Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2023. december 7. Ambrus
Veszprém
1°C
2023. december 7. Ambrus
Veszprém
1°C

Kancsók, szekrény és óra a Sédben

2021. április 15. 11:58
Megjelent a Séd folyóirat idei második száma.

A lap első harmadában a kerámiatárgyak dominálnak. Palágyi Sylvia a balatonfüredi római kori sírokban talált boroskancsókkal indítja a sort, amit aztán Herth Viktória írása követ az 1960-as évek kerámiatárgyairól, melyeket Hittig Gusztáv 2015 nyarán adományozott a Művészetek Házának. A Pannon Egyetem jogarára tett rövid kitérőt követően az idén nyolcvan esztendős porcelántervező, Horváth László életével és munkásságával ismerkedhetünk meg, majd Tamás Ákos művészetéről ír Praznovszky Mihály.

A lapszám címlapján egy több mint kilencszáz évesnek gondolt dokumentum látható: a veszprémi Szent Mihály-egyház birtokainak és jobbágyainak első fennmaradt összeírása egy Szent László király által kiadott, 1082-re datált oklevélben. Az irat azonban – mint az Karlinszky Balázs írásából kiderül – nem az, aminek első ránézésre mutatja magát.

A lapban továbbá olyan kütyükről is olvashatunk, mint a Laczkó Dezső Múzeum iparművészeti gyűjteményében őrzött barokk kukucskálódoboz vagy a szintén a múzeum gyűjteményében található kandallóóra, egy úgynevezett Napóleon-óra, amely az első császárság empire stílusában készült igényes kivitelezésben. Bepillanthatunk Padányi Biró Márton könyvtárszobájába és közelebbről is szemügyvre vehetjük a megyei levéltár 1782-ben készült nagyszekrényét. 

A lap a járványhelyzet miatt ezúttal online érhető el.

vehir.hu
további cikkek
Anastacia is fellép a Paloznaki Jazzpikniken Anastacia is fellép a Paloznaki Jazzpikniken Anastacia, a Kraak & Smaak, valamint az MF Robots is fellép jövőre a Paloznaki Jazzpikniken - közölték a szervezők szerdán. tegnap 13:20 Mérföldkőhöz érkezett a VeszprémFest Mérföldkőhöz érkezett a VeszprémFest Hétfő délután a Budapest Music Centerben ismertették a 2024-es fellépők neveit. Ahogy azt már megszokhattuk, megint ígéretes a névsor az egyébként húszéves fesztiválon. 2023. december 4. 17:55 Kínai barátok hozták el Veszprémbe a kultúrájukat Kínai barátok hozták el Veszprémbe a kultúrájukat A kínai Ningbo város lakosságszáma pont akkora, mint Magyarországé: 9,6 millió ember. Ez a város pedig Veszprémmel ápol már húsz éve partnervárosi kapcsolatot. Ennek egyik eredménye a Pannon Egyetemre szervezett fotókiállítás, aminek a megnyitóján a hazánkban tartózkodó ningbói delegáció is részt vett hétfőn. 2023. december 4. 15:00 A tízéves Hangvilla-történet Hangvilla A tízéves Hangvilla-történet 2013. november 29-én volt egy színházi előadás Veszprémben. A Pannon Várszínház a „Sose halunk meg” című darabot mutatta be. Ez a kis emlékdarab tíz évvel ezelőttről önmagában még nem érne annyit, hogy felidézzük, de ha hozzátesszük azt, hogy a színpad, ahol előadták az egykori Séd filmszínház helyén épült komplexum deszkái voltak, már érdemes megállni egy pillanatra. Az épületet ma mindenki úgy ismeri, mint Hangvilla. Ezzel debütált a veszprémi kulturális életben a minden szempontból formabontó kulturális intézmény. 2023. december 3. 15:18

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.