Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

A húsvét éke: a díszített tojás

2021. április 4. 4:01
Egyedülálló hungarikum, ha patkoljuk, szemet gyönyörködtető műalkotás, ha kicsipkézzük, vagy éppen névre szóló ajándék, amennyiben viaszolnánk. A húsvéti tojás kidíszítése egészen az ókorig visszanyúló kulturális örökségünk, amelynek egyes formái ma már ritka kincsnek minősülnek.

Hímzett, patkolt, festett, gyönggyel fűzött, festett. Akármilyen formában is találkozunk vele, a díszes tojás kétségtelenül a húsvét egyik legmeghatározóbb motívuma, amely az egyházi szimbolika szerint a sírjából feltámadó Krisztust jelképezi. A tojás héjának megfestése ugyanakkor már az ókorban is elterjedt szokás volt: így ünnepelték a tavasz közeledtét, hiszen a tojás a termékenység szimbóluma is volt. Az első keresztények Mezopotámiában vették át ezt a hagyományt, és vöröshagyma héjjal pirosra festették a tojásokat, az utókor pedig aztán egyre ékesebb és bonyolultabb változatokkal állt elő a kidíszítésükre.

Sajnos a legkülönlegesebb technikákat ma már csak kevesen művelik – igaz, ők rendre Guinness-rekordokat állítanak fel és külföldön is elismertek. Igazán örvendetes lenne viszont, ha a kézművesség reneszánszával a fiatalabb generációk is újra felfedeznék maguknak ezeket a díszítési módszereket, hiszen akad köztük a világon egyedülálló hungarikum is.

Patkolás

Ez utóbbi a patkolás, amelyet a szájhagyomány szerint az unatkozó patkolókovácsok találtak ki az 1800-as években, hogy ezzel is bizonyítsák szakmai tudásukat. Egy másik hagyomány szerint a kovácsinasok tesztje volt a patkolás: akinek sikerült megpatkolnia a tojást, azt a bizottság felszabadította.

Ehhez általában kifújt libatojást használtak, amire fém vereteket, abroncsokat, leggyakrabban patkókat szegeltek fel, de más érdekes kovácsszerszámok is kerülhettek rá, a minták között pedig kakas, kalapács és üllő, de jegyes pár is előfordul. Mivel patkolással kevesen foglalkoznak, nem alakultak ki tájegységenként eltérő motívumok, de minden, a tojásra kerülő patkó jelentéssel bír: a feje tetejére állított például szerencsét hoz. A patkolt tojást egyébként főleg ajándékba adták, és aki kapta, nagy becsben tartotta – nem véletlenül: egy tojás elkészítése nagy türelmet, precizitást és jelenlétet követel.

Csipkézés

Talán a legtöbb türelmet igénylő tojásdíszítési technika – ez még a patkolásnál is nagyobb figyelmet igényel. Az áttört csipkére emlékeztető dekoráció elkészítéséhez egy kisebb fúró szerszám szükséges, amivel nagyon finoman csipkemintázatot vájunk a tojásba. Nem mindegy, hol kezdjük meg a fúrást – meglepő módon a legsérülékenyebb részen kell nekilátni. A motívumot általában viasszal írják fel a tojásra, amely lehet egészen egyszerű is, de a legszebb darabok mindig valamilyen különlegesebb, például kalocsai mintával, folyondár virág rajzával készülnek.

Viaszolás

Az elszánt tojásdekorálók egyik legkedveltebb megoldása a viaszolás: alapvetően kevesebb szaktudást igényel, de nagy koncentrációra van szükség, hogy ne épp az utolsó pillanatban rontsuk el. A kifújt tojásokra először egy íróka segítségével megolvasztott méhviasszal mintákat rajzolunk (akár az ajándékozott nevét), majd a darabokat festőlébe tesszük. Ez régen lila hagyma, csipkebogyó vagy más gyümölcs, zöldség leve volt, ma készen is kaphatók festékek. Miután a tojás elnyerte a megfelelő árnyalatot, kivesszük a léből és gyertyaláng fölött leolvasztjuk róla a viaszt, hogy szépen látszódjon a minta. Ha igazán hűek akarunk lenni a hagyományokhoz, nézzünk utána, adott tájegységen mi a jellemző motívum: a Nyírségben például a búzavirág volt, sok helyen viszont a tulipán.

Karcolás

A karcolás az egyik legrégebbi technika, amit a mai hímes tojás elődjének tekintenek: Móra Ferenc írónk, régész már avar kori sírokban is talált karcolt tojásokat. Régen főleg férfiak készítették és a motívumokat bicskával karcolták rá a tojásra. Ma használhatunk kést vagy tapétavágót, s minél meredekebben tartjuk a szerszámot, annál vékonyabb vonalakat húzhatunk az előzetesen befestett tojás héjára.

Bertalan Melinda
további cikkek
Víztükör és teagőz Víztükör és teagőz Nagyvári Csaba festményeiből nyílt kiállítás az Íródeákban pénteken. 2024. április 23. 14:01 Indul a jegyértékesítés a Gyárkert idei koncertjeire! Indul a jegyértékesítés a Gyárkert idei koncertjeire! Nyáron újra koncertek, a magyar zenei élet kiemelkedő előadói várják a közönséget a veszprémi Gyárkert Kultúrparkban - közölték a szervezők kedden.  2024. április 23. 11:53 Olaszországig vitték Veszprém kulturális főváros jó hírét a helyi balett növendékek, akik már a profikkal is felveszik a versenyt Olaszországig vitték Veszprém kulturális főváros jó hírét a helyi balett növendékek, akik már a profikkal is felveszik a versenyt Martha Graham amerikai táncosnő szerint a legnagyobb táncosokat nem a tudásuk, hanem a szenvedélyük teszik naggyá – az élet pedig újra és újra bizonyítja, ez mennyire igaz. Március 22–24. között az olaszországi Lecce városában mutathatták meg tehetségüket és képviselhették Veszprémet a Victoria Art & Sport Egyesület, illetve a Csermák Antal Alapfokú Művészeti Iskola balerinái: a X. IBCDC Domenico Modugno Nemzetközi Balett- és Kortárstánc versenyen nem várt kihívásokkal szembesültek, ráadásul először versenyeztek profi kategóriában, elhivatottságuk mégis a dobogóra repítette őket, bizonyítva, Veszprém méltán lett kulturális főváros.  2024. április 23. 17:42 Kutyacsaholás a színházban állatvédelem Kutyacsaholás a színházban Van kutyabarát kávézó, étterem, könyvtár, hivatal, de egy színházban eddig meglepő lett volna négylábúakkal találkozni. A Veszprémi Petőfi Színház viszont most ebben is formabontó volt, ugyanis a VII. Lélektől Lélekig Fesztiváljának szombati napján az állatvédelemnek és a felelős állattartásnak is szentelt egy beszélgetést, így pedig a teátrum előcsarnokában az érdeklő közönség soraiban feltűnt több kutya is. 2024. április 21. 14:14

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.