2022. január 25.
//
Pál névnap

Egyetlen illegális szemetelő sincs már biztonságban

Kikerült a helyére az a 12 térfigyelő kamera, amellyel a VKSZ Zrt. a rendőrséggel együttműködve kívánja megelőzni, hogy az illegális hulladéklerakók elhelyezzék szemetüket a városban.

Nemrégiben számoltunk be róla, hogy a VKSZ Zrt. a „Tisztítsuk meg az országot! projekt keretein belül közel 30 millió forintos pályázati támogatásból térfigyelő kamerákat helyez el Veszprémben az illegális szemetelés megakadályozására. A jogellenes hulladékelhelyezés évek óta problémát jelent, napjaink egyik legnagyobb környezetvédelmi kihívásává lett: a kezeletlen hulladék nagymértékben szennyezi a környezetünket, károsítja egészségünket, ráadásul esztétikailag is zavaró.

Tipikus példája az illegális hulladék lerakásnak ( Fotó: archív - Domján Attila)Tipikus példája az illegális hulladék lerakásnak ( Fotó: archív - Domján Attila)

Mostanra mind a 12 kamera kikerült, amelyekkel 24 órában figyelhetők meg a hulladéklerakás szempontjából neuralgikusnak számító pontok: a Pöltenberg utca, az Endrődi utca, a Ranolder tér, a Csererdei út, a Csererdei úti buszforduló, a Karacs Teréz utca, a Török Ignác utca, a Kórház utca, a Lóczy Lajos utca, a Halle utca, valamint a Veszprém-Gyulafirátóti vonzáskörzetben a Bosnyákárok utca és a Veszprém-Gyulafirátót-Kádárta összekötő út.

Ovádi Péter országgyűlési képviselő ezzel kapcsolatban az utolsó, Kórház utcai kamera telepítését követően elmondta, Magyarország kormánya elkötelezett abban, hogy az illegális hulladék lerakóhelyeket megszüntessük, ennek érdekében pedig rengeteg programot indított az Innovációs és Technológiai Minisztérium.

A helyek felszámolása mellett azonban ugyanilyen fontos a prevenció, hiszen egy-egy illegális lerakó felszámolásának csak akkor van jelentősége, ha magát a tevékenységet is meg tudjuk akadályozni. Ezt szolgálja a törvény szigorítása is, amely szerint a nagy mennyiségű hulladéklerakás már börtönbüntetéssel jár, illetve a minisztérium pályázata is, amelyen sikerrel vett részt a VKSZ Zrt. „A fogadóórák alkalmával is számtalanszor szembesültem azzal, hogy az illegális hulladéklerakás valóban nagy problémát jelent a városlakóknak, és hogy többségük igenis szeretne tenni ez ellen, hiszen a környezetünkért együtt vagyunk felelősek, és ha most nem cselekszünk, annak a jövőben meglesznek a következményei.”

„A veszprémiek alapvetően szabálykövetőek, használják azokat az ingyenes szolgáltatásokat, amelyekkel megszabadulhatnak a hulladékuktól, azonban mindig akadnak kivételek. A mi célunk a kamerákkal az, hogy védjük a szabályosan eljárók érdekeit és az illegális szemetelőket is rávegyük arra, hogy igénybe vegyék ezeket a szolgáltatásokat” – fogalmazott Hegedűs Barbara alpolgármester. Hozzátette, az önkormányzat részéről továbbra is igyekeznek támogatni azokat a civil akciókat is, amelyek a lakókörnyezet megtisztítását célozzák meg, s amelyek szintén sokat jelentenek a VKSZ Zrt. mindennapos munkája mellett.

A kamera mindent látA kamera mindent lát

Temesvári Balázs, a cég vezérigazgatója szerint a kamerák komoly előrelépést fognak jelenteni abban, hogy végre ne csak utólag vegyenek részt az illegális hulladéklerakás felszámolásában, hanem elébe menjenek a problémának, amely leginkább a zöld hulladék és a lom kiszórására koncentrálódik – holott mindkettőre lenne megoldás: előbbire a barna gyűjtőedényes rendszer, utóbbira a házhoz menő lomtalanítás, illetve a hulladékudvar.

A kamerákat az önkormányzat már meglévő rendszerébe integrálták, így ha a VKSZ Zrt. kollégái illegálisan elhelyezett hulladékot észlelnek, a megfelelő adatkezelési szabályok betartása mellett feljelentést tehetnek, ezt követően pedig a rendőrség jogosult a kamerafelvételek megtekintésére és az elkövetők felkutatására. A térfigyelő kamerák egy évig lesznek a jelenlegi helyszíneket, azt követően tetszőlegesen áthelyezhetők a város egyéb pontjaira, amelyre akár szükség is lehet, hiszen korábban összesen 34 kritikus pontot számoltak össze. Emellett a cég szívesen pályázna a jövőben további kamerák beszerzésére, amennyiben erre ismét nyílik lehetőség.

Bertalan Melinda
Kovács Bálint

További cikkek

Kortárs ékszerművészek alkotásaiból nyílt kiállítás a Dubniczay-palotában
Kortárs ékszerművészek alkotásaiból nyílt kiállítás a Dubniczay-palotában
A Művészetek Háza 2022-ben változatosabbá teszi kiállítási palettáját: új tematikaként jelenik meg a design és az iparművészet. Az Érintkezések/Contacts a kortárs textil-és ékszerművészek legfrissebb munkáit mutatja be.
Fiatalokkal ünnepelték a magyar kultúra napját a Kossuth utcán
Fiatalokkal ünnepelték a magyar kultúra napját a Kossuth utcán
A magyar kultúra napja alkalmából összeállított programcsokrot adott elő a Petőfi Színház szombat délelőtt a belvárosban.
Orbán: mi, magyarok kulturális expanzióban vagyunk
Orbán: mi, magyarok kulturális expanzióban vagyunk
Mi, magyarok kulturális expanzióban vagyunk, "válság ide vagy oda" - jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök a Magyar Zene Háza átadási ünnepségén, szombaton Budapesten.
A veszprémi fiatalok megcáfolták azt, hogy generációjuk érdektelen lenne a politika és közélet iránt
A veszprémi fiatalok megcáfolták azt, hogy generációjuk érdektelen lenne a politika és közélet iránt
Orbán Balázs, miniszterhelyettes, parlamenti és stratégiai államtitkár volt a veszprémi fiatalok vendége péntek este. Az első alkalommal megrendezett Fiatalok estjén az átalakuló világrendről és a nemzetstratégia kialakításáról is szó esett. Az előadó aktuálpolitika helyett főleg világszintű folyamatokra irányította a figyelmet, amiben az összegyűlt helyi fiatalok interakítv módon partnerek is voltak.
V-busz: a hóhelyzet miatt két járat nem közlekedik menetrendszerűen
V-busz: a hóhelyzet miatt két járat nem közlekedik menetrendszerűen
A 18-as buszok jelenleg csak a csatárhegyi elágazásig közlekednek. Az új sportuszodához bevezető út egyelőre járhatatlan, a 23-as autóbuszok nem kanyarodnak be.