű fiatalok bevonása, részvételük megkönnyítése, és a fiatalok összekapcsolása más generációkkal. A bevonással új közterek is létesülhetnek a fiatalok elképzelései alapján, és sokszínűbb, befogadóbb, élhetőbb, fenntarthatóbb lehet a város. Ennek eredményeképp tovább nőhet Veszprém nemzetközi szerepe is - mondja a Polgármesteri Hivatal EKF és Nemzetközi Projektkoordinációs Csoportjának pályázatért felelős projektkoordinátora, Knauer Anna.

A második fordulóba jutott pályázatot civil szervezetek, egy online ifjúsági felmérés és fiatalok javaslatai alapján állították össze.

Úgy látja, nyertes projekt esetén a fiatalok Veszprémben és a környéken is sikeresebben érvényesíthetik elképzeléseiket:

„Ez egy lehetőség és kihívás is egyben. A fiatalok elmondhatják: Mit tennének a városukért? Milyennek érzik a várost, a városi teret? Hogyan változtatnának rajta? Hogyan vennének szívesen részt a város életében, a közéletben? Erről is szól a veszprémi program.”

Még bővülhet a projekt

Mit jelent ez a gyakorlatban és hogyan valósítanák ezt meg? A projektoordinátor elmondása szerint léteznek már koncepciók arra vonatkozóan, hogyan érnék el a fent vázolt terveket. Az eddigi pályázat több programelemet is megemlít. Ezek közt van olyan, amelyik támogatná és mentorálná az alulról szerveződő kezdeményezéseket, egy másik pedig fiatal európai zenészeket hozna össze, hogy aztán közös produktumaikat bemutassák például az Utcazene Fesztiválon.

A tervek közt szerepel az is, hogy létrehoznak egy olyan applikációt, aminek segítségével becsatornázható  a fiatalok véleménye a helyi ügyek kapcsán. A társadalmi kérdésekről szóló beszélgetéssorozat vagy a fiatalok életéről szóló filmklub beindítása szintén ötletként merült fel. Knauer Anna kiemelte: a fiatalok véleménye és kérése alapján még van lehetőség bővíteni a programokat, módosítani, vagy újakat hozzátenni a május végi második beadási határidő előtt.

A pályázati anyag közös kidolgozását online workshopok és egy újabb online ifjúsági felmérés segíti majd a tavasz folyamán, az ezekben való részvételi lehetőségről hamarosan hírt adnak.

Fotó: Vince Fleming (Unsplash)Fotó: Vince Fleming (Unsplash)

Bár a pályázat célcsoportja általánosságban a 15-34 év közötti korosztály, azon ifjúsági szervezeteket, segítőket és intézményeket is bevonják a projektbe, akik fiatalokkal foglalkoznak.

Eddig az alábbi szervezetek vagy személyek csatlakoztak a programhoz:

  • Pannon Egyetem CoolLaunch
     
  • Pannon Egyetem Hallgatói Önkormányzat
     
  • Pannon Egyetem
     
  • Lélektér Alapítvány
     
  • Veszprémi Diák- és Ifjúsági Önkormányzat (VEDIÖK)
     
  • Fekete Sereg Ifjúsági Egyesület (Nagyvázsony)
     
  • Tótvázsonyi Ifjúsági Egyesület
     
  • Gyermek- és Ifjúsági Önkormányzati Társaság (Budapest)
     
  • Nemzeti Ifjúsági Tanács
     
  • Veszprém Városának Ifjúsági Kerekasztala – Bóka Bence ifjúsági tanácsadó
     
  • Az Erasmus+ SporTown és az Európa a Polgárokért ENriCH nemzetközi ifjúsági projektekben részt vett fiatalok
     
  • a Lélektér Alapítvány aktív fiataljai
     
  • Máltai Szeretetszolgálat Egyesület veszprémi egysége
     
  • FOKE, Fogyatékosügyi Kerekasztal
     
  • Alkohol-Drogsegély Ambulancia egyesület

A projekt koordinátora szerint bár Veszprémnek nagy esélye van megnyerni a pályázatot, az is előfordulhat, hogy nem így lesz. Ha utóbbi igazolódik be, szerinte akkor sem lehet kudarcról beszélni: „A több hónapnyi közös munkával mindenképp nyer a város, hiszen a közös munka egy fejlődési folyamat, miközben számos jó ötlet születhet, és a fiatalok, civil szervezetek, önkormányzat és más szervezetek között erősödik a kapcsolat, így fejlődik a város és hatékonyabban lehet megújítani, megvalósítani a veszprémi önkormányzat által korábban megfogalmazott Ifjúsági Koncepciót is.”

Ge. Á.
további cikkek
Nyártól nem vásárolhatnak energiaitalt a tizennyolc évnél fiatalabbak Nyártól nem vásárolhatnak energiaitalt a tizennyolc évnél fiatalabbak Amennyiben elfogadja az országgyűlés a KDNP politikusai által benyújtott törvényjavaslatot, úgy legkorábban idén nyártól a dohány- és alkoholtermékekhez hasonlóan az energiaitalok is tiltólistára kerülnek a fiataloknál. A kereszténydemokrata párt ifjúsági tagozatának tagjai veszprémi sajtótájékoztatójukon beszéltek a törvényjavaslat részleteiről. 2024. április 5. 21:46 Ingyenes lesz a jogosítvány megszerzése a középiskolásoknak Ingyenes lesz a jogosítvány megszerzése a középiskolásoknak A magyar kormány legújabb fiatalokat támogató intézkedése szeptember 1-től lépérvénybe. 2024. március 14. 12:35 A lehetőséggel együtt felelősséget is kaptak a veszprémi fiatalok fiatalok A lehetőséggel együtt felelősséget is kaptak a veszprémi fiatalok Idén ősszel elfogadták Veszprém új ifjúsági koncepcióját, ami többek közt abban is kitűnik a hasonló dokumentumok közül, hogy megalkotásában több olyan helyi fiatal is részt vett, akik még a tizennyolcadik életévüket sem töltötték be. Meglepetést pedig bőven okoztak, amikor a közös munka zajlott. Ezekről is kérdeztük dr. Hegedűs Barbara alpolgármestert, aki végig ott volt a koncepció megalkotásánál. 2023. december 18. 16:30 Hogyan lázadhat egy jobboldali fiatal a konzervatív kormány mellett? Hogyan lázadhat egy jobboldali fiatal a konzervatív kormány mellett? Újabb veszprémi politikus neve jelent meg az országos politikában. Halmay Gábor, a Dózsaváros és a Jeruzsálemhegy egyik önkormányzati képviselője az Ifjúsági Kereszténydemokrata Szövetség (IKSZ) ügyvezető alelnöke lett. Azt mondja, a konzervatív beállítottságú fiataloknak számos személyes támadással kell szembenézniük, de van egy nagy különbség liberális társaikhoz képes. Vajon mennyire trendi a fiatalok körében konzervatívnak lenni? Mi lesz a lázadó énjükkel ebben a politikai szervezetben? Ezekről is beszélgettünk. 2023. december 6. 12:07

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.