2021. június 14.
//
Vazul névnap

A stabilitás a kulcsszó a jobboldalon

Kevesebb, mint egy év múlva országgyűlési választások lesznek, amelynek eredménye nem csak az ország bel- és külpolitikai irányát szabja majd meg, hanem az olyan helyi fejlesztésekre is hatással lesz, mint amilyenek Veszprém és annak a térségében elindultak. Ezúttal a kormánypárt szemszögéből vizsgáltuk meg a lehetséges jelölt személyét.

A lehetséges ellenzéki jelöltekről, vagy jelölt-jelöltekről pár napja írtunk a közelgő 2022-es országgyűlési választás kapcsán. Ha politikai szappanoperára vágyunk, akkor minden bizonnyal a baloldal jelenlegi helyzete több szempontból is fordulatosabb és kiszámíthatatlanabb, mint a jobboldalé. Hiszen az öt párt összefogása egyelőre egy elvi megállapodás a választás előtt, de a választókörzetek és lehetséges pozíciók tényleges leosztása még korán sem történt meg. A baloldali pártok kényszerű összefogását az hívta életre, hogy minden választókörzetben egy az egy ellen tudjanak kiállítani egy kihívót a fideszes jelölttel szemben.

Ahogy a veszprémi ellenzéknél pártlogókon belüli és kívüli személyek is bejelentkeztek már minimum az előválasztásra, addig a kormányzó Fidesz-KDNP környékén nem várható effajta casting a jelöltségért.

De mielőtt rátérnénk arra, hogy Ovádi Péter milyen eredményekkel és esélyekkel tud majd rákanyarodni a választási kampányra, nézzük, meg, hogy Veszprém megye 01. sz. választókörzete pontosan mely településeket jelenti.

A megyeszékhely, Veszprém mellett még 24 kisebb település tartozik ide, Bánd, Csetény, Herend, Hárskút, Lókút, Öskü, Nemesvámos, Szentgál, Eplény, Olaszfalu, Jásd, Úrkút, Szápár, Vilonya, Hajmáskér, Tés, Bakonynána, Márkó, Kislőd, Királyszentistván, Sóly, Városlőd, Dudar, Csehbánya.

Ez a felosztás 2011 óta létezik, ekkor módosította a kormány a választási törvényt és csökkentette le a választókörzetek és az egyéni képviselők számát is, viszont csak a 2014-es országgyűlési választáson debütált ez a rendszer.

Akkor Navracsics Tibor indult, aki toronymagasan, 47%-kal nyerte a körzetet (a második, Pál Béla az MSZP-EGYÜTT-DK-PM-LMP színeiben 27%-ot kapott) igaz csak fél évig maradt ebben a titulusában, hiszen még ugyanabban az évben kinevezték az Európai Unió biztosának.

A megüresedett képviselői helyre 2015-ben időközi választást írtak ki, amit a független, de a baloldali pártok által támogatott Kész Zoltán nyert meg Némedi Lajossal, akkori fideszes alpolgármesterrel szemben.

De miért fontos visszatekinteni a 2022-es választás kapcsán is a 7 évvel ezelőtti eseményekhez?

Azért, mert a Fidesz-KDNP mostani legesélyesebb jelöltje, az éppen regnáló országgyűlési képviselő, Ovádi Péter aktívabb választókerületi politizálása ekkor kezdődött. Ovádi hivatalosan 2015-ben a Fidesz választókerületi elnöke volt, ami lényegében a pártcsalád szervezetének helyi koordinálását jelenti, nem országos képviselői munkát.

Ennek ellenére Ovádi ezt a munkát is elvégezte, hiszen a megválasztott Kész Zoltán a helyi képviselői feladatok ellátása helyett sokkal inkább országos politikai témákkal foglalkozott, ami javarészt kimerült a 2/3-os Orbán-kormány megdöntésének hangoztatásában.

Így a térség fejlesztéseiért végzett lobbitevékenységet és minisztériumi, valamint polgármesteri egyeztetéseket Ovádi végezte el. Ezekben az években fogalmazták meg és tették hivatalossá a Modern Városok Program projektjeit, többek közt a sportuszoda, az új völgyhíd és a szakipark fejlesztéseit is.

Nagy meglepetést nem is okozott, hogy a 2018-as országgyűlési választáson a Fidesz-KDNP Ovádi Pétert jelölte a térségben az újrázni kívánó Kész Zoltán ellenében. A választáson nagy részvétel mellett Ovádi rekordmagas eredménnyel, közel 26 ezer szavazattal a háta mögött nyert Kész ellen, így ettől kezdve hivatalosan is végezhette azt a képviselői munkát, amit az azt megelőző 3 évben is kényszerből, valódi helyi képviselet hiányában.

