Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. március 29. Auguszta
Veszprém
5°C
2024. március 29. Auguszta
Veszprém
5°C

Már csak a vírus áll a városi uszoda és a veszprémiek között

2021. április 13. 12:30
Mely fejlesztések az EKF prioritásai, mikor használhatjuk végre a veszprémi sportuszodát, mennyire gyengítette meg a város gazdaságát a koronavírus? Porga Gyula polgármester a helyi televíziónak adott interjújában az aktuális helyzetről beszélt.

A megyeszékhely polgármestere volt a vendége hétfőn este a Veszprém TV közéleti magazinműsorának, amelyben a járványügyi intézkedések mellett a város hosszabb távú jövőjét meghatározó beruházásokról is szó esett. Porga Gyula kitért arra, hogy

 

  • nem az önkormányzat feladatköre megszervezni az oltásokat, de lehetősége van arra, hogy segítse ezt a munkát;
  • a lépcsőzetes újranyitás egy olyan döntés volt, amiben több olyan szempontot is megvizsgálhattak a döntéshozók, amelyek nem ismertek mindenki előtt;
  • már láthatók tavalyról azok a gazdasági számok, amelyek azt mutatják, hogy a veszprémi gazdaságot is sújtotta, de nem döntötte térdre a koronavírus;
  • az EKF-nél felállítottak egy prioritást, amelyben a hosszabb építési munkákat igénylő fejlesztések kerültek előre, amellett, hogy a többi projekt is halad;
  • az új sportuszoda átadását jelenleg már csak a pandémiás helyzet gátolja.

 

Az oltási folyamatot a Megyei Oltási Munkacsoport szervezi és koordinálja, tehát nem az önkormányzat hatáskörébe tartozik, ugyanakkor elsősorban humánerő formájában így is tudja segíteni a munkát a város. Az egészségügyi dolgozókra nehezedő adminisztratív terhek csökkentése érdekében több köztisztviselő is segíti a háziorvosok munkáját a szervezésben. Tehát – ahogy Porga Gyula fogalmazott – amikor felhívnak, hogy mikor mehetünk oltatni magunkat, elképzelhető, hogy nem is a háziorvos asszisztensével, hanem egy városi köztisztviselővel egyeztetünk, aki az egészségügyi dolgozók munkáját segíti ebben a formában.

Rajtuk kívül még mobiltelefonokkal és az azokhoz tartozó előfizetéssel is segíti az önkormányzat a háziorvosokat, szintén a szervezési feladatok gördülékenyebbé tétele érdekében.

A polgármester a Kormány által bejelentett lépcsőzetes újranyitás kapcsán elmondta, egy ilyen döntés meghozatalakor számos tényezőt kell figyelembe venni. Porga Gyula hozzátette, a polgármesteri döntések esetében ő maga is számtalanszor kerül olyan döntési helyzetbe, amikor kellő alapossággal kell körbejárni egy témát, amelynek sok kisebb tényezője nem ismert az emberek előtt, de nem szabad figyelmen kívül hagyni őket. Az újranyitás kapcsán ő maga bízik a döntéshozókban, akik véleménye szerint ugyanilyen alapossággal vizsgálták meg az újranyitás kapcsán a járványügyi mutatókat és a gazdasági helyzetet egyaránt és nem utolsó sorban az oltás ütemét.

A helyi gazdaságot ugyanúgy, ahogy az országot és más államokat is a világ minden pontján negatívan érintette a pandémiás helyzet. Viszont, amíg 2020-ban még csak kalkulációik voltak a recesszió mértékére, most már látszódnak azok a gazdasági statisztikák, amelyek azt mutatják, hogy Veszprém gazdasága ugyan visszaesett, de messze áll attól, hogy letérdeljen. Mára a munkanélküliségi ráta is kezd visszaállni a pandémia előtti alacsony mutatóra.

Porga Gyula kiemelte, hogy a vendéglátósok megsegítése érdekében a kormányzati támogatásokon felül helyi támogatási rendszert is kialakítottak, amelyben 30 millió forintot szeretnének szétosztani a vállalkozók között, akik bérekre, rezsiköltségekre, adott esetben fejlesztésekre és az újranyitáskor áruk beszerzésére is fordíthatják ezt az összeget. A célzott támogatásokra az igényt még április 15-ig lehet beadni az önkormányzatnál.

IllusztrációIllusztráció

Az Európa Kulturális Főváros futó projektjeit sem vetette vissza a koronavírus. Ezekhez kapcsolódóan Porga Gyula elmondta az interjúban, hogy jelenleg a két legnagyobb beruházás, a Szikvíz-parkoló helyén épülő digitális élményközpont és a régi gyermekkórházból kialakított kulturális központ élvez prioritást abból a szempontból, hogy e két fejlesztés kapcsán írták ki először a közbeszerzési eljárásokat, hiszen ezek megépítése hosszabb időt fog igénybe venni, mint a többi projekt, de a cél mindegyiknél ugyanaz, hogy 2023 első felére elkészüljenek.

A gyerekkórház épülete is hamarosan új funkciót kap az EKF-en belülA gyerekkórház épülete is hamarosan új funkciót kap az EKF-en belül

Arról, hogy az új városi uszodában mikor csobbanhatunk először, a polgármester pozitív hírekkel szolgált.

Az uszoda felépült, a próbaüzem is sikeresen zajlik, így jelenleg csak a pandémia miatt hozott korlátozó intézkedések azok, amik gátolják azt, hogy átadhassák az intézményt, de hamarosan minden bizonnyal birtokba vehetik már a veszprémiek.

Porga Gyula, polgármester és Ovádi Péter, országgyűlési képviselő egy korábbi bejáráson az uszodánálPorga Gyula, polgármester és Ovádi Péter, országgyűlési képviselő egy korábbi bejáráson az uszodánál

Amennyiben további kérdése lenne a polgármesterhez, küldje el a kerdes@vehir.hu e-mail címre, amit várhatóan áprilisi interjúnkban személyesen felteszünk Porga Gyulának a korábbiakhoz hasonlóan.

vehir.hu

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.