2021. május 18.
//
Erik névnap

Egyénekből közösség, tervekből valóság, ez az EKF önkéntesprogramja

Annak érdekében, hogy a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Főváros sikeres legyen, számos tényezőnek kell puzzle-szerűen passzolnia egymáshoz. A kulturális programok és infrastrukturális beruházások mellett pedig van egy olyan szegmense is a projektnek, amelynek eredményét már most kézzelfoghatóan, pontosabban emberközeli módon érzékelhetjük. Az EKF önkéntesprogramjához már most több tucatnyian csatlakoztak, a csapatban pedig a tizenévesek mellett 83 éves önkéntes is megtalálható.

Pontosan egy éve, tavaly május elején hirdették meg az Európa Kulturális Főváros keretében a „Ragyogjunk együtt!” programot, amely a teljes EKF-et felölelő időszak önkéntesprogramját takarja. A szlogenből adódik, hogy az önkénteseket „Ragyogóknak” nevezték el, ők azok a helyi civilek, akik szabadidejükből arra áldoznak időt, hogy önkéntes munkájukkal segítség a különböző programok sikeres megvalósulását.

Bár a pandémia egyik negatív velejárója pont az volt, hogy 2020-ban csak korlátozottan lehetett ilyen programokat szervezni, a tavalyi Utcazene fesztiválon és a Filmpikniken is találkozhattak már az érdeklődők a Ragyogókkal.

Egy évvel az önkéntesprogram meghirdetése után Jelinkó Mónikával, az EKF közösségi bevonás és kapacitásfejlesztésért felelős vezetőjével, valamint Bernáth Eszterrel, a program önkéntes-koordinátorával beszélgettünk magáról az önkéntességről, valamint arról, hogy a veszprémi projektnek milyen sajátosságai vannak más EKF-címet viselő városokhoz képest.

De miért is éri meg önkénteskedni, milyen előnyökkel jár az ember számára, ha részt vesz egy ilyen programban?

Eszter megfogalmazása szerint arról szól az önkéntesség, hogy

hatással vagyunk egymásra, közösséget alkotunk, összekapcsolódunk azért, hogy valami újat, valami értéket hozzunk létre.

Bernáth EszterBernáth Eszter

A program meghirdetésének évében 60 önkéntes regisztrált, akikből közel 45-en aktívan részt is vettek valamely program sikeres lebonyolításában. Azóta tovább nőtt ez a szám, most körülbelül 80 önkéntessel tartják a kapcsolatot az EKF ezért felelős munkatársai, akikkel a pandémia alatt is megmaradt az élő kapcsolat online találkozók formájában.

Móni elmondása szerint elsődlegesen az a cél, hogy aki regisztrál és eltökélt abban, hogy saját befektetett munkájával segítse a programok sikerét, azoknak valóban tudjanak valamilyen feladatot adni. Azt, hogy kire, milyen területen számítanak egy közös beszélgetésen dől el, ahol az EKF-en belüli lehetőségeket fésülik össze az önkéntes igényeivel, prioritásaival.

Tehát mindenkire ott számítanak, ahol ő szeretne tevékenykedni és ahol otthonosan, biztosan mozog.

Amikor a veszprémi EKF önkéntesprogramját összeállították, számos példából merítettek a szakemberek, főleg korábbi és aktuális EKF városok megoldásaiból. Ezeket a tapasztalatokat összesítve, de veszprémi lehetőségekre és az itteni célokra formálva határozták meg a saját programjukat.

Mónitól tudjuk, hogy Plovdiv – ami háromszor akkora város, mint Veszprém és 2019-ben volt Európa kulturális fővárosa – csak az ünnepi évet megelőző időszakban kezdett neki aktívan az önkéntesek toborzásának. Abban a stádiumban, ahol most Veszprém van, tehát két évvel a cím előtt, a bolgár városban még csak 1 önkéntessel dolgoztak, szemben a veszprémi 80 fővel.

Jelinkó MónikaJelinkó Mónika

Veszprémben egyébként kb. 600 fővel terveznek az ünnepi évben és az azt felvezető időszakban, de a létszámnál fontosabb a stabilitás, azaz hogy a felvezető programok során is egy olyan tettre kész csapat alakuljon ki, akikre bátran lehet építkezni és a bázis a későbbiekben is fennmaradjon.

