2022. január 25.
//
Pál névnap

Az ifjúság európai fővárosává válhat Veszprém 2024-ben

Kisjenő, Gent, és Lviv mellett Veszprém is bejutott a második fordulóba az Európa Ifjúsági Fővárosa 2024 pályázaton. A projekttel jobban bevonnák a helyi fiatalokat a döntéshozatalba.

Március eleji hír, hogy Veszprém bejutott az Európa Ifjúsági Fővárosa 2024 (EIF 2024) nemzetközi pályázat második fordulójába. A versenyt 2009 óta a kontinens több mint 100 ifjúsági szervezetét képviselő Európai Ifjúsági Fórum írja ki azért, hogy Európa-szintű ifjúsági mozgalmat és együttműködést hozzanak létre a fiatalok között.

A 2024-es cím elnyerésére tíz város pályázott, mely közül négyen jutottak a második fordulóba: Chișinău (Kisjenő) – Moldova, Gent – Belgium, Lviv – Ukrajna, Veszprém. A végleges döntés év végén várható.

Miről szól a veszprémi pályázat? Az Európa Ifjúsági Fővárosa cím elnyerésére tett kísérlet célja, hogy sokkal több teret adjon a fiataloknak és jobban bevonja őket a városi döntéshozatalokba és fejlesztésekbe.

 -Célunk, hogy a veszprémi és környékbeli fiatalok, ifjúsági szervezetek és az önkormányzat közösen tervezzenek programokat, melyek segítségével a fiatalok aktívabban vehetnek részt a közéletben. Fontos szempont a hátrányos helyzetű fiatalok bevonása, részvételük megkönnyítése, és a fiatalok összekapcsolása más generációkkal. A bevonással új közterek is létesülhetnek a fiatalok elképzelései alapján, és sokszínűbb, befogadóbb, élhetőbb, fenntarthatóbb lehet a város. Ennek eredményeképp tovább nőhet Veszprém nemzetközi szerepe is - mondja a Polgármesteri Hivatal EKF és Nemzetközi Projektkoordinációs Csoportjának pályázatért felelős projektkoordinátora, Knauer Anna.

A második fordulóba jutott pályázatot civil szervezetek, egy online ifjúsági felmérés és fiatalok javaslatai alapján állították össze.

Úgy látja, nyertes projekt esetén a fiatalok Veszprémben és a környéken is sikeresebben érvényesíthetik elképzeléseiket:

„Ez egy lehetőség és kihívás is egyben. A fiatalok elmondhatják: Mit tennének a városukért? Milyennek érzik a várost, a városi teret? Hogyan változtatnának rajta? Hogyan vennének szívesen részt a város életében, a közéletben? Erről is szól a veszprémi program.”

Még bővülhet a projekt

Mit jelent ez a gyakorlatban és hogyan valósítanák ezt meg? A projektoordinátor elmondása szerint léteznek már koncepciók arra vonatkozóan, hogyan érnék el a fent vázolt terveket. Az eddigi pályázat több programelemet is megemlít. Ezek közt van olyan, amelyik támogatná és mentorálná az alulról szerveződő kezdeményezéseket, egy másik pedig fiatal európai zenészeket hozna össze, hogy aztán közös produktumaikat bemutassák például az Utcazene Fesztiválon.

A tervek közt szerepel az is, hogy létrehoznak egy olyan applikációt, aminek segítségével becsatornázható  a fiatalok véleménye a helyi ügyek kapcsán. A társadalmi kérdésekről szóló beszélgetéssorozat vagy a fiatalok életéről szóló filmklub beindítása szintén ötletként merült fel. Knauer Anna kiemelte: a fiatalok véleménye és kérése alapján még van lehetőség bővíteni a programokat, módosítani, vagy újakat hozzátenni a május végi második beadási határidő előtt.

A pályázati anyag közös kidolgozását online workshopok és egy újabb online ifjúsági felmérés segíti majd a tavasz folyamán, az ezekben való részvételi lehetőségről hamarosan hírt adnak.

Fotó: Vince Fleming (Unsplash)Fotó: Vince Fleming (Unsplash)

Bár a pályázat célcsoportja általánosságban a 15-34 év közötti korosztály, azon ifjúsági szervezeteket, segítőket és intézményeket is bevonják a projektbe, akik fiatalokkal foglalkoznak.

