2022. június 28.
//
Levente, Irén névnap

Egyetlen illegális szemetelő sincs már biztonságban

Kikerült a helyére az a 12 térfigyelő kamera, amellyel a VKSZ Zrt. a rendőrséggel együttműködve kívánja megelőzni, hogy az illegális hulladéklerakók elhelyezzék szemetüket a városban.

Nemrégiben számoltunk be róla, hogy a VKSZ Zrt. a „Tisztítsuk meg az országot! projekt keretein belül közel 30 millió forintos pályázati támogatásból térfigyelő kamerákat helyez el Veszprémben az illegális szemetelés megakadályozására. A jogellenes hulladékelhelyezés évek óta problémát jelent, napjaink egyik legnagyobb környezetvédelmi kihívásává lett: a kezeletlen hulladék nagymértékben szennyezi a környezetünket, károsítja egészségünket, ráadásul esztétikailag is zavaró.

Tipikus példája az illegális hulladék lerakásnak ( Fotó: archív - Domján Attila)Tipikus példája az illegális hulladék lerakásnak ( Fotó: archív - Domján Attila)

Mostanra mind a 12 kamera kikerült, amelyekkel 24 órában figyelhetők meg a hulladéklerakás szempontjából neuralgikusnak számító pontok: a Pöltenberg utca, az Endrődi utca, a Ranolder tér, a Csererdei út, a Csererdei úti buszforduló, a Karacs Teréz utca, a Török Ignác utca, a Kórház utca, a Lóczy Lajos utca, a Halle utca, valamint a Veszprém-Gyulafirátóti vonzáskörzetben a Bosnyákárok utca és a Veszprém-Gyulafirátót-Kádárta összekötő út.

Ovádi Péter országgyűlési képviselő ezzel kapcsolatban az utolsó, Kórház utcai kamera telepítését követően elmondta, Magyarország kormánya elkötelezett abban, hogy az illegális hulladék lerakóhelyeket megszüntessük, ennek érdekében pedig rengeteg programot indított az Innovációs és Technológiai Minisztérium.

A helyek felszámolása mellett azonban ugyanilyen fontos a prevenció, hiszen egy-egy illegális lerakó felszámolásának csak akkor van jelentősége, ha magát a tevékenységet is meg tudjuk akadályozni. Ezt szolgálja a törvény szigorítása is, amely szerint a nagy mennyiségű hulladéklerakás már börtönbüntetéssel jár, illetve a minisztérium pályázata is, amelyen sikerrel vett részt a VKSZ Zrt. „A fogadóórák alkalmával is számtalanszor szembesültem azzal, hogy az illegális hulladéklerakás valóban nagy problémát jelent a városlakóknak, és hogy többségük igenis szeretne tenni ez ellen, hiszen a környezetünkért együtt vagyunk felelősek, és ha most nem cselekszünk, annak a jövőben meglesznek a következményei.”

„A veszprémiek alapvetően szabálykövetőek, használják azokat az ingyenes szolgáltatásokat, amelyekkel megszabadulhatnak a hulladékuktól, azonban mindig akadnak kivételek. A mi célunk a kamerákkal az, hogy védjük a szabályosan eljárók érdekeit és az illegális szemetelőket is rávegyük arra, hogy igénybe vegyék ezeket a szolgáltatásokat” – fogalmazott Hegedűs Barbara alpolgármester. Hozzátette, az önkormányzat részéről továbbra is igyekeznek támogatni azokat a civil akciókat is, amelyek a lakókörnyezet megtisztítását célozzák meg, s amelyek szintén sokat jelentenek a VKSZ Zrt. mindennapos munkája mellett.

A kamera mindent látA kamera mindent lát

Temesvári Balázs, a cég vezérigazgatója szerint a kamerák komoly előrelépést fognak jelenteni abban, hogy végre ne csak utólag vegyenek részt az illegális hulladéklerakás felszámolásában, hanem elébe menjenek a problémának, amely leginkább a zöld hulladék és a lom kiszórására koncentrálódik – holott mindkettőre lenne megoldás: előbbire a barna gyűjtőedényes rendszer, utóbbira a házhoz menő lomtalanítás, illetve a hulladékudvar.

A kamerákat az önkormányzat már meglévő rendszerébe integrálták, így ha a VKSZ Zrt. kollégái illegálisan elhelyezett hulladékot észlelnek, a megfelelő adatkezelési szabályok betartása mellett feljelentést tehetnek, ezt követően pedig a rendőrség jogosult a kamerafelvételek megtekintésére és az elkövetők felkutatására. A térfigyelő kamerák egy évig lesznek a jelenlegi helyszíneket, azt követően tetszőlegesen áthelyezhetők a város egyéb pontjaira, amelyre akár szükség is lehet, hiszen korábban összesen 34 kritikus pontot számoltak össze. Emellett a cég szívesen pályázna a jövőben további kamerák beszerzésére, amennyiben erre ismét nyílik lehetőség.

Bertalan Melinda
Kovács Bálint

További cikkek

Dr. Csutak Ibolya kapta a Perlaky-díjat
Dr. Csutak Ibolya kapta a Perlaky-díjat
Az elismerést hétfő délután vehette át Porga Gyula polgármestertől a Csermák Antal zeneiskolában.
50 éve Krisztus szolgálatában
50 éve Krisztus szolgálatában
Vasárnap a Szent Margit templomban mutatta be Nagy Károly atya aranymiséjét papi felszentelésének 50. évfordulója alkalmából.
Megválasztották Balatonalmádi új polgármesterét
Megválasztották Balatonalmádi új polgármesterét
Hat Veszprém megyei településen polgármestert, ezek közül négyben képviselő-testületi tagokat is választottak vasárnap.
Közösen ünnepeltek az ösküiek Ösbő vezér napján
Közösen ünnepeltek az ösküiek Ösbő vezér napján
Ismét megrendezték Öskü hagyományos közösségi ünnepét, az Ösbő vezér napokat. Pénteken és szombaton a helyiek produkciója mellett koncertekkel is készültek a szervezők.
Amikor a műanyagból hulladék lesz, ott is kezdődhet a művészet
Amikor a műanyagból hulladék lesz, ott is kezdődhet a művészet
"Tiszta Balaton, tiszta művészet" címmel rajtolt el idén is a HybridCycle fenntarthatóságot és újrahasznosítást hirdető kezdeményezése. Ezúttal Balatonakarattyán a Nekem a Balaton nevű bisztróban tartották a 2022-es projektnyitót, ahol látványos kupakgyűjtő akcióval, gyerekeknek szóló kreatív újrahasznosító workshoppal is készültek, valamint bemutatták azt a hajót, aminek idén még nagy jelentősége lesz a projekt sikerességében.