Az EKF önkéntesprogramja tehát mindenki előtt nyitott, olyannyira, hogy a mostani csapatban a középiskolásoktól kezdve 83 éves nyugdíjas is szerepel.

A feladatok pedig, ahol az önkéntesek segítségére is számítanak egyre csak gyarapodni fognak. Eszter elmondta, hogy számos logisztikai kihívásban számítanak majd az önkéntesekre egy-egy esemény, rendezvény lebonyolításakor, de a turisták tájékoztatásában, útbaigazításában is nagy szerepük lesz. Ezeken kívül később fotós és blogger önkénteseket is várnak majd, valamint a mindennapi munkába is bevonnák őket, hiszen a hosszabb kifutású projektekhez az önkéntesek is számos értéket hozzá tudnak tenni.

 

Nemzetközi lehetőségek az önkéntesprogramon keresztül

A veszprémi EKF az önkéntesprogramjával sem áll meg a régió határainál. Számos külföldi partnerrel együttműködve az a cél, hogy más országokból is érkezzenek hazánkba önkéntesek, akik segítenek az EKF lebonyolításában, valamint helyiek számára is megnyíljon a lehetőség, hogy Európa más nagyvárosaiban tudjanak önkénteskedni az ottani program sikeréért. Mivel a Pannon Egyetemre körülbelül 500 külföldi hallgató jár, cél, hogy rajtuk keresztül is jelen legyen a nemzetköziség az önkéntesek között is.

Hajas Bálint
Kovács Bálint

További cikkek

Gondolkodj globálisan, cselekedj lokálisan!
Gondolkodj globálisan, cselekedj lokálisan!
A május 10-ei madarak és fák napja alkalmából gyűltek össze az Európa Kulturális Főváros Program csapatából, valamint önkénteseiből többen, hogy a Veszprém Megyei Honismereti Egyesülettel, valamint néhány másik pártoló taggal közösen megtisztítsák a Sintér-árkot, hogy a jövőben bárki számára egy kényelmes, zöldövezeti túraútvonal legyen.
Közösségi terek tervezésbe vonja be a Jutasi úti lakótelepen élőket az EKF-projekt
Közösségi terek tervezésbe vonja be a Jutasi úti lakótelepen élőket az EKF-projekt
A május közepén induló felmérésben arról is kérdezik az embereket, hogy milyen lakótelepen élnének szívesen és milyenen nem. Egy 3,5 kilométeres futókört is létrehoznak.
Balatoni kerítések nyomában
Balatoni kerítések nyomában
Formákon túl címmel indul a Veszprém–Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa (EKF) program hatásterületeit bemutató kampány első epizódja. A sorozat célja, hogy bemutassa az EKF program olyan területeit, amelyek csak lazán kötődnek a klasszikus kulturális területhez, de mégis szerves részét képezik annak. A sorozat első része az 1960-as és ’70-es években épült nyaralók, érdekes formájú kerítésein keresztül az építészet területére enged betekintést.
Elindul a Kultúrpont program: művészeti és kreatív-ipari alkotóközösségek pályázatait várja a Veszprém–Balaton 2023 Zrt. 
Elindul a Kultúrpont program: művészeti és kreatív-ipari alkotóközösségek pályázatait várja a Veszprém–Balaton 2023 Zrt. 
Alkotóközösségek támogatására tett közzé pályázati felhívást a Veszprém–Balaton 2023 Zrt. A pályázattal olyan jelentős, régiós kötődésű művészeti csoportokat és közösségi kezdeményezéseket kívánnak támogatni, akik tevékenységükkel meg tudják szólítani a helyi társadalom szélesebb rétegeit, és a művészet megtapasztalásának újszerű formáit kínálják számukra. A program hosszútávú célja, hogy a turisztikai szezonon túl is vonzóvá tegye a régió egészét.   
A klubok mélyéből előbújva, álomhelyszínen zenél a DJ Veszprémben
A klubok mélyéből előbújva, álomhelyszínen zenél a DJ Veszprémben
Egy DJ-t leginkább a klubok keverőpultjai mögött tudunk elképzelni, ahogy elektronikus zene formájában lépésről lépésre, órákon átívelve felépíti az esti buli hangulatát. A Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Főváros projekt keretében azonban nemrég a szabad ég alá, a Sintérdombra települt ki Peter Makto a Be Massive Horizon tagja, hogy egy nem mindennapi zenei produkciót mutasson be látványos képi világgal kiegészítve.