Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. március 29. Auguszta
Veszprém
11°C
2024. március 29. Auguszta
Veszprém
11°C

A jó gyakorlatokból építkezik a város a gyepgazdálkodás területén is

2021. április 21. 15:36
A tudatos gyepgazdálkodást bemutató kiadvány készült, amelyben a veszprémi megoldások mellett más európai városokból is hoznak példákat. A mostani könyv annak a klímastratégiának a része, amely számos további projektelemet tartalmaz, ezek közül már többel találkozhattak a veszprémiek.

Veszprém önkormányzata közel 20 millió forintot nyert uniós pályázaton a saját klímastratégiájának kidolgozására, amelyben szemléletformáló programok mellett szakmai és tájékoztató kiadványok készítése is szerepel.

A most elkészült klímaadaptív gyepgazdálkodásról szóló könyv is ennek a folyamatnak a része, amelyet szerda délelőtt mutattak be a Városházán.

Az eseményen Brányi Mária, alpolgármester azt mondta, Veszprém fenntarthatósági törekvései nem csupán egy-egy, egymástól elkülönülő projektben nyilvánulnak meg, hanem egy komplex stratégiát alkotnak, ahol egymásra épülve és egymást kiegészítve fogalmaznak meg ötleteket, amelyeket aztán az intézmények, oktatási intézmények és civilek bevonásával megvalósítanak. Törekvéseik sikerességére pedig jó visszajelzést adnak azok a hazai és nemzetközi díjak - köztük a Klíma Sztár-díj is - amellyel a korábban díjazták a várost.

Brányi Mária, alpolgármesterBrányi Mária, alpolgármester

A mostani kiadvány az alternatív zöldgazdálkodás jó gyakorlatait, hazai és nemzetközi példáit mutatja be. Elkészítésében részt vettek a VKSZ Zrt. munkatársai is – a városi közüzemi szolgáltató a teljes klímastratégia megvalósításában is részt vesz -, valamint a Szent István Egyetem és a Pannon Egyetem kollégái is.

Utóbbi felsőoktatási intézmény részéről dr. Domokos Endre, a Pannon Egyetem Környezetmérnöki Intézetének igazgatója az eseményen elmondta, a kiadvány olyan gyakorlati példákat is felvonultat, hogy például a nyári forróságban hogyan lehet élhető környezetet kialakítani egy városban. Hangsúlyozta, arra kaptak felkérést a klímastratégiában való közreműködésben, hogy segítsenek kialakítani egy környezeti szempontból fenntartható és élhető várost, amelyben az emberek is jól érzik magukat.

Ennek érdekében a város már számos programot szervezett, valamint új, előremutató megoldásokat is bevezetett a mindennapok során, amelyek mindegyike a fenntartható környezet szempontjait helyezi előtérbe.

Ezekről a könyvbemutatón dr. Temesvári Balázs, a VKSZ Zrt. vezérigazgatója beszélt, aki kiemelte többek közt a házi komposztálást segítő programjukat, a zöldhulladék-gyűjtés átalakítását, a Vadvirágos Piknik nevű rendezvényt, amelyet tavaly a koronavírus-járvány első két hulláma közötti időben sikeresen megtartottak, továbbá olyan kisebb, ám szemléletes projektekről is beszélt, mint például a VKSZ haszkovói ügyfélszolgálata mellett kialakított magaságyás, amely mind-mind a lakosság széles körű tájékoztatását szolgálja.

Hangulatkép a 2019-es Vadvirágos PiknikrőlHangulatkép a 2019-es Vadvirágos Piknikről

Ezek mellett jó példával szolgálva a VKSZ adminisztrációjában is csökkentették a papír felhasználását, az online térben pedig aktívabb és szemléletesebb kampányt folytatnak a fenntarthatóság mellett.

A mostani kiadvány egyszerre tartalmaz hasznos információkat a szakmabeliek, valamint az átlagemberek részére is. A jövőben pedig iskolákba, könyvtárakba is eljuttatják, de bárki hozzájuthat online is erre a linkre kattintva.

Hajas Bálint
Kovács Bálint
további cikkek
Kisautó segíti a közelekdést a sírok között VKSZ Zrt Kisautó segíti a közelekdést a sírok között Ismét működik az a kisautó, ami segít eljutni az embereknek szeretteik sírjához a város legnagyobb sírkertjében, a Vámosi úti temetőben. Az VKSZ Zrt. beruházásaként a környezetbarát elektromos autó szolgáltatását bárki igénybe veheti, derült ki a csütörtök délelőtt a helyszínen tartott sajtótájékoztatón. 2024. március 27. 16:38 Mégis marad a városban cserebere pont VKSZ Zrt Mégis marad a városban cserebere pont Az utóbbi napokban nagy visszhangott váltott ki Veszprém felelős gondolkodású lakosai körében az, hogy a VKSZ Zrt. bejelentette: felszámolja a Cholnoky úton lévő cserebere pontot, mivel az elmúlt időszakban már kezelhetetlenné vált a helyzet azzal, hogy páran hulladéklerakónak kezdték használni az amúgy a körforgásos gazdaságot erősíteni hivatott pontot. A VKSZ Zrt. az emberek igényére reagálva most bejelentette, hogy nem kell elbúcsúzni a kezdeményezéstől, az új helyszínen folytathatja a működését hamarosan. 2024. március 14. 11:30 Mégsem volt elég érett Veszprém a cserebere ponthoz Mégsem volt elég érett Veszprém a cserebere ponthoz A VKSZ Zrt. jelenlegi helyén felszámolja és átgonolja jövőbeni működését az alig fél éve működő swop-boxnak, azaz cserebere pontnak, ami a körforgásos gazdaságot hivatott volna erősíteni Veszprémben. 2024. március 12. 10:11 Ez lesz a karácsonyfák sorsa Veszprémben Ez lesz a karácsonyfák sorsa Veszprémben A 2024-es évben is, hasonlóan az elmúlt évek bevett gyakorlatához, január 8-tól külön gyűjtőjárattal gyűjtik össze a kihelyezett fenyőfákat. 2024. január 5. 11:51

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.