Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. március 29. Auguszta
Veszprém
19°C
2024. március 29. Auguszta
Veszprém
19°C

Kiszolgáltatott vagy kiszolgált? Újragondolt időspolitika új szolgáltatásokkal

2021. május 4. 13:00
A járvány, ha lassan is, de reményeink szerint visszavonulóban van, maga mögött hagy azonban számos kérdést és megvalósítandó feladatot az időspolitikában is. Amiről azt hittük, hogy nálunk viszonylag jól megy, mára elhalványodott, a járvány átírta a fontossági sorrendet. Tudom, hogy most az „odamondogatom” időszakát éljük, én ennek ellenére kimerem jelenteni, hogy Veszprém okkal kapta meg immár harmadszor az „Idősbarát önkormányzat” címet. A gyilkos járvány azonban mindent a feje tetejére állított.

Egy kis nosztalgiázás, mielőtt ködbe vesznének a korábbi, derűs élmények. Veszprémben negyvenhat nyugdíjas klub alakult, nagyrészt szakmai csoportok vagy lakókörzetek vonzásában. Az önkormányzat valamennyinek biztosítja a helyszínt a találkozókra, támogatja a hagyományőrző tevékenységet, a generációs kapcsolatok erősítését, az önkéntes segítők munkáját. Ott voltak a nyugdíjas táncosok több országos és nemzetközi kulturális találkozón, feliratos pólókkal hirdetve, hogy Veszprém a kultúra fővárosa lesz.

A baj, a betegség az itteni közösségeket sem kerülte el, de megszervezték a beteglátogatást, az önkéntes munkát, együttműködve a családsegítőkkel vagy a Máltai Szeretetszolgálattal. Az egész országban egyedül itt hívták össze az országgyűlési választókerület településeinek Szenior Mentor Kerekasztalát, nagytapasztalatú szakemberek részvételével. Megrendezték Kislődön a térség nyugdíjasainak találkozóját és megalapították a Szenior Siker díjat is.

Még a pandémia előtt sikeresen rendezték meg a Szenior találkozót KislődönMég a pandémia előtt sikeresen rendezték meg a Szenior találkozót Kislődön

Ez a napfényes oldal. Ugyanakkor itt is, mint országosan, gond volt, hogy a rászorultak csak hosszú várakozás után jutottak be az idősotthonokba – jó hír, hogy megkezdődött az önkormányzati fenntartású idősotthon felújítása –, és a szociális munkások sem értek el mindenhova, ahol szükség lett volna rájuk.

Nos,a vírus egy csapásra megváltoztatott mindent. Az idősebb korosztály körében eluralkodott a félelem, az elmagányosodás. Sokféle kezdeményezés született, segítő csoportok is alakultak. Eleinte ki-ki próbálta tartalommal kitölteni napjait, de sorra jöttek a tragédiák. A pandémia miatt a kórházból kiszorult betegek otthoni ápolása is nagy terhet jelentett a családoknak, vagy az ugyancsak idős társnak. Néhány éve még hallottunk hospice csoportokról, amelyek az otthoni végső órákban támogatták a beteget és a hozzátartozókat, mára viszont mintha eltűntek volna. A kórházakban sincsenek hospice osztályok, amelyek átsegítenének az utolsó búcsún.

A tragédiák mellett pedig hétköznapi gondok is előjöttek. Egy ismerősöm késő este osztotta meg velem a félelmeit. – Mi van, ha kitörött a bokám, és nem tudok felkelni? A legközelebbi rokonom is 120 kilométerre él tőlem. A szomszéd lehet, hogy fertőzött, vagy attól fél, hogy én az vagyok. Kit hívjak? Megfizetném, az nem gond, de hol találok olyan szakembert, akiről tudom, hogy érti a dolgát és be is merem engedni a lakásomba…? – aggodalmaskodik, és nem ok nélkül.

