2022. június 27.
//
László névnap

Tisztítsuk meg együtt a Veszprém környéki erdőket, mezőket!

Néhány éve itthon is hódított a plogging, azaz a futással összekötött szemétszedés. Egy országos kampány keretében most hasonló akcióra buzdítanak, csak ezúttal túrázás közben gyűjthetjük össze a hulladékot. A kezdeményezéshez veszprémiként is fontos lenne csatlakozni.

Amikor a természet, az erdők, a mezők válnak az utolsó menedékeinkké, elég lehangoló, hogy úton-útfélen bokrok tövében díszelgő papírzsebkendőkbe, eldobált PET palackokba, gumiabroncsokba vagy éppen szétszakadt lábbelikbe botlunk. Márpedig aki egyszer is túrázott az elmúlt időszakban, minden bizonnyal át is élte ezt az „élményt”: az árokpartok, erdők, város széli rétek szemeteskukaként való használata régóta elterjedt „szokás”.

Itt Veszprémben és a környéken is – ebben sajnos mi sem vagyunk kivételek. „Az illegális hulladéklerakás, szemetelés visszatérő probléma, főként a településekkel határos területeken – árulta el megkeresésünkre Ugron Ákos Gábor, a környékbeli területekért felelős VERGA Zrt. vezérigazgatója. – A legszembetűnőbb talán az erdei utak, ösvények mellett eldobott kommunális hulladék. A veszprémi belterületi erdők egy részében a hajléktalanok is komoly mennyiségű hulladékot halmoznak fel, emellett rendszeresen előfordul, hogy járművel viszik ki az emberek az erdőbe a hulladékot, akár több köbméteres mennyiségben.”

Illegális hulladéklerakó a Központi LőtérnélIllegális hulladéklerakó a Központi Lőtérnél

Ami aztán rövid idő alatt igen termetes kupaccá gyűlik össze. Csak hogy pontosan szemléltessük a dolgot, a társaság 2020 nyarán az Agrárminisztérium Erdőgazdálkodási Főosztálya felhívására átfogó vizsgálatot folytatott az illegális hulladéklerakók felmérésére, aminek eredményeként az általa kezelt mintegy 50 ezer hektárnyi területen 8500 köbméter hulladékot talált. Ennek döntő többsége a Központi Lő- és Gyakorlótér szélén, részben Veszprém Gyulafirátóttal határos részén található, jellemzően NATURA 2000 besorolású területen, összetételét tekintve pedig főleg építési-bontási hulladékról van szó, de akad közte gumiabroncs, lomhulladék, elektronikai és kommunális hulladék, valamint veszélyes hulladék, például azbeszt tartalmú építőanyag is.

Ahogy arról korábban beszámoltunk, a szervezet a használatában lévő Veszprém 01138 hrsz-ú ingatlanon lévő, mintegy 2500 köbméter hulladékot tartalmazó lerakó felszámolását már tavaly decemberben elkezdte a Tisztítsuk meg az Országot!” projekt 2020-2021. évben megvalósítandó I. üteméről kiírt pályázat keretében, részben állami, részben pedig saját forrásból. A projekt 2021-22-es ütemében pedig szintén szeretnének részt venni, hogy további lerakókat is felszámolhassanak.

Emellett a VERGA Zrt. a fenti pályázaton kívül is rendszeresen végez hulladékmentesíti tevékenységet az általa kezelt parkerdőkben – tudtuk meg Ugron Ákos Gábortól: Veszprémben például a Gulya-dombi parkerdőben és a Jutas Vitéz kilátónál, valamint a közjóléti létesítménynek számító kilátók, pihenőhelyek környékén.

„Ezen felül minden évben csatlakozunk a TeSzedd akcióhoz, számos helyszínen több száz zsáknyi mennyiségű hulladékot összegyűjtve, illetve a Hulladékradar applikáció révén bejelentett hulladékot is felszámoljuk, továbbá civilekkel összefogva tisztítjuk meg az erdőterületet – erre legutóbb Iszkaszentgyörgyön a Piramita kilátó melletti erdőben került sor, ahol az önkormányzattal közösen történt a mentesítés” – tette hozzá a vezérigazgató.

Az illegális hulladéklerakók felszámolása, a szemétszedés ugyanakkor elég időigényes, és az eldobás és az összegyűjtés közben a hulladék folyamatosan szennyezi is a környezetet. Éppen ezért indított egy országos tavaszi nagytakarítási kampányt az Aktív Magyarország és az Aktív- és Ökoturisztikai Fejlesztési Központ, amelyben bárki egyszerűen az erdő, a természet hősévé válhat.

