2023. május 28.
//
Emil, Csanád névnap

A stabilitás a kulcsszó a jobboldalon

Kevesebb, mint egy év múlva országgyűlési választások lesznek, amelynek eredménye nem csak az ország bel- és külpolitikai irányát szabja majd meg, hanem az olyan helyi fejlesztésekre is hatással lesz, mint amilyenek Veszprém és annak a térségében elindultak. Ezúttal a kormánypárt szemszögéből vizsgáltuk meg a lehetséges jelölt személyét.

A lehetséges ellenzéki jelöltekről, vagy jelölt-jelöltekről pár napja írtunk a közelgő 2022-es országgyűlési választás kapcsán. Ha politikai szappanoperára vágyunk, akkor minden bizonnyal a baloldal jelenlegi helyzete több szempontból is fordulatosabb és kiszámíthatatlanabb, mint a jobboldalé. Hiszen az öt párt összefogása egyelőre egy elvi megállapodás a választás előtt, de a választókörzetek és lehetséges pozíciók tényleges leosztása még korán sem történt meg. A baloldali pártok kényszerű összefogását az hívta életre, hogy minden választókörzetben egy az egy ellen tudjanak kiállítani egy kihívót a fideszes jelölttel szemben.

Ahogy a veszprémi ellenzéknél pártlogókon belüli és kívüli személyek is bejelentkeztek már minimum az előválasztásra, addig a kormányzó Fidesz-KDNP környékén nem várható effajta casting a jelöltségért.

De mielőtt rátérnénk arra, hogy Ovádi Péter milyen eredményekkel és esélyekkel tud majd rákanyarodni a választási kampányra, nézzük, meg, hogy Veszprém megye 01. sz. választókörzete pontosan mely településeket jelenti.

A megyeszékhely, Veszprém mellett még 24 kisebb település tartozik ide, Bánd, Csetény, Herend, Hárskút, Lókút, Öskü, Nemesvámos, Szentgál, Eplény, Olaszfalu, Jásd, Úrkút, Szápár, Vilonya, Hajmáskér, Tés, Bakonynána, Márkó, Kislőd, Királyszentistván, Sóly, Városlőd, Dudar, Csehbánya.

Ez a felosztás 2011 óta létezik, ekkor módosította a kormány a választási törvényt és csökkentette le a választókörzetek és az egyéni képviselők számát is, viszont csak a 2014-es országgyűlési választáson debütált ez a rendszer.

Akkor Navracsics Tibor indult, aki toronymagasan, 47%-kal nyerte a körzetet (a második, Pál Béla az MSZP-EGYÜTT-DK-PM-LMP színeiben 27%-ot kapott) igaz csak fél évig maradt ebben a titulusában, hiszen még ugyanabban az évben kinevezték az Európai Unió biztosának.

A megüresedett képviselői helyre 2015-ben időközi választást írtak ki, amit a független, de a baloldali pártok által támogatott Kész Zoltán nyert meg Némedi Lajossal, akkori fideszes alpolgármesterrel szemben.

De miért fontos visszatekinteni a 2022-es választás kapcsán is a 7 évvel ezelőtti eseményekhez?

Azért, mert a Fidesz-KDNP mostani legesélyesebb jelöltje, az éppen regnáló országgyűlési képviselő, Ovádi Péter aktívabb választókerületi politizálása ekkor kezdődött. Ovádi hivatalosan 2015-ben a Fidesz választókerületi elnöke volt, ami lényegében a pártcsalád szervezetének helyi koordinálását jelenti, nem országos képviselői munkát.

Ennek ellenére Ovádi ezt a munkát is elvégezte, hiszen a megválasztott Kész Zoltán a helyi képviselői feladatok ellátása helyett sokkal inkább országos politikai témákkal foglalkozott, ami javarészt kimerült a 2/3-os Orbán-kormány megdöntésének hangoztatásában.

Így a térség fejlesztéseiért végzett lobbitevékenységet és minisztériumi, valamint polgármesteri egyeztetéseket Ovádi végezte el. Ezekben az években fogalmazták meg és tették hivatalossá a Modern Városok Program projektjeit, többek közt a sportuszoda, az új völgyhíd és a szakipark fejlesztéseit is.

Nagy meglepetést nem is okozott, hogy a 2018-as országgyűlési választáson a Fidesz-KDNP Ovádi Pétert jelölte a térségben az újrázni kívánó Kész Zoltán ellenében. A választáson nagy részvétel mellett Ovádi rekordmagas eredménnyel, közel 26 ezer szavazattal a háta mögött nyert Kész ellen, így ettől kezdve hivatalosan is végezhette azt a képviselői munkát, amit az azt megelőző 3 évben is kényszerből, valódi helyi képviselet hiányában.

