Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Kovács Imre

2008. március 18. 23:34

Vannak, akik alkotnak, mert megadatott nekik az alkotni tudás tehetsége, vannak, akik alkotnak, mert kedvüket lelik a műben és vannak, akik alkotnak, mert valami nem hagyja nyugodni őket - még betegségben sem, még a halál árnyékában sem. Kovács Imrével kétszer ajándékozott meg bennünket a születés. Először 1944-ben. A festőművész ekkor látta meg a napvilágot, Fegyverneken. Másodszor 1999 után, amikor súlyos agyvérzést követően félig béna bal kezével újra megfogta az ecsetet. Egyetlen dolog késztette, csak egy valamiért imádkozott... Azt hiszem, öreg barátom haragudna, ha nem írnék a hitéről. Mert ő hiszi, hogy Isten állította talpra, hogy festeni tudjon - mert még nem vitt mindent a vászonra. A betegség és a közel érzett halál új gondolatokat adott művészetének. Megkereste azt a hangot, azt a mondanivalót, amiért még vissza kellett jönnie. Ez pedig nem más, mint az örök körforgás. Az üzenet, hogy minden visszatér önmagába. Kovács Imre képei többségükben erdőket, fákat ábrázolnak, és az alapanyag is kizárólag fa lemez, nem pedig vászon. Ez az anyag iránti tisztelet. A fák végig kísérik az életet, a születéstől egészen a halálig, bölcsőtől a koporsóig. Fából faragott bölcső ringat, fába véssük első szerelmünk nevét. Vajon ki ne zokogott volna bükk árnyában, vagy ölelte volna magához bánatában a zord vén tölgyet ... a tölgyet ... , amit ha egy nap kivágnak, gerendáiból lesz koporsónk. Az újraszületés biztos tényére a betegágyban ébredt rá. Félig béna testtel, mikor még beszélni sem tudott - hogy elmondhassa látomásait. 2 év hosszú szenvedése után ezért állt fel a tolószékből és ragadta meg újra az ecsetet - mert ha valakinek már odaát kellene lennie, mégis visszarántják, az nem dobhatja, mi kötelesség: az alkotást.

Azóta 2000 képet festett, félig béna bal kezével. És segítség nélkül nem boldogulna - Ilona a felesége egyetlen percre sem hagyja magára. „A feleségem a jobb kezem!" - mondja a művész, s közben minden tekintette Ilona mozdulatait követi.

Az újrakezdett élet, vagy mondjuk inkább: megkezdett másik élet talán még termékenyebb. Első munkája, mely tanúságot tett hitéről, s mellyel hálát adott az Úrnak gyógyulásáért - az Irgalmas Jézus, melyet több vallásos témájú festmény követett. De az örökös, kifogyhatatlan téma azóta is a természet szépsége, erdők, folyók, rétek és patakok. Helyek, ahol ezerszer járt már, és olyan helyek, ahová már csak képzeletben utazhat el. A Magas-Tátra, Erdély, a Tündérkert, Sikonda, a Balaton-part... Túl van a századik kiállításon. Képei bejárták az egész országot, a fővárostól a legkisebb falvakig, szinte mindegyik galériában megfordultak már a képei. Imre nem magányos alkotó. Szeretné továbbadni tudását, de nemcsak a technikai tudást, hanem a meglelt szemléletet és hitet - azt a látószöget, amiben egész máshogy fest a világ. Évek óta, rendszeresen megszervezi művésztáborát, tanítványokat fogad és kézben tartja faluja és a környező kistérségek kulturális életét. Művészeti tevékenységéért, és közösségért végzett munkájáért 2007. január 22-én a Falvak Kultúrájáért Alapítvány "A magyar kultúra lovagja" címet adományozta Kovács Imrének. Ez év elején a festőművész harmadik tárlatát láthatták a győriek. S szintén Győrben jelent meg a művész könyve, a Színekbe kevert imádság, melyben a festmények mellett a barátok is helyet kaptak, s egy-egy verssel, prózával, vagy levéllel tisztelegnek nagysága előtt.

 

Galéria
Kovács Imre
Füssy Angéla
további cikkek
Víztükör és teagőz Víztükör és teagőz Nagyvári Csaba festményeiből nyílt kiállítás az Íródeákban pénteken. 2024. április 23. 14:01 Indul a jegyértékesítés a Gyárkert idei koncertjeire! Indul a jegyértékesítés a Gyárkert idei koncertjeire! Nyáron újra koncertek, a magyar zenei élet kiemelkedő előadói várják a közönséget a veszprémi Gyárkert Kultúrparkban - közölték a szervezők kedden.  2024. április 23. 11:53 Olaszországig vitték Veszprém kulturális főváros jó hírét a helyi balett növendékek, akik már a profikkal is felveszik a versenyt Olaszországig vitték Veszprém kulturális főváros jó hírét a helyi balett növendékek, akik már a profikkal is felveszik a versenyt Martha Graham amerikai táncosnő szerint a legnagyobb táncosokat nem a tudásuk, hanem a szenvedélyük teszik naggyá – az élet pedig újra és újra bizonyítja, ez mennyire igaz. Március 22–24. között az olaszországi Lecce városában mutathatták meg tehetségüket és képviselhették Veszprémet a Victoria Art & Sport Egyesület, illetve a Csermák Antal Alapfokú Művészeti Iskola balerinái: a X. IBCDC Domenico Modugno Nemzetközi Balett- és Kortárstánc versenyen nem várt kihívásokkal szembesültek, ráadásul először versenyeztek profi kategóriában, elhivatottságuk mégis a dobogóra repítette őket, bizonyítva, Veszprém méltán lett kulturális főváros.  2024. április 23. 17:42 Kutyacsaholás a színházban állatvédelem Kutyacsaholás a színházban Van kutyabarát kávézó, étterem, könyvtár, hivatal, de egy színházban eddig meglepő lett volna négylábúakkal találkozni. A Veszprémi Petőfi Színház viszont most ebben is formabontó volt, ugyanis a VII. Lélektől Lélekig Fesztiváljának szombati napján az állatvédelemnek és a felelős állattartásnak is szentelt egy beszélgetést, így pedig a teátrum előcsarnokában az érdeklő közönség soraiban feltűnt több kutya is. 2024. április 21. 14:14

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.