Gondolatban itt jutattam el az üzleti szférába.Ha valamit értékesnek, szükségesnek látok, nagyon tudok lelkesedni. Így voltam és vagyok ma is a Nyugdíjas Szövetkezetekkel. A tettre kész nyugdíjasoknak adott reményt a megmaradt energiájuk, kedvük hasznosítására vagy éppen a jövedelmük kiegészítésére azzal, hogy megkereste számukra a megfelelő munkáltatót, sőt, közösséget is teremtett.

Pillanatkép a nyugdíjas egyetemről még 2019-benPillanatkép a nyugdíjas egyetemről még 2019-ben

A Pannon Egyetem aulájában olyan nyugdíjas egyetemet szerveztek részükre, amely a múltból a mára irányította érdeklődésüket. Nos, már ott felvetődött, hogy a gyárak, üzemek és munkavállalók közötti közvetítés mellett egyre nagyobb szükség lenne a friss nyugdíjasok körében házi ápolók, gondozók képzésére, és olyan munkavállalókra, akikért a szövetkezet szakmai és anyagi felelőséget is vállal. Egy ilyen fórumon a vállalkozók szövetségének megyei képviselője is ott volt. Mindkét szervezet vezetője egyetértett abban, hogy igen, el kellene mozdulni ilyen irányba, de akkor ez még nem tűnt ennyire időszerűnek.

Most viszont megérett erre az idő. Persze az üzleti világ bekapcsolása az egészségügybe, szociális ellátásba nem helyettesíti a kormányzati, önkormányzati felelősséget, de bizonyos esetekben választási lehetőséget ad. És ez nem kevés. Ami pedig a szociális ellátást illeti: aki belelát a tevékenységükbe, ugyanúgy elengedhetetlennek látja a szociális szférában dolgozók nagyobb anyagi és erkölcsi megbecsülését, mint az egészségügyben dolgozókét.

Barta Éva
további cikkek
Nyugdíjas örömtánccal a boldog és egészséges szenior évekért nyugdíjas Nyugdíjas örömtánccal a boldog és egészséges szenior évekért Várakozáson felüli sikere volt hétfőn az Agórában megszervezett szenior örömtáncnak, amelyen hatvanhét veszprémi nyugdíjas vett részt az Életet az éveknek program keretében. Következő hétfőn ismétlés következik, erről is kérdeztük Bodnárné Zsókát, a szervező Ezerarcú Bónusz Szeniorklub vezetőjét. 2024. január 16. 22:16 Közel tizenötezer nyugdíjast keresnek Veszprémben nyugdíjas Közel tizenötezer nyugdíjast keresnek Veszprémben Veszprém népességének 27%-a nyugdíjas, ez körülbelül 16 ezer idős embert jelent, akik közül 1400-an tagjai valamelyik nyugdíjas klubnak. De mi a helyzet a többiekkel? Az ő megszólításuk és felkarolásuk is szerepel a Veszprémi Nyugdíjasok Érdekvédelmi Egyesületének céljai közt a következő időszakban, akiket most már egy frissen megalapított tanácsadó testület is segít ebben a munkában. 2023. november 27. 15:11 Nyughatatlan nyugdíjasok a Cholnoky-n Cholnoky Nyugdíjas Klub Nyughatatlan nyugdíjasok a Cholnoky-n Akár egyszerű összejövetel is lehetett volna a Cholnoky Nyugdíjas Klub életében a péntek esti esemény, de a városrész nyugdíjasai ennyivel nem elégedtek meg és inkább megszervezték első alkalommal a Cholnoky-napot a klubjuk életében, ahol minden tag bemutatott valamilyen kulturális előadást, amiben szívesen és otthonosan mozog. A siker nem maradt el. 2023. november 18. 20:56 Életet az éveknek: művészeti gálán mutatták meg tehetségüket a nyugdíjasok Életet az éveknek: művészeti gálán mutatták meg tehetségüket a nyugdíjasok Péntek délelőtt az Agóra Veszprém Kulturális Központ adott otthont a nyugdíjas művészeti gálának.  2023. október 28. 12:00

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.