Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Nem szégyen a futás, mert hasznos

2023. június 30. 11:45
A veszprémi futóközösség és a Jutasi úti lakótelep összefogásából újabb fejlesztés valósult meg az Európa Kulturális Fővárosa 2023 program támogatásával: csütörtök délután közös futással avatták fel a 3278 méter hosszúságú új futókört, mely átszeli a lakótelep szinte minden fontosabb csomópontját.

A hiánypótló fejlesztéshez a lakótelepen élők véleményét is kikérték, így a Jutasi Futókör egy valóban egyedülálló és igényre szabott sportolási lehetőséget nyújt az adott városrészben.

A rekortán burkolatú futókört ünnepélyes átadása maga is közösségi élmény volt, hiszen Veszprém két meghatározó sportegyesülete, az SVSE és a VEDAC közös szervezésében együtt futották végig a pályát az esemény résztvevői, akik között a veszprémi olimpikonok – Kéri Bianka és Szögi István – mellett Huszti László, a VEB2023 projektmenedszere és Ovádi Péter országgyűlési képviselő is jelen volt.

A Deák Ferenc Általános Iskola előtt tartott átadót Porga Gyula polgármester nyitotta meg beszédével. A polgármester kifejezte köszönetét mindenkinek, aki munkájával hozzájárult a fejlesztéshez, és elmondta: az Európa Kulturális Fővárosa programsorozat csak akkor lehet valóban sikeres, ha az a veszprémiek mindennapi életéhez is hozzájárul, és örömüket lelik benne. A sport közösségformáló ereje elvitathatatlan, ez az infrastrukturális fejlesztés pedig összehozza és szorosabbá fűzi a Jutasi lakótelepen élők kapcsolatát.

Ovádi Péter országgyűlési képviselő valódi sportszerető ember, akinek életében a mozgás, a futás fontos szerepet játszik, ezért a beruházásra is szívügyeként tekint. A képviselő kiemelte: büszkék lehetünk Veszprémre, a két sportegyesületünkre, és az országosan is elismert szakembereinkre, hiszen az ilyen összefogásokból látszik, a futás nem csak egyéni sport, hanem valódi közösségi élmény is. Az új futókör lehetőséget ad a lakótelepen élők számára, akár egyedül, akár családosan, hogy méltó körülmények között sportolhassanak.

Huszti László, a VEB2023 projektmenedzsere elsősorban a lakóknak mondott köszönetet, amiért részt vettek a közösségi tervezésben, ötleteikkel hozzájárultak ahhoz, hogy futókör és környéke valóban az itt élők igényei szerint alakuljon. A szegélyekkel határolt, rekortán burkolatú futókör mellett ezért játszótér és ivókút is helyt kapott a kéréseknek megfelelően.

A közös futás előtt Bartha László volt sportoló és futó, aki jelenleg a VEB2023 projektmenedzsere, ismertette a megfelelő pályahasználatot, hiszen csak akkor élvezhetjük a 730 millió forintos fejlesztés adta lehetőségeket, ha vigyázunk is rá. Éppen ezért kérik a lakosokat, hogy a futópályát rendeltetésszerűen használják, futásra, kocogásra és sétára, de közben is ügyeljünk a megfelelő cipő használatára, amely nem sérti a gumiburkolatot, illetve kerüljék a biciklivel, vagy rollerrel történő áthaladást.

A futókör több helyen érinti a meglévő utakat és járdákat, ezeknél a pontoknál az útburkolatot felújították és felfestések jelzik a futókör nyomvonalát a rekortán burkolat helyett. Az átvezetésekre vizuális elemeket, '70-es évekbeli modernista geometriai mintákra emlékeztető fekete és fehér sakktáblaszerű ábrák figyelmeztetnek. Az íveket és a szögeket igyekeztek az amatőr sportolók igényeire szabni, így a pálya, amely nemcsak a város, hanem az egész ország egyik leghosszabb futóköre is, hozzájárul a városrész lakóinak életminőségének javulásához, valamint a biztonságos sportolási lehetőségekhez. 

Balogh Dóra
Kovács Bálint

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.