Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. március 29. Auguszta
Veszprém
11°C
2024. március 29. Auguszta
Veszprém
11°C

Fenntartható városfejlesztés – tanulunk egymástól!

2021. április 21. 11:48
Az, hogy mennyire érezzük magunkat jól a városunkban, mennyit látunk a fejlődésből, sok mindentől függ. Mégis sokszor a településünk fejlettségét abban mérjük, hogy hány méter út vagy járda épült, kész van-e a csatorna, felújított-e az ovi. Ezek persze mind lényeges dolgok, de a fenntartható város ennél biztosan több: közösség, kultúra, közös élmények. A felismerés nem új keletű, az Európai Unióban 2002 óta működő Urbact Program a fenntartható városfejlesztés érdekében megvalósuló tapasztalatcserét és tanulást támogatja.

Veszprém azon szerencsés városok egyike, amelyben az Urbact program egyik projektje megvalósulhat. 2018-ban Torino városának jó gyakorlata, amely szerint minden közszolgálatban dolgozó szakemberben ott rejlik az újító, bekerült a 23 kiválasztott tudásátadó hálózatba és Európa szerte partnereket keresett. Szerették volna tapasztalataikat megosztani az arra érdemesekkel és a kutatás során rátaláltak Veszprémre is. Veszprém mindig is nagyra tartotta a nemzetközi kapcsolatokat, mindig is nyitott volt az újításra és nem utolsó sorban akkor már elég jól állt az EKF pályázattal. A vezető partner Torino mellett Murcia, Porto, Párizs, Rotterdam és Kolozsvár a társaink az Innvato-R városhálózatában, a torinoi jó gyakorlatot minden város saját adottságainak megfelelően adaptálta. Veszprémben „Legyél te is Újító!” pályázat és annak néhány megvalósuló projektjén volt a hangsúly. A járványhelyzet okoz ugyan némi zavart, de azért elmondhatjuk, hogy a lehetőségeinkhez képest sikeresen teljesítettük a célkitűzéseinket.

Magyarországon a 23 Urbact tudásátadó, más néven transzfer hálózat közül hét van jelen, ezek közül csak egy az Innovato-R. A többi hálózat közül három Kelet-Magyarországon, három pedig Budapest valamely kerületében található, a Dunántúlt ebben a csapatban egyedül Veszprém képviseli. Hadd mutassuk hát be néhány szóban társainkat.

Nyíregyháza már rutinos Urbact partner, jelenlegi TechRevolution projektje a Barnes-i példa alapján a vállalkozástámogatás rendszerének fejlesztése, vállalkozói ökoszisztéma kialakítása. Érdekesség, hogy van a dolognak előzménye: a TechTown akciótervezési projekt keretében TOP projektből megvalósult egy vállalkozói központ, a jelenlegi transzfer hálózat részeként pedig a város megismeri és adaptálja egy ilyen létesítmény működési modelljét. Hozzájuk közeli település Nyírbátor, egy 12 000 fős település kisvárosi gondokkal. Ők a Re-grow City hálózat tagjai, a város felébresztése, újjáélesztése a téma, a jelenleg kihasználatlan létesítmények átmeneti, kreatív hasznosításával. Eredmény, hogy elkészült és a városban hamar népszerűvé vált, közösségi és ifjúsági térként is funkcionáló „pop-up-pub”. A harmadik Kelet-Magyarországi helyszín Debrecen, amely a Welcoming International Talent  transzferhálózat tagja. Náluk a cél annak kiderítése, hogy hogyan vonzhatná a város jobban a nemzetközi tehetségeket, hogyan teremthet számukra kedvező feltételeket. Mind az egyetem, mind pedig a BMW beruházás miatt ez nagyon fontos a városnak.

Budapesten a XII. kerületben, a Hegyvidéken a BeePathNet hálózat van jelen, témája a városi méhészet és a kapcsolódó helyi természetvédelem, a városi lakosok és a természet kapcsolatának erősítése. Fenntarthatósággal foglalkozik a TropaVerde!  projekt is Budapest XIV. kerületében, ahol cél az átgondolt lakossági a szelektív gyűjtés és a felelős lakossági hulladékgazdálkodás konkrét jutalmazása. Budapest XI. kerülete vezető partner a Come In! hálózatban, jó gyakorlatuk az épített örökségre alapozó közösségfejlesztés.

A projektek 2021 júniusában véget érnek, de a hálózatok munkája folytatódik, sőt bizonyos szempontból most kezdődik, hiszen az elért eredményeket fenn kell tartani, meg kell osztani másokkal.

Nagy segítség minden résztvevő számára, hogy a pályázatok, projektek gondozását, a pályázókkal való kapcsolattartást, információterjesztést igen magas szinten a Lechner Tudásközpont keretében működő Nemzeti Urbact Pont biztosítja.

Címlapfotó: Domján Attila

vehir.hu
Domján Attila
további cikkek
Beleolvastunk a város Fenntartható Városfejlesztési Stratégiájába közgyűlés Beleolvastunk a város Fenntartható Városfejlesztési Stratégiájába 2030-ra Veszprém a harmónia, a magas életminőség és az erős közösségek városa lesz. Ezzel a merész célkitűzéssel határozták meg készítői a város következő évtizedének stratégiáját megszabó dokumentum, a Fenntartható Városfejlesztési Stratégia központi gondolatát. 2022. október 4. 14:56 Elkészült Veszprém fenntartható városfejlesztési stratégiája Elkészült Veszprém fenntartható városfejlesztési stratégiája Hamarosan a közgyűlés elé kerülhet az az anyag, amely meghatározza, milyen tervek mentén viszi tovább a városfejlesztést Veszprém a következő európai uniós ciklusban. Az anyag kapcsán szerdán lakossági fórumot is tartottak. 2022. szeptember 22. 4:01 Egy év a Covid árnyékában – példák a városok tapasztalataira Egy év a Covid árnyékában – példák a városok tapasztalataira A koronavírus az elmúlt évben életünket teljesen felforgatta, személyes, családi, munkahelyi szinten egyaránt, de más lett az élet a településeken, az országban is. Tosics Iván, az Urbact program városfejlesztési szakértője annak járt utána, hogy az egyes európai nagyvárosok tekintetében melyek azok a változások, amelyek általánosnak tekinthetők, hogyan hatottak, hathatnak ezek az elkövetkező évek városfejlesztési trendjeire. Az Urbact Nemzeti Tájékoztatási Pont honlapján megjelent írása nyomán mutatunk néhány hazai és európai példát némi veszprémi kitekintéssel. 2021. május 2. 4:00

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.