2022. május 21.
//
Konstantin névnap

Ma van a Föld napja: 5 filmet ajánlunk a Greendex jóvoltából

2009-ben az ENSZ hivatalosan is április 22-ét jelölte meg a Föld nemzetközi napjaként. Sajnos a koronavírus – némelyek szerint épp a Föld üzeneteként – még mindig köztünk van, ezért egy ideig még biztosan több időt töltünk a négy fal között. A Greendex filmajánlója, hogy ebben a helyzetben is gyönyörködhessünk bolygónk csodálatos világában.

Honnan ered a Föld napja?

Ez az egyik legrégebbi környezetvédelmi kezdeményezés, amelynek Amerikában idén ünneplik 51. évfordulóját. Az ötlet 1969-ben fogant. Az első Föld napján, 1970. április 22-én – Denis Hayes amerikai egyetemista kezdeményezésére – 20 millió amerikai emelte fel szavát a természet védelméért. Ez még a hidegháború időszaka volt, amikor a fegyverkezés és a nehézipari verseny mellett eltörpült a klímavédelem. A globális felmelegedés fogalmát sokkal inkább hóbortnak tekintették, mintsem tudományos ténynek. Ezért is van nagy jelentősége annak, hogy két évtizeddel később számos ország csatlakozásával a mozgalom nemzetközivé nőtt, és azóta a szerepe évről-évre egyre fontosabbá válik.

Magyarország az elsők között

A kezdeményezésnek a 80-as évektől kezdve komoly szervezeti háttere alakult ki. Felhívásukra a magyar környezetvédők az elsők között, 1990-ben megalapították hazánkban a Föld Napja Alapítványt, amely a kezdetektől fogva koordinálja a Föld napja rendezvényeit. Erről valószínűleg sokunknak eszébe jut a Critical Mass bringás megmozdulás, amelyet régóta a Föld napján szerveznek a városi forgalom növekedésének megfékezésére.

A dátumválasztás nem véletlen, hiszen április 21-e az északi félgömbön a meteorológiai tavasz kezdete. Mikor máskor hívhatnánk fel a figyelmet Földünk természeti sokféleségére, ha nem a tavasz nyitányán? A mozgalom eredeti jelmondata így hangzik:

„Ki mondta, hogy nem tudod megváltoztatni a világot?”

Lehet, hogy a napjainkra jellemző szlogenáradatban némelyek túlzónak tartják ezt a jelmondatot. Aki viszont olvassa a Greendex hasábjait, már tudja, hogy minden környezetvédő kezdeményezést támogatunk, amely kicsit is hozzájárul a közös erőből táplálkozó változtatásokhoz.

Filmek a természeti változatosságáról

A Föld napjának a 2020-as években a biológiai sokféleség védelme és az emberi beavatkozások megfékezése a kiemelt témája. Gondoltátok volna, hogy a biológiai diverzitás csökkenésének 60%-áért általános étkezési szokásaink miatt az állatok takarmányozása felel?

David Attenborough: Egy élet a bolygónkon

Ki gondolná, hogy Sir David Attenborough, a természetfilmek alfája és omegája idén 93 éves lett. Ennek kapcsán – valószínűleg utolsó alkotásaként – filmesítette meg hitvallását Egy élet a bolygónkon címmel, a mű elérhető a Netflixen. Az Egy élet a bolygónkon önéletrajzi film, természetfilm és dokumentfilm egszerre. Egy élet munkásságának – több mint 60 évnyi világjárásnak, természetfigyelésnek – az összegzése szemet gyönyörködtető, szinte megható képsorokkal illusztrálva. A filmet nézve elkísérhetjük Attenborough-t a pingvinekhez, láthatunk gorillákat és magukat a mélybe vető rozmárokat is. A film olykor kissé hatásvadász, mégis átütően hívja fel a figyelmet a biodiverzitásra.

Kiss the Ground – Szerelmes üzenet a talajhoz

Szintén a Netflixen nézhető a Kiss the ground című dokumentumfilm, amely rendkívül sötét képet fest arról, hogy mekkora a baj a talaj minőségével. Megcsengetik a vészharangot, amikor kijelentik, hogy pár évtized alatt elfogyhat a termőföld az egész bolygóról. A felirattal nézhető Kiss the ground egy szerelemes üzenet a termőföldhöz, amelyet a téma iránt személyesen elkötelezett Woody Harrelson ad elő. A Netflixre jellemzően a műben amerikai sztárok sora jelenik meg, ám ami ennél jóval fontosabb, sikeres gazdák is megszólalnak bizonyítékokkal nyomatékosítva, hogy változtatni kell a hagyományos mezőgazdaságon.

