2022. december 5.
//
Vilma névnap

Hova tegyem a veszélyes hulladékom?

Kiégett villanykörték, használt elemek, tönkrement elektronikai tartozékok. Többek között ezek azok a termékek, amelyek a szelektív hulladékgyűjtő edényekben vagy lomtalanításkor az utcán végzik, pedig hivatalosan nem ott a helyük. De akkor hol is van? Cikkünkben rendet teszünk a veszélyes hulladékok körében.

Notórius fülhallgató tönkretevő vagyok. Bármennyire is igyekszem vigyázni rájuk, addig nyúzom őket az ide-oda hordozásban, hogy tönkremegy a vezetékük. Megígértem magamnak, hogy következő alkalommal kizárólag vezeték nélkülit veszek, de valamit jó lenne kezdeni a régi darabokkal is, amelyeket egy dobozban gyűjtögetek, mivel a szelektív gyűjtőbe nem tehetem őket.

Valószínűleg nem én vagyok az egyetlen, aki hasonló problémával küzd. Ha nem is fülhallgatók porosodnak a padláson, minden bizonnyal sokan tárolunk otthon már nem használt mobiltelefonokat, bedöglött nyomtatót vagy éppen lemerült elemeket, mert annyit ugyan sejtünk, hogy nem a sárga kukákban a helyük, de nem tudjuk pontosan, hogy akkor hol. Pedig a megoldás egyáltalán nem olyan bonyolult, hiszen ma már elég jól kialakult rendszere van annak, hol helyezhetjük el a háztartásban termelődő veszélyes hulladékokat.

Ismerd meg a hulladékudvart!

A legegyszerűbb és legpontosabb választ rögvest a települési hulladékkezelő honlapján találjuk, esetünkben a VHK Nonprofit Kft. oldalán, ahol részletesen feltüntetik, mi kerülhet a szelektív gyűjtő edényekbe és mi a sorsa a többi hulladéknak. Nézzük meg röviden előbbit, hiszen sokszor ez sem teljesen világos.

A hatályos önkormányzati rendelet alapján 2016 óta megy házhoz a szelektív hulladékért a VHK Kft., amelyeket a kék (papír) és sárga (műanyag) kukákban helyezhetünk el. Fontos, hogy ezekbe csak az edényeken vagy a VHK honlapján felsorolt hulladékokat tegyük, ellenkező esetben ugyanis a szolgáltató nem köteles elszállítani azt. Mikről is van szó? 

Papír esetén a kukába kerülhet a (nem szennyezett) karton doboz, irattároló doboz, hullámpapír, újság, irodai papír, könyv, prospektus, csomagoló papír és doboz, a különböző tejes és gyümölcsös italos kartonok, műanyag esetén pedig az ásványvizes-, üdítős palackok és kupakjaik, a csomagoló fóliák, a műanyag zacskók, fóliák, az üres kefires-joghurtos dobozok, valamint a kozmetikai- és tisztítószeres flakonok, illetve az alumínium italos dobozok. Amennyiben üveget szeretnénk elhelyezni, azt továbbra is a szelektív szigeteken található gyűjtőkonténerekben tudjuk megtenni.

No de mi a helyzet a többi hulladékkal? A válasz a hulladékudvar. Veszprémben ez a Kistó u. 8. szám alatt működik, és mindenki, aki rendelkezik helyi lakcímmel és igazolja személyazonosságát, díjmentesen adhatja le itt az olyan tipikusan különleges kezelést igénylő vagy veszélyesnek számító hulladékát, mint a gumiabroncs, az üres festékesdoboz, a régi tévé, számítógép, szárazelem vagy az üres dezodoros flakon. De a nagy darabos, hivatalosan lomnak minősülő hulladékot is elhozhatjuk ide – a teljes lista a leadható mennyiségkorláttal együtt itt érhető el.

Akár kedvezményt is kaphatunk a hulladékért

A hulladékok kezelésébe és gyűjtésébe egyébként ma már nemcsak az állami társaságok vesznek részt, de számos magán vállalat is a láncolat része, ami kifejezetten jó hír azoknak, akiknek nincs kedve mondjuk pár darab használt elemmel vagy egy üveg fáradt olajjal elsétálni a hulladékudvarba. Nézzük az alábbiakban néhány speciális és gyakran előforduló hulladék leadásának további lehetőségeit!

