Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Sikeres tavaszi szezont tudhat maga mögött a VTC

2021. május 19. 11:57 // Forrás: VTC / Kertész Csilla
A Veszprémi Torna Club színeiben rengeteg tehetséges gyermek fejlődik, ennek köszönhetően az egyesület az első osztály összes korcsoportjában indíthatott versenyzőket idén tavasszal.

A Veszprémi Torna Club (VTC) hosszú évtizedek után küldhetett ismét csapatot a MATSZ Szuper Csapatbajnokságára, amely abban számít egyedi versenynek, hogy az egyesületek alakulataiban legalább egy felnőtt versenyzőnek is szerepelnie kell az ifjúsági, vagy serdülő sportolók mellett.

A március végi megmérettetés az idei versenysorozat első állomása volt: a hosszú kihagyás utáni izgalom némi pontatlanságban mutatkozott meg. A csapatot a sérülésekkel küzdő Gesztesi Lili (a VTC egyetlen felnőtt versenyzője) mellett a serdülő korcsoportos Kugler Hanna, Kutasi Hanna és Ujhelyi Luca alkotta.

Hazánk hét egyesülete összesen nyolc csapatot nevezett a két fordulóból összeálló bajnokságra, amelynek első felvonásában a veszprémiek a hetedik helyen végeztek. A vidéki klubok közül a bakonyiakon kívül csak Békéscsaba és Szombathely csapata vett részt az első körben.

A gyermek kezdő, gyermek haladó és serdülő korcsoportokban a Magyar Torna Szövetség az éves bajnokságot két részre bontotta: tavasszal a előírt országos bajnokság zajlik, míg ősszel a szabadon választott gyakorlatok kell majd bemutatni 2-2 forduló során. Az éves országos bajnokokat a negyedik fordulót követően hirdetik ki.

A bajnokság előírt gyakorlatokat tartalmazó fordulói május elején véget értek: a VTC-nek abszolút nincs oka panaszra. Az első forduló döcögősebb teljesítménye után a második forduló igazán szép eredményekkel zárult.

A gyermek kezdő csapat a vidék bajnokságban (Berki Noémi, Jurec Dóra, Misurda Anna, Molnár Viktória, Szabó Lara, Szalai Tíria) a második forduló után a harmadik helyen áll, ami a tizenegy csapatból álló országos mezőny nyolcadik helyét jelenti.

Az ötvenhárom fős országos egyéni összetett mezőnyben a huszonhetedik helyen végzett Szalai Tíria, huszonnyolcadik helyen Berki Noémi (korláton 6., ugráson 9. helyezett), míg 32. helyen Jurec Dóra. Ők voltak az egyesület legjobbjai a második fordulóban.

A gyermek haladó korcsoportban két versenyző képviselte Veszprémet az egyéni összetett mezőnyben, akik csapatban a Győri AC csapatát erősítették: Perl Dalma és Simon Leila. Ebben a korcsoportban a a versenyzők a négy hagyományos tornász szeren kívül nyújtón is bemutatnak gyakorlatokat.

Az első fordulóban az egyéni összetett mezőnyben Perl Dalma a 14., míg Simon Leila 24. helyen végzett. A második fordulóban mindkét reménységnek sikerült két helyet javítania. A csapatok között a győri és veszprémi sportolókból összeállt alakulat a dobogó második fokára léphetett fel.

A serdülő korcsoportban mérette meg magát Garai Zara, Kugler Hanna, Kutasi Hanna, Molnár Dorka és Ujhelyi Luca. Az első fordulóban a csapat mindössze 0,4 ponttal maradt le a dobogóról, ezért is nagyon lelkesen készültek a lányok a második fordulóra.

Kutasi Hanna a talajversenyt megnyerve az összetett mezőny 5. helyén végzett, míg Ujhelyi Luca az ugrás kategóriában szerzett negyedik helyével az összetett mezőny 10. pozíciójában végzett. Segítette a csapatot Kugler Hanna korláton elért nyolcadik és Garai Zara talajon szerzett második helyezése is.

A csapat bizonyítási vágytól égve érkezett a második fordulóra, ahol a tervet sikeresen végre is hajtották a lányok: harmadik helyezettként 303,4 ponttal lett dobogós a veszprémi csapat az Előírt OB mezőnyében, 0,4 ponttal lemaradva a Dunaújvárosi KSE csapatától, ami biztató a folytatásra nézve.

A lányok hiba nélkül, kiegyensúlyozottan versenyezve mutatták be gyakorlataikat. Az egyéni mezőnyben Kutasi Hanna a gerenda- és a talajversenyt megnyerve összetettben a dobogó második fokára léphetett fel. Ujhelyi Luca ugráson 7., korláton 11. helyen végezve az egyéni összetett mezőnyben 17. lett. Segítette a csapatot Kugler Hanna talaj, valamint Molnár Dorka helyezése is.

A versenyzőket a VTC edzői készítették fel a versenyekre: Árkovits Krisztina, Marosvölgyi Tamás és Jung Tibor. A fiatalok számára most egy kis levezetés következik, majd a nyári alapozást követően az őszi, szabadon választott fordulókra készülhetnek a VTC csapatai.

Simon Dani

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.