Mérgezett Föld – Nem kell Amerikáig menni talajjavító módszerekért

A Youtube-on ingyen elérhető a Mérgezett Föld, Kővári Gábor Mihály rendező alkotása. A 2018-ban megjelent film szintén a talajjal foglalkozik: pusztulásával és javításának módszereivel. Magyar ökológusok magyarázzák el a talaj egészséges működését, többek között Dr. Gyulai Iván, az Ökológiai Intézet igazgatója. Véleményem szerint a film fő erénye az, hogy megoldásokat kínál. A Pusztaszabolcsi Agrár Zrt. bemutatásán keresztül kiderül, hogy Magyarországon milyen eszközökkel javítható leghatékonyabban a termőföld. A filmet megnézve a téma annyira magával ragadott, hogy önálló cikkben is kifejtettem a földminőség javításával kapcsolatban rendelkezésünkre álló ismereteket.

Hazánk változatos vízi ökoszisztémája – a ráckevei és soroksári Duna-ág

Szendőfi Balázs, a fiatal halkutató, zenész és természetfilmes jóvoltából 4 érdekes, hazánk vízi élővilágával foglalkozó filmet nézhetünk HD-minőségben a Youtube-on. Én magam valahogy mindig előnyben részesítem a közvetlen környezetemről szóló alkotásokat. Úgy vélem, hogy a globális problémák megértéséhez először hazánk helyzetét kell megismernünk. A halak élővilága – annak ellenére, hogy a halak elsődleges indikátorai a klímaváltozásnak – manapság kevés figyelmet kap. Szendőfi legfrissebb mozija a ráckevei és soroksári Duna-ág rejtett életébe enged betekintést.

Kitekintés a természetből az emberi viselkedésre – Minimalizmus

Válogatásom utolsó darabja kicsit kilóg a sorból, mert nem a természet sokféleségét mutatja be, hanem egy gondolkodásmódot, amellyel változtathatunk a környezetünket túlzottan kizsákmányoló magatartásunkon. A szintén a Netflixen, magyar felirattal nézhető alkotás két barát életét mutatja be, akik visszatértek a minimalizmus eszményéhez. Az eredetileg 1970-ből származó, manapság reneszánszát élő eszme lényegi gondolata az, hogy tanuljunk meg különbséget tenni a valóban fontos és a fölösleges dolgok között, hogy kisebb lábnyommal élhessünk.

 

Hajas Gyula Bence - Greendex

vehir.hu

További cikkek

Leomlik a kerítés az egyetem és a város között - a legnagyobb belvárosi park jön létre
Leomlik a kerítés az egyetem és a város között - a legnagyobb belvárosi park jön létre
A Zöld város projekt lényege, hogy megszűnik a fizikai korlát az egyetem alsó kampusza és az Erzsébet-liget között, egy egybefüggő zöldövezet jön létre, a parkolóhelyek száma a kétszeresére nő, viszont eltűnnek a föld alatt, a Kálvária-domb pedig új szabadidős lehetőségeket kínál majd. Új kávézóval, játszótérrel, okospadokkal is találkozhatnak majd a veszprémiek hamarosan. A munkák a jövő héten indulnak.
Kamerákkal felszerelt gép válogatja a hulladékot az egyetemen
Kamerákkal felszerelt gép válogatja a hulladékot az egyetemen
Hulladékválogató berendezést szerzett be a Pannon Egyetem kutatási célokra. A készüléket csütörtökön mutatták be.
A köztársasági elnök három kívánsága – interjú Áder Jánossal
A köztársasági elnök három kívánsága – interjú Áder Jánossal
November 29-én nyílik hazánk eddig legnagyobb fenntarthatósággal foglalkozó világeseménye, a Planet Budapest. A rendezvény fővédnökével, Áder Jánossal beszélgettek partneroldalunk, a Greendex kollégái éppen két hónappal a kezdés előtt.
Nem kell belepusztulni a környezettudatos életmódra váltásba
Nem kell belepusztulni a környezettudatos életmódra váltásba
Lehet azt játékosan is csinálni, úgy, hogy közben jól érezzük magunkat. Szeptember 24-25-én, a VKSZ Zrt. ötödik Fenntarthatóság MindenKOR rendezvényén épp ezt tapasztalhatjuk meg.
Kukába vele, vagy mégse?! Fesztiválszemétből műalkotás
Kukába vele, vagy mégse?! Fesztiválszemétből műalkotás
Veszprém és a Balaton térsége népszerű célpontja a csobbanásra, természetjárásra és a Balaton-felvidék ízeire vágyó turistáknak. A nyári kikapcsolódást pedig tovább színesítik a környékbeli fesztiválok, zenés programok és gasztronómiai rendezvények, amelyek egyaránt kínálnak alternatívát a jazz kedvelő piknikezőknek, a vízparton borozgató pároknak, a patak-menti fák alatt, éjszakákba nyúlóan táncoló fiataloknak, a hazai pop-rock szcéna legjobbjaiért rajongó tinédzsereknek vagy éppen a kézműves vásáron szemlélődő családoknak.