Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. június 16. Jusztin
Veszprém
15°C
2024. június 16. Jusztin
Veszprém
15°C

Az alkotás számos formája megtalált

2021. április 22. 21:17
Máté P. Gábor veszprémi színművésznek főként alkotással telt eddigi kényszerpihenője, hiszen filmet forgatott, színdarabokat, dalszövegeket írt, és egy nagy múltú tábor újra szervezésére vállalkozott.

Ha eddig nem tudtuk volna elképzelni, hogyan és mivel telnek egy színművész napjai egy olyan időszakban, amikor nem gördül fel estéről estére a függöny, akkor most fény derülhet Máté P. Gábor napjainak olyan szegleteire, amelyekre eddig nem feltétlen gondoltunk…

„Éppen ezen a héten fejeztük be az utómunkáját a filmnek, amelyen már négy éve dolgoztunk. Címe A szerenád, és egy kilencvenperces nagyjátékfilm lett, egyébként a szereplőgárdáját tekintve szinte teljes mértékben veszprémi a produkció, amelyet Zalaszentgót városa is támogatott. A film zeneszerzője Szili Péter, aki Zalaszentgrótról származik.

Egy szerelmes történetről van szó, 2012-ben már bemutattuk a színházban is, de aztán jött egy ötlet, hogy jó lenne filmre vinni. Szóltam is Ladányi János barátomnak, aki a film operatőre, hogy ilyen terveim vannak. Azt mondta, kezdjem el, én meg hallgattam rá.

Olyan helyi művészek játszanak benne, mint Buvári Lilla, Szelle Dávid, Módri Györgyi, Pap Lívia, Szalay Bence, Főző Ditta, Trokán Anna, és még sorolhatnám… Hosszú folyamatnak értünk a végére a napokban, izgalmas volt ez a négy év, olykor sűrű forgatási hetekkel és napokkal. A filmet a SzeretFilm Stúdió Egyesület gyártásában mutatják be, remélem, hamarosan a közönség is láthatja.”

Ladányi János, Máté P. Gábor, Módri Györgyi  Fotó: Főző DittaLadányi János, Máté P. Gábor, Módri Györgyi Fotó: Főző Ditta

Máté P. Gábor első nagyjátékfilmjének megrendezésén túl az elmúlt hetekben, hónapokban egy nagy múltú színjátszó tábor újra szervezésére is vállalkozott: "A tábor helyszíne Zalaszentgrót, és már az 1970-es években is működött nyaranta.

A lényege – már a kezdetekkor is – az volt, hogy az amatőr színjátszókhoz minél közelebb vigyék a színházat, ehhez pedig profi színházi emberek jöttek le, és tartottak foglalkozásokat.

Gyerekként én magam háromszor is részt vettem a táborban, Ascher Tamás és Máté Gábor szekciójában, akkor olyan – már ismert - művészekkel dolgozhattam együtt, mint Rába Roland, Kocsis Gergely Ónodi Eszter, vagy Mundruczó Kornél.

Viszont 2008-ban a tábor valamiért véget ért, én meg arra gondoltam, milyen jó lenne visszahozni a fiatalok életébe, és mivel egyébként is zalaszentgróti vagyok, adta magát a dolog. Szóltam Kricsár Kamillnak – aki jelenleg a székesfehérvári Vörösmarty Színház tagja, jó barátom, és szintén gróti -, hogy a régi színvonalból nem engedve szervezzük újra a tábort! A színházi és filmes színészmesterség gyakorlatok vezetője Czukor Balázs színész-rendező, segédtanára Surányi Nóra intermédia-művész, míg a fizikai színház szekcióvezetője Horváth Csaba, Földeáki Nóra színművésszel. A tábor fővédnöke Kocsis Gergely színművész, a tréningvezető pedig Turós-Máté Kinga balettművész, táncpedagógus.”

Plakát: Sümegi Kristóf Plakát: Sümegi Kristóf

A színművész elmesélte azt is, hogy mostanában az írás még nagyobb szerepet játszik az életében, mi több, nemrég egy kétszereplős színdarab született tollából, de ami talán még ennél is érdekesebb, hogy szülővárosában egy metálzenekarnak, a Kint a bárány nevű formációnak szerez dalszövegeket. A művész az alkotás mellett egyébként nagyon várja, hogy visszatérhessen a színpadra.

A tábor részleteiről itt olvashat. 

Szabó Eszter
Szalai Csaba
további cikkek
Kiosztották a Magyar Mozgókép Díjakat Kiosztották a Magyar Mozgókép Díjakat A Semmelweis kapta a legjobb játékfilmnek járó díjat, a legjobb rendező pedig annak alkotója, Koltai Lajos lett. Breier Ádám, a Lefkovicsék gyászolnak rendezője bizonyult a legjobb elsőfilmesnek, a Bolond Istók pedig a legjobb tévéfilmnek járó elismerést vihette haza a veszprémi Petőfi Színházban tartott szombat esti gálán. ma 15:05 „Még a beton is érzéki” - bemutatták a Kaláka filmet „Még a beton is érzéki” - bemutatták a Kaláka filmet A Magyar Mozgókép Fesztiválon mutatták be az ötvenöt éve alakult Kaláka együttesről szóló másfél órás dokumentumfilmet, noha az is kiderül belőle, nem szeretik, ha a Kaláka szócska után még az ’együttes’ is odakerül, hiszen a Kaláka önmagában is a közös munkára, a szórakozva dolgozásra utal. tegnap 21:45 77 élmény egyetlen éjszaka alatt 77 élmény egyetlen éjszaka alatt Péntek délelőtt jelentették be a jövő hét szombati, Múzeumok Éjszakája programsorozat részleteit a Városházán. Néhány óra alatt olyan gazdag kulturális élményekben részesülhetünk, amire máskor egy teljes év sem lenne elegendő. 2024. június 14. 18:12 Hetedszer is megszervezik Juhannus-napot Hetedszer is megszervezik Juhannus-napot Június 22-én ismét megszervezi a Veszprémi Magyar-Finn Egyesület a hagyományos Juhannus-napot a Kolostorok és Kertekben. Részletes program a cikkünkben. 2024. június 14. 14:13

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.