  • Elektronikai hulladék

Bár már évek óta jogszabály írja elő, kevesek tudják, hogy a különböző elektromos készülékeket árusító kereskedők kötelesek átvenni a náluk vásárolt vagy általuk is forgalmazott, hasonló kategóriájú és hulladékká vált elektromos termékeket. Ráadásul mindezt nemcsak díjmentesen teszik meg, de általában meghatározott összegű árengedményt is kaphatunk, amennyiben még a leadás napján és helyszínén új terméket vásárolnánk. A nagyobb áruházláncok közül a környékünkön például a Media Marktnál és a Praktikernél van erre lehetőség, de érdemes a kisebb kereskedőknél is érdeklődni.

  • Telefonok és tartozékaik

2018-ban a Jane Goodall Intézet közös kampányt indított az Afrikáért Alapítvány és a Védegylet Egyesület segítségével a magyar háztartásokban előforduló, használaton kívüli mobiltelefonok, valamint tartozékaik begyűjtésére és azok újrahasznosítására. A Passzold vissza, Tesó! nevű kampányhoz az elsők között csatlakozott a Pannon Egyetem, így régi mobilunkat akár a B épület aulájában található dobozban leadhatjuk. Emellett ugyanilyen gyűjtőpont működik a Vetési gimnáziumban, a Padányiban és az Ipariban, a Ringató óvodában, valamint a Zöldboltban.

  • Használt elemek

A nem használatos telefonok mellett a lemerült elemeinket is nyugodtan bevihetjük a Zöldboltba, emellett a Cholnoky úti Pennyben is működik egy gyűjtődoboz.

  • Kiégett villanykörték

Az a kis mennyiségű higany, amit az izzók tartalmaznak, használat közben nem jelentenek veszélyt ránk, ha viszont a kommunális hulladék közé dobjuk őket, már fordul a kocka. Szerencsére a különböző fényforrások visszagyűjtése és újrahasznosítási rendszere nagyon jól megszervezett: itthon ezért az Electro-Coord Nonprofit Kft. felel, akik az ország teljese területén több mint 20 ezer gyűjtőpontot működtetnek a különböző barkácsáruházak, bevásárlóközpontok, élelmiszerüzletek és hipermarketek területén. A hozzánk legközelebb eső pontot ezen az oldalon kereshetjük meg.

  • Használt étolaj

A környezet egyik legbiztosabb megkárosítása, ha a használt olajat a lefolyóba öntjük: a számítások szerint egyetlen csepp használt étolaj akár ezer liter élővizet is elszennyezhet. Márpedig Magyarországon évente kb. 25 ezer tonna használt étolaj keletkezik a háztartásokban, és csak 2%-uk hasznosul újra. Holott országszerte több mint 350  MOL kúton adhatjuk le az olajat, amiből aztán bioüzemanyag készül, de számos Coop üzletben is találunk olajgyűjtő pontot.

  • Gumiabroncs

Sajnos az illegális hulladéklerakók egyik leggyakoribb „terméke” a gumiabroncs, pedig a gumiszervizek többsége a szezonális gumicsere után minimális díjért cserébe vagy sokszor akár ingyenesen is átveszi a lefutott gumikat.

Bertalan Melinda

További cikkek

Visszaeshet a karácsonyi költekezés egy felmérés szerint
Visszaeshet a karácsonyi költekezés egy felmérés szerint
A magyarok 53 százaléka az idén kevesebbet költ majd ajándékokra karácsony előtt, mint szeretne - derül ki a MediaMarkt megbízásából készült reprezentatív felmérésből.
A Tekeres-völgyben rendezték meg a Mikulás-futást
A Tekeres-völgyben rendezték meg a Mikulás-futást
Idén is nagy érdeklődés mellett szervezték meg a Mikulás-futást, amelyen közel 300-an indultak a Csatár-hegy lábától a Tekeres-völgyön át a különböző távokra vasárnap délelőtt.
Sok turista látogat télen a Balatonra, de jobban ki lehetne használni az adventi időszakot turisztikai szervezetek szerint
Sok turista látogat télen a Balatonra, de jobban ki lehetne használni az adventi időszakot turisztikai szervezetek szerint
Decemberben ugyan több ezer turistát várnak a Balatonra a térség turisztikai szakemberei, de úgy vélik, hogy a balatoni települések összefogásával, a finn modellhez hasonló Mikulás-projekttel jobban ki lehetne használni az adventi időszakot.
Veszprém mintaként szolgál, hogyan épül fel a hitből a remény
Veszprém mintaként szolgál, hogyan épül fel a hitből a remény
Meggyújtották Veszprém adventi koszorújának második gyertyáját, a remény szimbólumát.
Helyi gyermekek írtak szlogeneket a V-Busznak
Helyi gyermekek írtak szlogeneket a V-Busznak
Menő, ha már suliba nem kísér az anyukád, gyere a megállóba, várunk a barátokkal. Ne lógjál a Facebook-on, utazzál V-Buszon!