Ovádi Péter leadja a szavazatát a 2018-as választásonOvádi Péter leadja a szavazatát a 2018-as választáson

2018-tól nézve, amikor Ovádi tevékenysége valódi képviselői pozíciójához mérhető, több látványosabb fejlesztés is elindult és/vagy megvalósult. Ezek közül kiemelkedik a 8-as főút elkerülőjének megépítése, vagy éppen a szakipark fejlesztése, amelynek az alapkövét most rakták le, viszont a helyi gazdaság szempontjából választási ciklusokon átívelő jelentősége lesz. De, ha elhagyjuk Veszprémet, a kistelepüléseken is több beruházásról lehetett hallani az elmúlt években. Ezek javarészt a Magyar Falu Program keretében valósulnak meg, amelyekben az országgyűlési képviselőnek szintén lobbitevékenysége és összekötő szerepe van.

Ehhez persze szükséges egy állandó és élő kapcsolat kialakítása a polgármesterekkel, valamint a civil szférával is. Korábbi interjúnkból kiderült, hogy Ovádi Péter első három évében, amikor országgyűlési képviselő volt, közel 100 alkalommal tartott fogadóórát Veszprémben, vagy valamelyik hozzá tartozó kistelepülésen.

Bár hivatalos bejelentés a 2022-es választás jelöltjeiről még egyik körzetben sem történt az országban, információink szerint Veszprémben nem várható meglepetés és Ovádi Péter indulhat majd ismét. Ez annak tükrében sem lenne meglepő, hogy mind a térség jövőjét erősen meghatározó EKF-program, mind a szintén Fidesz színekben szereplő polgármester is olyan fejlesztési stratégiában gondolkodik, amely bőven túlmutat a 2022-es választáson. Kérdés, hogy egy váltás milyen mértékben gátolná meg, vagy nehezítené ezeknek az elképzeléseknek a megvalósítását.

Hajas Bálint
Kovács Bálint

További cikkek

Minek ellenség, ha ilyen szövetségesei vannak egy országnak?
Minek ellenség, ha ilyen szövetségesei vannak egy országnak?
Az EU alapítói forognának a sírjukban, ha megtudnák, milyen diplomáciai botrányt sikerülhetett utódjuknak összehozni. Kérdés, hogy valóban lesz-e botrány, vagy érdeklődés miatt elmarad.
Új elnök a Veszprém vármegyei KDNP élén
Új elnök a Veszprém vármegyei KDNP élén
A keresztény-demokrata párt helyi tagjai Navracsics Tibor, területfejlesztési minisztert választották meg egyhangúlag a vármegyei választmány élére. Az új elnök stabilitást és aktív közéleti jelenlétet ígért a jövőben.
Több rendőrt szeretne az utcára a Reformerek képviselője Veszprémben
Több rendőrt szeretne az utcára a Reformerek képviselője Veszprémben
Kovács Rajmund, a Reformerek színeiben politizáló önkormányzati képviselő sajtótájékoztató keretében kommentálta a városi közgyűlés legutóbbi eseményeit. Kitért a közbiztonság helyzetére, az EKF átláthatóságára egy helyi területi vita kérdésére is.
Piros lámpa és vörös vonalak Magyarország és az Európai Bizottság között
Piros lámpa és vörös vonalak Magyarország és az Európai Bizottság között
Közlekedési hasonlattal élve jelenleg egy piros lámpa stoppolja azokat az uniós pénzeket, ami az egyik olvasatban járna Magyarországnak, a másik szerint viszont a hazai kormánynak kellene megtenni kifizetésükhöz a szükséges lépéseket országhatáron belül. Hogy pontosan ki tudja átkapcsolni zöldre a lámpát, ezt a kérdést illetékes szakemberek és a területfejlesztési miniszter nyilatkozatain keresztül próbáltunk megválaszolni.
Ovádi Péter: A kormány egy éve töretlenül a béke mellett áll
Ovádi Péter: A kormány egy éve töretlenül a béke mellett áll
Ovádi Péter, a térség országgyűlési képviselője sajtótájékoztatón számolt be az Országgyűlés által múlt héten elfogadott békepárti nyilatkozat tartalmáról, valamint arról, hányan és melyik politikai oldalról szavazták meg az előterjesztést.