Ovádi Péter leadja a szavazatát a 2018-as választásonOvádi Péter leadja a szavazatát a 2018-as választáson

2018-tól nézve, amikor Ovádi tevékenysége valódi képviselői pozíciójához mérhető, több látványosabb fejlesztés is elindult és/vagy megvalósult. Ezek közül kiemelkedik a 8-as főút elkerülőjének megépítése, vagy éppen a szakipark fejlesztése, amelynek az alapkövét most rakták le, viszont a helyi gazdaság szempontjából választási ciklusokon átívelő jelentősége lesz. De, ha elhagyjuk Veszprémet, a kistelepüléseken is több beruházásról lehetett hallani az elmúlt években. Ezek javarészt a Magyar Falu Program keretében valósulnak meg, amelyekben az országgyűlési képviselőnek szintén lobbitevékenysége és összekötő szerepe van.

Ehhez persze szükséges egy állandó és élő kapcsolat kialakítása a polgármesterekkel, valamint a civil szférával is. Korábbi interjúnkból kiderült, hogy Ovádi Péter első három évében, amikor országgyűlési képviselő volt, közel 100 alkalommal tartott fogadóórát Veszprémben, vagy valamelyik hozzá tartozó kistelepülésen.

Bár hivatalos bejelentés a 2022-es választás jelöltjeiről még egyik körzetben sem történt az országban, információink szerint Veszprémben nem várható meglepetés és Ovádi Péter indulhat majd ismét. Ez annak tükrében sem lenne meglepő, hogy mind a térség jövőjét erősen meghatározó EKF-program, mind a szintén Fidesz színekben szereplő polgármester is olyan fejlesztési stratégiában gondolkodik, amely bőven túlmutat a 2022-es választáson. Kérdés, hogy egy váltás milyen mértékben gátolná meg, vagy nehezítené ezeknek az elképzeléseknek a megvalósítását.

Hajas Bálint
Kovács Bálint

További cikkek

Veszprém megye erős Fidesz-bázis, de az MSZP vállalja a kihívást
Veszprém megye erős Fidesz-bázis, de az MSZP vállalja a kihívást
Két előválasztási jelöltjét is bemutatta az MSZP-Párbeszéd Veszprém megyében. A pápai körzetben Grőber Attila méretteti meg magát, a megyeszékhelyen és térségében pedig Mesterházy Attila.
Gyurcsány ítélőképességén is múlik, hogy elindulhat-e Katanics Sándor az előválasztáson
Gyurcsány ítélőképességén is múlik, hogy elindulhat-e Katanics Sándor az előválasztáson
Továbbra is kérdéses, hogy elindulhat-e Katanics Sándor az ellenzéki előválasztáson. A veszprémi DK-s politikus közösségi oldalán már többször jelezte, hogy demokratikus úton szeretné megmérettetni magát a többi ellenzéki jelölttel szemben, viszont az előválasztáson való részvétel feltételei miatt ez már nem csak az ő elhatározásán múlik.
A Jobbik árnyjátéka Veszprémben
A Jobbik árnyjátéka Veszprémben
Az ellenzéki előválasztás egyvalamire biztosan jó: az ellenzéki pártok egymás közt megemésztik a jelölteket, azaz lefolytatják azokat a teátrális vitákat, egyezségeket, amelyek végén egy látszólag konszenzusos jelöltet tudnak kiállítani a Fidesz-KDNP-vel szemben. Ugyanakkor, ha kívülről nézzük ezt a folyamatot, sokatmondó összefüggések és még nagyobb ellentmondásokat lehet találni a személyek és szervezetek között. Veszprém pedig orvosi lónak is beillene ebben.
V99 néven szeretne új lendületet venni a helyi ellenzék
V99 néven szeretne új lendületet venni a helyi ellenzék
V99 néven új Facebook-oldalt indít a helyi ellenzék, amely elnevezés nem véletlenül mutat hasonlóságokat Karácsony Gergely 99 Mozgalmával. A veszprémi MSZP-LMP-Párbeszéd frakció azt is bejelentette, hogy az előválasztáson Budapest főpolgármesterét támogatják miniszterelnök-jelöltnek.
A parlamentbe vezetné pártját Varga-Damm
A parlamentbe vezetné pártját Varga-Damm
A Reformerek Pártjának céljairól beszélt szombati sajtótájékoztatóján Varga-Damm Andrea, a párt alapítója.