2021. június 14.
//
Vazul névnap

Varga-Damm Andrea új párt megalapítását jelentette be

Új párt megalapítását jelentette be Varga-Damm Andrea, független országgyűlési képviselő, aki 2018-ban még Veszprémben a Jobbik színeiben indult az országgyűlési választáson. A képviselő azóta kilépett pártjából és most új felállásban, a Reformerek pártjával indulna a jövő évi választáson.

Varga-Damm Andrea, független országgyűlési képviselő budapesti sajtótájékoztatóján úgy fogalmazott, egy éve még nem tudta volna elképzelni, hogy most egy saját párt vezetőjeként fog kiállni a sajtó elé, akkor még a Jobbikban képzelte el politikai karrierjét. Az egykori szélesőjobboldali, ma már a baloldali összefogásban résztvevő párt azonban Varga-Damm szerint kiüresedett, ez pedig több hozzá hasonló társát arra késztette, hogy lépjenek ki ebből a közösségből és önállóan kezdjenek új politikai pályafutásba egy új párt színeiben. (A sajtótájékoztatón Varga-Damm mellett ott állt Kovács Rajmund is, aki szintén egykori jobbikosként jelenleg veszprémi önkormányzati képviselő.)

Elmondta, döntése előtt több közvélemény-kutatást is végzett, hogy kiderüljön számára, mit gondolnak az emberek személyéről és az ország jövőjéről. Ebből a kutatásból kiemelte, hogy az ország lakosságának egy jelentős része nem menne el szavazni, ha csak a kormánypárt és az ellenzéki lista közül lehetne választani, éppen ezért véleménye szerint szükség van harmadik opcióra is a 2022-es választáson, viszont nem ideológiai alapon szerveződve.

Saját személyével kapcsolatban - a kutatás eredményei szerint - azt mondta, hogy sokan energetikusnak, megbízhatónak tartják, ez pedig arra késztette, hogy lépjen ki az önálló politizálás színterére, ahol egyszerre képviselne konzervatív és liberális értékeket.

Ebben a szellemben alapították meg a Reformerek névre keresztelt új pártot.

Az új párt kapcsán Varga-Damm Andrea azt ígérte, valódi ellenzéki politikát fognak folytatni.

Varga-Damm Andrea pártja már a negyedik olyan formáció, amit kiábrándult jobbikos képviselők alapítottak. A Mi Hazánk Mozgalom mellett Volner János megalapította a Volner Pártot, Bencsik János pedig a Polgári Választ vezeti.

A Reformerek választáson való részvételéről, valamint jelöltjeiről egyelőre nem hangzott el további információ, sajtóhírek szerint azonban a miniszterelnök-jelöltnek felmerült Szalma Botond, egykori MAHART vezérigazgató, aki a sajtótájékoztatón is felszólalt Varga-Damm új pártjának támogatójaként, valamint Keresztes László Lóránt, az LMP frakcióvezetőjének a neve is.

Varga-Damm Andrea egyébként a 2015-ös időközi választáson és 2018-ban is Veszprémben indult jelöltként, mindkét esetben harmadik lett az ellenzék, valamint a Fidesz-KDNP jelöltjei mögött. Neve korábban szorosan összefonódott Simicska Lajossal, akivel vállaltan jó viszonyt ápol, az oligarha 2018 után azonban háttérbe vonult, amíg Varga-Damm Andrea a Jobbikban Jakab Péter pártelnökkel került összetűzésbe, végül ez vezetett a pártból való kizáráshoz is.

Hajas Bálint

További cikkek

Veszprém megye erős Fidesz-bázis, de az MSZP vállalja a kihívást
Veszprém megye erős Fidesz-bázis, de az MSZP vállalja a kihívást
Két előválasztási jelöltjét is bemutatta az MSZP-Párbeszéd Veszprém megyében. A pápai körzetben Grőber Attila méretteti meg magát, a megyeszékhelyen és térségében pedig Mesterházy Attila.
Gyurcsány ítélőképességén is múlik, hogy elindulhat-e Katanics Sándor az előválasztáson
Gyurcsány ítélőképességén is múlik, hogy elindulhat-e Katanics Sándor az előválasztáson
Továbbra is kérdéses, hogy elindulhat-e Katanics Sándor az ellenzéki előválasztáson. A veszprémi DK-s politikus közösségi oldalán már többször jelezte, hogy demokratikus úton szeretné megmérettetni magát a többi ellenzéki jelölttel szemben, viszont az előválasztáson való részvétel feltételei miatt ez már nem csak az ő elhatározásán múlik.
A Jobbik árnyjátéka Veszprémben
A Jobbik árnyjátéka Veszprémben
Az ellenzéki előválasztás egyvalamire biztosan jó: az ellenzéki pártok egymás közt megemésztik a jelölteket, azaz lefolytatják azokat a teátrális vitákat, egyezségeket, amelyek végén egy látszólag konszenzusos jelöltet tudnak kiállítani a Fidesz-KDNP-vel szemben. Ugyanakkor, ha kívülről nézzük ezt a folyamatot, sokatmondó összefüggések és még nagyobb ellentmondásokat lehet találni a személyek és szervezetek között. Veszprém pedig orvosi lónak is beillene ebben.
V99 néven szeretne új lendületet venni a helyi ellenzék
V99 néven szeretne új lendületet venni a helyi ellenzék
V99 néven új Facebook-oldalt indít a helyi ellenzék, amely elnevezés nem véletlenül mutat hasonlóságokat Karácsony Gergely 99 Mozgalmával. A veszprémi MSZP-LMP-Párbeszéd frakció azt is bejelentette, hogy az előválasztáson Budapest főpolgármesterét támogatják miniszterelnök-jelöltnek.
A parlamentbe vezetné pártját Varga-Damm
A parlamentbe vezetné pártját Varga-Damm
A Reformerek Pártjának céljairól beszélt szombati sajtótájékoztatóján Varga-Damm Andrea, a párt alapítója.