A kampányhoz ismert arcok is csatlakoztakA kampányhoz ismert arcok is csatlakoztak

Első körben ehhez elég annyi, ha a túrázás, piknikezés közben keletkezett hulladékunkat szépen hazavisszük a saját kukánkba, és nem a helyszínen dobjuk el. Még akkor sem, ha történetesen van szemetes az erdőben. Ezek ürítése ugyanis sokkal körülményesebb és lassabb, mint a városi kukáké, így ha egy nagyobb adag szeméttel megtömjük őket, és aztán az utánunk következők is így tesznek, hamar oda jutunk, hogy az edény száján csorog ki a hulladék. Ugyanígy, a tűzrakóhelyen hagyni a szemetet sem túl elegáns: a feltételezésekkel ellentétben senki nem akar szemét fölött húst sütögetni.

De az almacsutkát, vagy a banánhéjat sem érdemes csak úgy elhajítani. Bár igaz, hogy szerves anyagként ezek előbb-utóbb lebomlanak a természetben, még mielőtt ez megtörténne, az erdei állatok kiszagolják őket, és rászoknak arra, hogy rendszeresen az utak, ösvények közelében keressenek eledelt, ami könnyen balesetekhez vezet.

Persze mindig lesznek olyanok, akiket nem fog érdekelni a természet védelme. És bár mások helyett takarítani némileg dühítő, most mégis tegyünk így: a kampány keretében éppen arra kérnek bennünket, hogy ha legközelebb túrázni megyünk, vigyünk magunkkal egy nagyobb szemeteszsákot is, és amennyiben szeméttel találkoznánk út közben, szedjük össze. Majd pedig a tevékenységünkről készítsünk egy fotót, töltsük fel valamelyik közösségi média felületre az  #aktívmagyarország és #tavaszinagytakarítás hashtagekkel, hogy az ismerőseink is követhessék a példánkat.

Az üres italos doboznak sem a természetben a helye (archív fotó)Az üres italos doboznak sem a természetben a helye (archív fotó)

De van megoldás akkor is, ha olyan mennyiségű hulladékkal találkoznánk, amihez nem elég néhány szemeteszsák. Ebben az esetben a már említett HulladékRadar alkalmazás segítségével bejelenthetjük az illegális szemétlerakatot, amiről aztán a területért felelős szervezet gondoskodik.

Higgyük el, ha csak egy-egy PET palackot gyűjtünk össze, már azzal is sokat tehetünk a környezetünkért, és az erdőgazdálkodó szervezetek munkáját is megkönnyítjük. Hiszen ahogy Ugron Ákos Gábor is megjegyezte: „a hulladék összegyűjtése jellemzően nagy élőmunka igényű, költséges feladat, amiben a helyi lakosok is sokat tudnak segíteni, és minden civil kezdeményezés, akció komoly támogatást jelent.

Bertalan Melinda
Domján Attila
Kovács Bálint

További cikkek

Megválasztották Balatonalmádi új polgármesterét
Megválasztották Balatonalmádi új polgármesterét
Hat Veszprém megyei településen polgármestert, ezek közül négyben képviselő-testületi tagokat is választottak vasárnap.
Közösen ünnepeltek az ösküiek Ösbő vezér napján
Közösen ünnepeltek az ösküiek Ösbő vezér napján
Ismét megrendezték Öskü hagyományos közösségi ünnepét, az Ösbő vezér napokat. Pénteken és szombaton a helyiek produkciója mellett koncertekkel is készültek a szervezők.
Amikor a műanyagból hulladék lesz, ott is kezdődhet a művészet
Amikor a műanyagból hulladék lesz, ott is kezdődhet a művészet
"Tiszta Balaton, tiszta művészet" címmel rajtolt el idén is a HybridCycle fenntarthatóságot és újrahasznosítást hirdető kezdeményezése. Ezúttal Balatonakarattyán a Nekem a Balaton nevű bisztróban tartották a 2022-es projektnyitót, ahol látványos kupakgyűjtő akcióval, gyerekeknek szóló kreatív újrahasznosító workshoppal is készültek, valamint bemutatták azt a hajót, aminek idén még nagy jelentősége lesz a projekt sikerességében.
Mit lehetne kezdeni a belvárosi prérivel?
Mit lehetne kezdeni a belvárosi prérivel?
A Balaton bútorgyár egykori területe évek óta üresen áll a belvárosban. Az önkormányzat rövid távon parkolóként és rendezvényhelyszínként használná a 2023-as ünnepi évben, az ezt követő időszak fejlesztési tervei pedig még formálódnak. 2020-ban Szabó Bence akkori végzős építész hallgató diplomamunkájában felvázolt egy koncepciót.
Maximum 50 liter tankolható hatósági áron a Mol töltőállomásain
Maximum 50 liter tankolható hatósági áron a Mol töltőállomásain
A vásárlók kiszolgálásának biztosításával és a töltőállomások zavartalan működésével indokolja a Mol, hogy péntektől normál kútoszlopon a járművekbe hatósági áron maximum 50 litert lehet egyszerre tankolni az eddigi 100 liter helyett.