Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Bauhaus sikere a kaotikus sprintben, Fetter bukott

2021. május 14. 18:20 // Forrás: MTI
Phil Bauhaus nyerte a Tour de Hongrie országúti kerékpáros körverseny harmadik, Veszprémet is érintő szakaszát, ezzel visszavette az összetett első helyét. Pelikán János maradt a legjobb hazai kerékpáros összetettben.

A legjobb magyart illető fehér trikóban Pelikán várta a veszprémi rajtot, de amint azt az MTI-nek elárulta: bár a lábait jónak érezte, a csütörtöki után ezúttal nem tervezett szökni.

A 2017-ben második Peák Barnabás csapattársát, Kaden Grovest szerette volna sprintsikerhez segíteni. A csütörtökön bukásba került magyar bajnok, Filutás Viktor pedig elárulta: a karja, illetve bordái még fájnak.

Mikor megfogadom, hogy aznap nem csinálok semmit, akkor mindig történik valami, akkor kerülök elmenésbe vagy akkor van egy jó eredmény. Ha azt mondom, hogy most maradok a mezőnyben, akkor remélem, mégsem lesz így

- mondta nevetve Filutás.

Száraz időben, 16 fokban indult a karaván, minden járművön rózsaszín szalaggal a Giro d'Italián az összetettet vezető, tavaly Tour de Hongrie-győztes Valter Attila tiszteletére.

A Tatáig tartó 142 kilométeren 1585 méter szintkülönbséget kellett leküzdenie a 128 fős mezőnynek - a német Ben Zwiehoff kulcscsonttörés miatt nem tudta vállalni a folytatást, és nem állt rajthoz az olasz Leonardo Marchiori sem. Az etap első felében két harmadik kategóriás emelkedőt kellett megmászniuk a kerékpárosoknak, ám így is jó esély mutatkozott, hogy az első két szakaszhoz hasonlóan ezúttal is mezőnyhajrában dől el az elsőség sorsa.

Ötfős szökevénycsoport tekert el a mezőnytől 15 kilométer után, benne a magyar válogatottat képviselő Szöllősi Ferenccel, aki egy gyorsasági és egy hegyi részhajrán lett harmadik. Az utak mentén számos néző tekintette meg a versenyt, Zircen egy üzem, Környén a tűzoltóság vonult ki egységesen.

Ötven kilométerrel a cél előtt a mezőny élére állt World Tour-csapatok megpróbálták kihasználni a befújó oldalszelet, de nem jártak sikerrel. Az így együtt mozgó mezőny a szlovák bajnok Juraj Sagan vezetésével Szöllősit 18 kilométerrel a cél előtt érte be, az utolsóként élen maradt három társát pedig az utolsó tíz kilométerre fordulva.

Négy és fél kilométerrel a befutó előtt bukás történt, ebben a szombati királyetap egyik nagy magyar favoritjának tartott Fetter Erik (EOLO-Kometa) is benne volt. Ő végül 2:07 perc hátránnyal ért célba.

A célvonal előtt 1,5 kilométerrel újabb, ezúttal nagy bukás történt - benne a sárga trikós belga Jordi Meeusszel -, a sprintre pedig mindössze tucatnyian maradtak. Ebben a Bahrain Victorious német bringása, Phil Bauhaus - aki a szerdai nyitányon is leggyorsabb volt - az utolsó centimétereken, célfotóval kimutatható előnnyel előzte meg a korábban a Tour de France sárga trikóját is viselő Mike Teunissent. Harmadik a brit Fred Wright lett. Sikerével Bauhaus átvette a sárga trikót.

Legjobb magyarként Karl Ádám a 16. helyen ért célba Tatán.

Nagyon ideges volt végig a szakasz a szél és az etapot nyitó emelkedő miatt

 - értékelt az MTI-nek a fehér trikót megőrző Pelikán. Felidézte: az utolsó harminc kilométeren mindenki nagyon igyekezett jó pozíciót elfoglalni, így a városon kívül, majd azon belül is következtek be bukások.

Nagyon félelmetes volt belülről, veszélyesnek tűntek a kanyarok, amik szerintem néhol porosak is voltak. De inkább a versenyzők összeakadása okozta a problémákat.
    

Kitért rá: örül, hogy rajta maradt a fehér trikó, bár nem bánta volna, ha a szökésben lévő Szöllősi átveszi, mivel másodlagos cél volt számára a trikó megtartása, szombaton pedig 99 százalékos valószínűséggel elveszti saját belátása szerint.

Fetter Erik és többen mások is jobb hegyimenők nálam. De örülök, hogy rajtam lehetett és holnap is viselhetem

- szögezte le.

Eredmények:


    3. szakasz, Veszprém-Tata, 142 km:
    ---------------------------------
1. Phil Bauhaus (német, Bahrain Victorious) 3:17:30 óra
2. Mike Teunissen (holland, Jumbo-Visma) azonos idővel
3. Fred Wright (brit, Bahrain Victorious) a. i.
...16. Karl Ádám (magyar válogatott) a. i.
    
    Az összetett élcsoportja:
    ------------------------
1. Bauhaus 11:15:23 óra
2. Jordi Meeus (belga, BORA-hansgrohe) 10 másodperc hátrány
3. Patryk Stosz (lengyel, Voster ATS) 15 mp h.
...10. Pelikán János (Androni Giocattoli-Sidermec) 20 mp h.

Szombaton következik a királyetap a 792 kilométer össztávú 42. Tour de Hongrie-n: a Balassagyarmatról rajtoló 202 kilométer szakasz Kékestetőn hegyi befutóval ér véget 3221 méter szintkülönbség leküzdése után. A viadal vasárnap 92 kilométeres budapesti körözéssel zárul.

vehir.hu
Domján Attila
Kovács Bálint

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.