2021. november 29.
//
Taksony névnap

Közösségi terek tervezésbe vonja be a Jutasi úti lakótelepen élőket az EKF-projekt

A május közepén induló felmérésben arról is kérdezik az embereket, hogy milyen lakótelepen élnének szívesen és milyenen nem. Egy 3,5 kilométeres futókört is létrehoznak.

2021. május 17-én egy olyan közösségi tervezési folyamatot indít el a 2023-as Európa Kulturális Főváros projekt, amelyben a  lakótelepen élők megszólításával és aktív bevonásával tervezik meg a Jutasi úti lakótelepen megvalósuló infrastrukturális beavatkozásokat - jelentették be csütörtök délelőtt a Veszprém Agóránál tartott sajtótájékoztatón. A közeljövőben egy 3 és fél kilométeres futókört és azt kísérő gyalogos útvonalat alakítanak ki a lakótelepen, amely mentén különböző szabadidős tevékenység végzésére alkalmas létesítményeket is létrehoznak. Hogy ezek a létesítmények milyenek lesznek, az az itt élőkön is múlik.

Navracsics Tibor, a Veszprém-Balaton 2023 EKF program megvalósításáért felelős kormánybiztos hangsúlyozta, már a 2023-as év előkészületeinél hangsúlyos elem, hogy a kultúrát tágabb értelemben fogjuk fel.

-Ez nem csak magas színvonalú programokon való részvételt és a Bakony-Balaton régió európai közvéleménynek való megismertetését jelenti, hanem azt is, hogy a projekttel hozzájáruljunk ahhoz, hogy az itt élő közösségek megerősödjenek-fogalmazott.

Navracsics Tibor, a Veszprém–Balaton 2023 EKF program megvalósításáért felelős kormánybiztosNavracsics Tibor, a Veszprém–Balaton 2023 EKF program megvalósításáért felelős kormánybiztos

Mint mondta,

a Jutasi úti lakótelepen élők közösségi tervezésbe való bevonása egy olyan első mozzanat, amely az itt élők számára az igazi közösségi lét megteremtését szolgálja.

 

A lakótelep közel 50 éves történelemmel rendelkezik, mely során kialakultak emblematikus terek és események, melyek az itt élőket összekötik. A közösségi tervezés erre a múltra és erőre kíván építeni, és ezt a hagyományt szeretné átépíteni a jövővé-mondta. A közösségi bevonásról szólva kiemelte, az EKF projektben lévő munkatársak arról kérdezik majd az itt élőket, hogy mondják el, hogyan látják a lakótelepet, mit látnának jónak annak érdekében, hogy a lakótelep méginkább közösségi jellegű legyen, és még több közösségi cselekvés jelenjen meg. A most induló folyamat végcélja, hogy egy közösségorientáltabb lakónegyed és városrész jöjjön létre és erősödjön a helyi identitástudat.

Porga Gyula polgármester arra buzdított, minél több itt élő mondja el a véleményét, hisz a projekt elemei az Európa Kulturális Fővárosa 2023-as év után is itt maradnak és a veszprémiek életének jobbá tételét, a közösségi élet erősítését célozzák. Úgy látja, Veszprém egy aktív kulturális fogyasztó közösséggel rendelkezik, de van még lehetőség arra, hogy ezt az intenzitást az itt lakók bevonásával erősítsék.

Porga Gyula, Veszprém polgármesterePorga Gyula, Veszprém polgármestere

3,5 kilométeres futókör épül

A közösségi bevonás technikai részleteiről Huszti László projektmenedzser beszélt. Elmondta, a 3,5 kilométeres futókör és az azt kísérő gyalogos útvonalhoz kapcsolódó terekről kérdezik majd az embereket egy május 17-én megjelenő online kérdőív formájában. A vírushelyzet függvényében tervben van az is, hogy önkéntesek segítségével személyesen is kikérjék a lakosság véleményét többek közt arról is, hogy milyen lakótelepen élnének szívesen és milyenen nem. A felmérés július 5-én zárul.

Huszti László, a Veszprém–Balaton 2023 EKF program projektmenedzsereHuszti László, a Veszprém–Balaton 2023 EKF program projektmenedzsere

Ge. Á.
Kovács Bálint

További cikkek

Végérvényesen elkezdtek közterületekből közösségi terekké válni a lakótelep parkjai
Végérvényesen elkezdtek közterületekből közösségi terekké válni a lakótelep parkjai
Fény derült rá, hogy a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa csapata és a Jutasi lakótelepen élők közösen milyen formában képzelik a lakótelepi városrész jövőjét. A hazánkban még kevésbé elterjedt közösségi tervezés eredményeit kedden délután ismertették a projekt munkatársai az Agóra kulturális központban, ahol kiderült az is, melyik az a fejlesztés, amely 2022 év végéig biztosan elkészül a Jutasin.
Megújulhat a Kálvin János park gördeszkapályája
Megújulhat a Kálvin János park gördeszkapályája
A Kálvin János park közösségi tervezése szeptember óta zajlik az EKF program keretében. Az egyik fontos meglátás szerint bővülhetne a jelenlegi gördeszkapálya is, ezért online kérdőívet indítottak arról, milyen irányba fejlődjön a projekt.
Gerstmár: a részvétel biztosítása erősíti a helyi döntéshozatalt
Gerstmár: a részvétel biztosítása erősíti a helyi döntéshozatalt
Gerstmár Ferenc (LMP), a 2. sz. választókörzet önkormányzati képviselője a helyi kisközösségek részvételét erősítené a döntéshozatalban, amely véleménye szerint az Európa Kulturális Főváros program keretében már elindult egy határozottan jó irányba.
Hősökkel és Sub Bass Monsterrel búcsúzik a nyár a lakótelepen
Hősökkel és Sub Bass Monsterrel búcsúzik a nyár a lakótelepen
Vasárnap egész napos családi programokat és koncerteket is szerveznek a Jutas-lakótelepen több helyszínen is. A szervezők gasztronómiai, sport, ügyességi színházi és zenei programokkal is készülnek.
Lezárult az EKF kérdőívezése, mutatjuk hogyan válaszoltak a lakótelepen élők
Lezárult az EKF kérdőívezése, mutatjuk hogyan válaszoltak a lakótelepen élők
Lezárult a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program keretében szervezett kérdőívezés a Jutas-lakótelepen. Az eredményeket a közelmúltban hozták nyilvánosságra, amelyekből kiderül, milyen fejlesztéseknek örülnének legjobban a lakótelepen élők és mi az, amin semmiképpen sem változtatnának.