Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. július 27. Olga
Veszprém
23°C
2024. július 27. Olga
Veszprém
23°C

Veszprém a használt autó piacon is eltér az országos átlagtól

2021. május 6. 0:27
A koronavírus-járvány számos ponton írta át a társadalmi és nem utolsó sorban gazdasági helyzetet az egész világon, benne Magyarországon is. Ennek az egyik szegmense a használt autó piac, ahol a járvány egy éve alatt új trendek kezdtek kirajzolódni. Az országos tendenciát összevetettük a veszprémi helyzettel a Ring Autó segítségével, és több helyi sajátosságot is találtunk.

Magyarország legnagyobb online használt autó piaca, a hasznaltauto.hu tett közzé nemrégiben egy statisztikát arra vonatkozóan, hogy hogyan alakult a piac a használt járműveknél a pandémia időszaka alatt. Elöljáróban eláruljuk, hogy az árak és a keresett típusok körében is jelentős változások mutatkoztak tavaly március óta.

A portál keresési statisztikáit górcső alá vevő kutatás szerint országosan megnőtt azoknak az aránya, akik inkább olcsón szeretnének gépjárműhöz jutni. Így kerülhetett az élre a böngészési statisztikákban a Suzuki Swift, mint amelyik modellre a legtöbben rákerestek az utóbbi időben.

kép: totalcar.hukép: totalcar.hu

A relatív olcsó japán modell kereslete mellett ugyanakkor a piac egészén jelentős drágulásnak lehetünk szemtanúi – mind a tavalyi évhez, mind az eddigi 2021-es adatokhoz képest.

A használtauto.hu adataiból kiderül, hogy a kereslet bővülése és az árak emelkedése sem állt meg a használtautó piacon, a vásárlókat így hidegzuhanyként érheti az információ, hogy a tavaly decemberben még 3,1 milliós hirdetési átlagárak 2021 márciusában már 3,7 millió forint felett jártak, tavaly márciushoz mérten pedig csaknem 1 millió forintos, azaz 33,2%-os drágulás látható.

Pedig tavaly márciusban és áprilisban, a koronavírus-járvány első hullámának tetőzésénél megtorpanni látszott ez a piac – csökkent a portálon elindított keresések száma is – májustól viszont visszatértek a vásárlók és a számuk azóta is emelkedő tendenciát mutat.

Az árak emelkedését pedig nem csak a megnövekedett kereslet magyarázza, hanem a forint árfolyamváltozása is, ami miatt a külföldi import használt autó beszerzése is megdrágult.

Az árak emelkedésével, a pandémia hatására ellentétesen változott a használtautó vásárlók preferenciája is. A személyes mobilitás felértékelődésével ugyanis olyan vevők jelentek meg a piacon, akik eddig vagy nem tudták, vagy nem kívánták megengedni maguknak saját autó vásárlását. Bár az ár szerint keresők legtöbbje továbbra is 1 millió forintos árplafont állít be, és a második helyen változatlanul az 1,5 millió forintig böngészők állnak, a 2 millióig keresők dobogós helyét átvette a mindössze félmilliós értékig szűrők tábora.

Ezzel párhuzamosan a használtauto.hu felületén a legnépszerűbb modellek élbolyában is változás történt. Míg 2020-ban a Skoda Octaviára kerestek a legtöbben (megközelítőleg 5,5 milliószor), az idei év kedvenc használt modellje az első negyedév után a Suzuki Swift (2,45 millió kereséssel). A szintén dobogós Skoda Octavia és Ford Focus ugyancsak több mint 2 millió önálló keresést kapott, de a top 10 egyéb modelljei is egyenként több mint 1 milliót.

Az országos trendeket összevetettük a veszprémi piac sajátosságaival is a Ring Autó segítségével. Az idén pont 25 éve a használt autó piacon is jelenlévő cég tapasztalatai szerint az elmúlt egy év, komoly forgalomnövekedést hozott a használt autók piacán. Már 2020 márciusában megfigyelhető volt, hogy az gondolkodik jól üzletileg, aki az első Covid-hullám okozta pesszimista hangulatban is pozitív tudott maradni. A cég elmondása szerint azt tapasztalták, hogy az új autók ára emelkedik, miközben a forint gyengül, és a koronavírus miatt kialakult bizonytalanság forgalomnövekedést hozott. Van, aki a tömegközlekedéstől tartott, van, aki az újautós álmát cserélte használt autóra.