Eddig az alábbi szervezetek vagy személyek csatlakoztak a programhoz:

 • Pannon Egyetem CoolLaunch
   
 • Pannon Egyetem Hallgatói Önkormányzat
   
 • Pannon Egyetem
   
 • Lélektér Alapítvány
   
 • Veszprémi Diák- és Ifjúsági Önkormányzat (VEDIÖK)
   
 • Fekete Sereg Ifjúsági Egyesület (Nagyvázsony)
   
 • Tótvázsonyi Ifjúsági Egyesület
   
 • Gyermek- és Ifjúsági Önkormányzati Társaság (Budapest)
   
 • Nemzeti Ifjúsági Tanács
   
 • Veszprém Városának Ifjúsági Kerekasztala – Bóka Bence ifjúsági tanácsadó
   
 • Az Erasmus+ SporTown és az Európa a Polgárokért ENriCH nemzetközi ifjúsági projektekben részt vett fiatalok
   
 • a Lélektér Alapítvány aktív fiataljai
   
 • Máltai Szeretetszolgálat Egyesület veszprémi egysége
   
 • FOKE, Fogyatékosügyi Kerekasztal
   
 • Alkohol-Drogsegély Ambulancia egyesület

A projekt koordinátora szerint bár Veszprémnek nagy esélye van megnyerni a pályázatot, az is előfordulhat, hogy nem így lesz. Ha utóbbi igazolódik be, szerinte akkor sem lehet kudarcról beszélni: „A több hónapnyi közös munkával mindenképp nyer a város, hiszen a közös munka egy fejlődési folyamat, miközben számos jó ötlet születhet, és a fiatalok, civil szervezetek, önkormányzat és más szervezetek között erősödik a kapcsolat, így fejlődik a város és hatékonyabban lehet megújítani, megvalósítani a veszprémi önkormányzat által korábban megfogalmazott Ifjúsági Koncepciót is.”

Ge. Á.

További cikkek

A veszprémi fiatalok megcáfolták azt, hogy generációjuk érdektelen lenne a politika és közélet iránt
A veszprémi fiatalok megcáfolták azt, hogy generációjuk érdektelen lenne a politika és közélet iránt
Orbán Balázs, miniszterhelyettes, parlamenti és stratégiai államtitkár volt a veszprémi fiatalok vendége péntek este. Az első alkalommal megrendezett Fiatalok estjén az átalakuló világrendről és a nemzetstratégia kialakításáról is szó esett. Az előadó aktuálpolitika helyett főleg világszintű folyamatokra irányította a figyelmet, amiben az összegyűlt helyi fiatalok interakítv módon partnerek is voltak.
A veszprémi Európa Ifjúsági Főváros projekt nem vész el, csak átalakul
A veszprémi Európa Ifjúsági Főváros projekt nem vész el, csak átalakul
Több, mint egy év előkészítő munka után a múlt héten prezentálta a veszprémi csapat Brüsszelben az Európa Ifjúsági Fővárosa 2024 címről döntő zsűri előtt a koncepcióját. A végeredmény kihirdetésénél végül nem Veszprém, hanem Gent városa örülhetett, de a veszprémi ifjúságfejlesztési koncepciót sem fogják széttépni. Hegedűs Barbara, alpolgármestert, a veszprémi csapat vezetőjét kérdeztük a tanulságokról és a projekt jövőjéről.
Tisztújítást tartott a Fidelitas, Bóka Bence is az alelnökök között szerepel
Tisztújítást tartott a Fidelitas, Bóka Bence is az alelnökök között szerepel
A Fidelitas elnöke továbbra is Illés Boglárka maradt. Az ifjúsági szervezet szombati, XVIII. tisztújító kongresszusán újabb két évre megválasztotta az eddigi vezetőjét - olvasható a szervezet Facebook-oldalán.
Gent nyerte Európa Ifjúsági Fővárosa 2024 címet, Veszprém ezúttal alulmaradt a megmérettetésben
Gent nyerte Európa Ifjúsági Fővárosa 2024 címet, Veszprém ezúttal alulmaradt a megmérettetésben
Csütörtök délután az Európai Ifjúsági Fórum (European Youth Forum) által kijelölt nemzetközi zsűri Gent városát tartotta érdemesnek, hogy 2024-ben Európa Ifjúsági Fővárosa legyen, így Veszprém ebben a versenyben alulmaradt európai riválisaival szemben.
Ma eldől, hogy Veszprém lesz-e 2024-ben Európa ifjúsági fővárosa
Ma eldől, hogy Veszprém lesz-e 2024-ben Európa ifjúsági fővárosa
A veszprémi delegáció már Brüsszelben van, ahol várhatóan ma délután kihirdetik, hogy melyik város viselheti 2024-ben az Európa Ifjúsági Fővárosa címet.