Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Ami Kosztolányi kötetét illeti: túlságosan is sok vers van benne

2021. április 17. 11:44
Kiragadott sorok, félreérthető mondatok, vagy valóban azt állította valaki Kosztolányi Dezső egyik kötetéről, hogy túl sok vers van benne?

Arany Zsuzsanna, a Sziveri János Intézet Közép- és Kelet-európai Irodalmi és Társadalomtudományi Kutatóközpontjának vezetője csütörtök estére szervezett online beszélgetést Kaffka Margitról és Kosztolányi Dezsőről. Az esemény címe „Jó versei teszik a poétát”, mellyel rögtön meg is zavarják az ember: pozitív kicsengése becsapós, hiszen ki van ragadva Kaffka Margit Kosztolányi első, 1907-es kötetéről írt kritikájából, a teljes bekezdés viszont így szól:

"Egészben véve haszon és nyereség nekünk Kosztolányi, akiről újabban néhány prózai dolgozata révén derült ki, hogy komoly és öntudatos esztéta. Ami a kötetét illeti - túlságosan is sok vers van benne. Igen, azt akarja ez jelenteni, hogy legkevesebb harmincat egészen el kellett volna hagyni. A "gyilkosok"-ért meg kellene őt fenyíteni. De mindez csak rendezésbeli hiba. Mert rossz verset, kérem szeretettel, minden "verstanáló" tanál, óh, jaj, de mennyit! Különbség csak az, hogy az ügyesebbje nem nyomatja ki, sőt le se írja. - Mégiscsak a jó versei teszik a poétát."

Kaffka írása Kosztolányi kötetéről (részlet)Kaffka írása Kosztolányi kötetéről (részlet)

A beszélgetés vendége Parádi Andrea, muzeológus, a Petőfi Irodalmi Múzeum tudományos titkára volt. A diskurálást Arany Zsuzsanna nem kívülállóként, hanem szakavatottként vezette, hiszen a Pannon Egyetem (MFTK) oktatója - többek között - Kosztolányi kutató: megtudtuk, hogy bár Kaffka több ízben is reagál Kosztolányi műveire, az eddigi ismeretek alapján Kosztolányi nem ír Kaffkáról, noha Arany Zsuzsanna szerint érdemes lenne megvizsgálni, hogy munkásságára hatott-e, mert vélhetően igen. 

Plakátterv: Keszte BálintPlakátterv: Keszte Bálint

Furcsa fintora a sorsnak a sok évforduló, amelyek kísértetiesen kacsintanak vissza: Kaffka Margit kicsit több mint száz éve hunyt el, az első világháború után pusztító spanyolnáthában. A trianon emlékév pedig tavaly volt, és bár alakulhatott volna szebben is a 2020, a megemlékezésekből nem volt hiány, ebből is kaphattunk egy kis ízelítőt, persze Kosztolányi munkásságán keresztül:

Parádi Andrea a beszélgetés második felében egy egészen különleges helyre, az Édes Anna helyszínére, Vizyék házába kalauzolta a közönséget, hiszen a PIM egyik kiállításának kulisszáiba engedett betekintést.

Kosztolányi említett regényén keresztül azt is megtudhatjuk, hogyan viszonyult ehhez a történelmi időszakhoz, vagyis az első világháború utáni eseményekhez.

A beszélgetés online formájának pozitívuma, hogy a kiállítás falai közé másként valószínűleg nem tekinthettünk volna be; így viszont Kosztolányi relikviái közül is láthattuk néhányat.

Az online beszélgetés visszatekinthető a Sziveri Intézet Facebook oldalán.

Borítókép: vates.hu

Szabó Eszter
további cikkek
Víztükör és teagőz Víztükör és teagőz Nagyvári Csaba festményeiből nyílt kiállítás az Íródeákban pénteken. tegnap 14:01 Indul a jegyértékesítés a Gyárkert idei koncertjeire! Indul a jegyértékesítés a Gyárkert idei koncertjeire! Nyáron újra koncertek, a magyar zenei élet kiemelkedő előadói várják a közönséget a veszprémi Gyárkert Kultúrparkban - közölték a szervezők kedden.  tegnap 11:53 Olaszországig vitték Veszprém kulturális főváros jó hírét a helyi balett növendékek, akik már a profikkal is felveszik a versenyt Olaszországig vitték Veszprém kulturális főváros jó hírét a helyi balett növendékek, akik már a profikkal is felveszik a versenyt Martha Graham amerikai táncosnő szerint a legnagyobb táncosokat nem a tudásuk, hanem a szenvedélyük teszik naggyá – az élet pedig újra és újra bizonyítja, ez mennyire igaz. Március 22–24. között az olaszországi Lecce városában mutathatták meg tehetségüket és képviselhették Veszprémet a Victoria Art & Sport Egyesület, illetve a Csermák Antal Alapfokú Művészeti Iskola balerinái: a X. IBCDC Domenico Modugno Nemzetközi Balett- és Kortárstánc versenyen nem várt kihívásokkal szembesültek, ráadásul először versenyeztek profi kategóriában, elhivatottságuk mégis a dobogóra repítette őket, bizonyítva, Veszprém méltán lett kulturális főváros.  tegnap 17:42 Kutyacsaholás a színházban állatvédelem Kutyacsaholás a színházban Van kutyabarát kávézó, étterem, könyvtár, hivatal, de egy színházban eddig meglepő lett volna négylábúakkal találkozni. A Veszprémi Petőfi Színház viszont most ebben is formabontó volt, ugyanis a VII. Lélektől Lélekig Fesztiváljának szombati napján az állatvédelemnek és a felelős állattartásnak is szentelt egy beszélgetést, így pedig a teátrum előcsarnokában az érdeklő közönség soraiban feltűnt több kutya is. 2024. április 21. 14:14

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.