Tehát a veszprémi piac növekedése egybevág azzal, amit a hasznaltauto.hu országos statisztikája is mutatott, ugyanakkor a Ring Autónál a típusokban már felfedezhető helyi sajátosság is, már ami a keresletet érinti.

A veszprémi cégnél főleg az 1–7 év közötti, benzines, 5 ajtós, C szegmens alsó középkategóriás autókat keresték a vevők, típusilag például a SEAT Leont, Skoda Octaviát, VW Golfot, ezenkívül népszerűek voltak a SUV-ok is, mint a Tiguan, Ateca, Vitara és S-Cross modellek.

Továbbra is a Skoda Octavia az egyik legkeresettebb márkaTovábbra is a Skoda Octavia az egyik legkeresettebb márka

Ami az árkategóriát illeti, Veszprémben ez is az országos átlagnál egy magasabb szintet képvisel, magánszemélyek a 2–5 M Ft-os kategóriát, a cégek az 1–2 éves nagyobb értékű Áfás autókat keresik inkább, kevés kilométerrel.

Az árak mellett természetesen további szempontok is szerepet játszanak a használt autók kiválasztásakor. A Ring Autó kollégáinak tapasztalata szerint, amit a vevők szem előtt tartanak az, hogy a megbízható forrásból származzon az autó, leginkább hazai származású járművet részesítenek előnyben, továbbá az előélete ismert legyen, garantált km-rel rendelkezzen, valamint fontos a sérülésmentes állapot, így baleseti előzmény ismerete is jelentőséggel bír. Ezek leellenőrizhetők különböző elektronikus rendszerekből, amikkel, mint lehetőségekkel az ügyfelek is tisztában vannak általában.

Hajas Bálint
további cikkek
A Continental veszprémi és budapesti telephelyét is díjazták az idei Év Gyára Projektversenyen A Continental veszprémi és budapesti telephelyét is díjazták az idei Év Gyára Projektversenyen A Continental technológiai vállalat veszprémi gyára idén két kategóriában jutott a döntőbe, valamint elnyerte „Az év gyártási/termelési projektje” kategória díját is, míg a cég budapesti telephelye az elmúlt évtizedben nyújtott teljesítményéért jubileumi oklevélben részesült – közölte közleményében a vállalat. 2024. május 31. 13:00 Nem lehet megúszni a béremelést – az új kihívások sok vállalkozásnak okoznak majd fejtörést gazdaság Nem lehet megúszni a béremelést – az új kihívások sok vállalkozásnak okoznak majd fejtörést Mit várhatnak a jövőtől a vállalkozások? Ebben a témában szervezett rendezvényt a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara Veszprémben kedden. 2024. május 29. 11:35 Május 16-tól elérhetők a 30 év feletti álláskeresőket segítő támogatások Május 16-tól elérhetők a 30 év feletti álláskeresőket segítő támogatások Május 16-tól elérhetők a 30 év feletti álláskeresők és inaktívak elhelyezkedését célzó támogatások, az uniós társfinanszírozással megvalósuló program teljes kerete több mint 150 milliárd forint - mondta a nemzetgazdasági miniszter a tárca szerdai budapesti sajtótájékoztatóján. 2024. május 15. 10:30 Tudatos döntések és véletlenek összjátéka – a veszprémi Balluff-történet Balluff Tudatos döntések és véletlenek összjátéka – a veszprémi Balluff-történet Harmincöt évvel ezelőtt egy német cég hozott egy döntést: a vasfüggöny leomlása után Magyarországon, azon belül is Veszprémben létesít telephelyet és megalapít egy céget. Ma ez a cég a város egyik legnagyobb foglalkoztatója. Túlélte a gazdasági válságokat, a világjárványt, miközben együtt fejlődött a Veszprémmel. Wimmer Zoltán ott volt azok közt, akikkel elindult a vállalat, ma pedig már fejlesztési vezetőként felügyeli a munkát. Bemutatjuk az ő és az idén jubileumát ünneplő veszprémi Balluff-Elektronika Kft. történetét. 2024. május 13. 22:25

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.