2021. május 9.
//
Gergely névnap

Az alkotás számos formája megtalált

Máté P. Gábor veszprémi színművésznek főként alkotással telt eddigi kényszerpihenője, hiszen filmet forgatott, színdarabokat, dalszövegeket írt, és egy nagy múltú tábor újra szervezésére vállalkozott.

Ha eddig nem tudtuk volna elképzelni, hogyan és mivel telnek egy színművész napjai egy olyan időszakban, amikor nem gördül fel estéről estére a függöny, akkor most fény derülhet Máté P. Gábor napjainak olyan szegleteire, amelyekre eddig nem feltétlen gondoltunk…

„Éppen ezen a héten fejeztük be az utómunkáját a filmnek, amelyen már négy éve dolgoztunk. Címe A szerenád, és egy kilencvenperces nagyjátékfilm lett, egyébként a szereplőgárdáját tekintve szinte teljes mértékben veszprémi a produkció, amelyet Zalaszentgót városa is támogatott. A film zeneszerzője Szili Péter, aki Zalaszentgrótról származik.

Egy szerelmes történetről van szó, 2012-ben már bemutattuk a színházban is, de aztán jött egy ötlet, hogy jó lenne filmre vinni. Szóltam is Ladányi János barátomnak, aki a film operatőre, hogy ilyen terveim vannak. Azt mondta, kezdjem el, én meg hallgattam rá.

Olyan helyi művészek játszanak benne, mint Buvári Lilla, Szelle Dávid, Módri Györgyi, Pap Lívia, Szalay Bence, Főző Ditta, Trokán Anna, és még sorolhatnám… Hosszú folyamatnak értünk a végére a napokban, izgalmas volt ez a négy év, olykor sűrű forgatási hetekkel és napokkal. A filmet a SzeretFilm Stúdió Egyesület gyártásában mutatják be, remélem, hamarosan a közönség is láthatja.”

Ladányi János, Máté P. Gábor, Módri Györgyi  Fotó: Főző DittaLadányi János, Máté P. Gábor, Módri Györgyi Fotó: Főző Ditta

Máté P. Gábor első nagyjátékfilmjének megrendezésén túl az elmúlt hetekben, hónapokban egy nagy múltú színjátszó tábor újra szervezésére is vállalkozott: "A tábor helyszíne Zalaszentgrót, és már az 1970-es években is működött nyaranta.

A lényege – már a kezdetekkor is – az volt, hogy az amatőr színjátszókhoz minél közelebb vigyék a színházat, ehhez pedig profi színházi emberek jöttek le, és tartottak foglalkozásokat.

Gyerekként én magam háromszor is részt vettem a táborban, Ascher Tamás és Máté Gábor szekciójában, akkor olyan – már ismert - művészekkel dolgozhattam együtt, mint Rába Roland, Kocsis Gergely Ónodi Eszter, vagy Mundruczó Kornél.

Viszont 2008-ban a tábor valamiért véget ért, én meg arra gondoltam, milyen jó lenne visszahozni a fiatalok életébe, és mivel egyébként is zalaszentgróti vagyok, adta magát a dolog. Szóltam Kricsár Kamillnak – aki jelenleg a székesfehérvári Vörösmarty Színház tagja, jó barátom, és szintén gróti -, hogy a régi színvonalból nem engedve szervezzük újra a tábort! A színházi és filmes színészmesterség gyakorlatok vezetője Czukor Balázs színész-rendező, segédtanára Surányi Nóra intermédia-művész, míg a fizikai színház szekcióvezetője Horváth Csaba, Földeáki Nóra színművésszel. A tábor fővédnöke Kocsis Gergely színművész, a tréningvezető pedig Turós-Máté Kinga balettművész, táncpedagógus.”

Plakát: Sümegi Kristóf Plakát: Sümegi Kristóf

A színművész elmesélte azt is, hogy mostanában az írás még nagyobb szerepet játszik az életében, mi több, nemrég egy kétszereplős színdarab született tollából, de ami talán még ennél is érdekesebb, hogy szülővárosában egy metálzenekarnak, a Kint a bárány nevű formációnak szerez dalszövegeket. A művész az alkotás mellett egyébként nagyon várja, hogy visszatérhessen a színpadra.

A tábor részleteiről itt olvashat. 

Szabó Eszter
Szalai Csaba

További cikkek

Színházaink a nyitás felé
Színházaink a nyitás felé
Fontos állomáshoz érkeztünk a négymillió beoltottal, hiszen a kormány engedélyezi a színházak megnyitását, a teátrumok látogatását, legalábbis azok számára, akik védettségi igazolvánnyal rendelkeznek. Kellerné Egresi Zsuzsannát, a veszprémi Petőfi Színház igazgatóhelyettes-kreatív menedzserét, a Pannon Várszínház igazgatóját, Vándorfi Lászlót, valamint Szántó Viktóriát, a Kabóca Bábszínház igazgatóhelyettesét kérdeztük.
A Covid utáni első koncert az igazi hősöknek szól majd a Hangvillában
A Covid utáni első koncert az igazi hősöknek szól majd a Hangvillában
Új értelmezést nyert a „hős” jelző, a békeidőben tanúsított hőstetteket a Hangvilla most egy különleges ajándékkal hálálja meg. Május végén, a Covid-járvány után először tartanak zenei rendezvényt a kulturális központban, a vendégkör viszont speciális lesz. Erről, valamint a kulturális szféra járvány utáni új kihívásairól is beszélgettünk a Hangvilla igazgatójával.
Elmarad a Gizella-napok
Elmarad a Gizella-napok
Közösségi oldalán jelentette be az egyébként nem meglepő hírt a Veszprémi Programiroda: idén sem rendezik meg a Gizella-napokat a járványhelyzet miatt.
Hollywood nyomában Magyarországon
Hollywood nyomában Magyarországon
Vörös veréb, Fekete özvegy, Vaják. Csak néhány azok közül a hollywoodi produkciók közül, amelyeket részben vagy egészben kis hazánkban forgattak. Az elmúlt években Magyarország egyre népszerűbb lett a filmesek körében, a mozgókép és az utazás szerelmeseinek pedig izgalmas felfedezést jelenthet felkeresni a forgatási helyszíneket.
Navracsics Tibor: az EKF programsorozat a régiós identitás erősítéséről is szól
Navracsics Tibor: az EKF programsorozat a régiós identitás erősítéséről is szól
Veszprém Európa Kulturális Fővárosaként (EKF) 2023-ban nem csupán a látogatóknak szeretné megmutatni a Bakony-Balaton térség szépségeit, hanem a programsorozat a régiós identitást is erősíteni akarja. Ezt a kettős célt szolgálja az is, hogy június 23. és 26. között Veszprém, Balatonfüred és Balatonalmádi ad otthont a Magyar Mozgókép Fesztiválnak - mondta el az MTI-nek a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa programért felelős kormánybiztos.