2022. augusztus 17.
//
Jácint névnap

Az Európa Kulturális Fővárosa cím is motivációt adhat a gazdasági szereplőknek

Hogyan hatott a koronavírus-járvány közel másfél éve Veszprém megye gazdaságára, s mik lehetnek a kitörési pontok ebben a helyzetben? Dr. Markovszky Györgyöt, a Veszprém Megyei Kereskedelmi és Iparkamara elnökét kérdeztük.

Gondolhat magáról bárki bármit, egy olyan válság, mint a pandémia, pontosan megmutatja, mennyire teherbíró egy megye gazdasága, milyen a szerkezete, a munkaerő felkészültsége, miben érzékeny és miben erősebb. E tekintetben az elmúlt több mint egy év sok mindent nyilvánvalóvá tett: mindenki érzi, hogy valami megroppant, a korábbi magabiztosság erősen megkérdőjeleződött.

A legnagyobb kiesést a turizmus, a vendéglátás, az idegenforgalom élte meg, márpedig Veszprém megye igencsak érintett ezen a területen, így a pandémia nagyon megviselte a gazdasági szereplőket. A legnagyobb veszteséget ráadásul nem is a teljesítmény drasztikus lecsökkenésében szenvedte el a vendéglátás, hanem abban, hogy sokszor a legjobb emberei hagyták el a pályát, hogy átképezve magukat más, bizonyos szempontból akár előnyösebb területen folytassák a karrierüket. A munkaerő hiánya rettenetesen nagy küzdelmet jelent most a vendéglátóegységeknek, és ez bizony a helyek teljesítményén is meglátszik: a másfél-két évvel ezelőtti élmények és a nyitás utániak időnként összehasonlíthatatlanok.

A válság ugyanakkor nem csak a vendéglátás-turizmust érintette. Az ipar területén általában a termékpályák sérültek: számos szereplő küzdött a problémával, hogy a keletről rendelt termékek nem vagy csak késve érkeztek meg, s ilyenkor nagy fokú talpraesettségre volt szükség a termékek pótlására. Láttunk példákat arra, amikor ez sikerült, és arra is, amikor nem. Természetesen, mint minden válságnak, ennek vannak negatív és pozitív hozadékai egyaránt. A gazdaság szereplői kénytelenek átgondolni, mennyire jó, ha a teljes beszállítás a kínai gazdaságra épül, érdemesebb lenne-e helyi kapcsolatokat építeni. Nagy átalakulások várhatók ennek hatására, még a megye top tíz szereplőinél is – sőt, az átstrukturálások már zajlanak.

Némi reményt nyújthat a beszállítói közösségnek, hogy a nagyobb szereplők teljesítménye általában nem csökkent, a beszállítói igényeik megmaradtak. Szemben a vendéglátás 15-20%-osra csökkenésével az autóipar teljesítménye például alig esett vissza, legkevesebb 95%-kal működött az ágazat, így várhatóan ez a terület fog a leghamarabb visszaállni, s talán még nő is az autóipari beszállítók aránya a megye gazdaságában, szemben a korábbi várakozásokkal, amelyek csökkenést jósoltak. Érdemes élni a gazdaság szereplőinek a kormány beruházás-ösztönző programjával is, hiszen a 30%-os kedvezmény jelentős könnyítés, amelyért cserébe csupán annyi kötelezettséget kell vállalnia a vállalatnak, hogy a következő három évben nem csökken a dolgozók létszáma. Rendkívüli mértékben állnak most rendelkezésre fejlesztési források – azokat fel nem venni valóságos bűn.

Közben talán már a fény is látszik az alagút végén, ahogy egyre nő az átoltottság aránya, noha az indiai törzs terjedése még sok kérdést felvethet. Emellett ösztönző erő lehet Veszprém és a Balaton Európa Kulturális Fővárosa címe. 2023-ra már most erőteljes a készülődés, a cím pedig sokat számíthat a városnak mind megjelenésben, mind ismertségben, s talán a vendéglátást ért pofon után az ágazat helyreállítását is segítheti. Látjuk, hogy már elindultak a vendéglátóipari beruházások, igaz, még kérdés, ki az, aki meg tudja fizetni azt a magas tudásszintű munkaerőt, amelyik eltűnt és akiket vissza kellene húzni. Mert nélkülük bizony nem működik a rendszer: ők azok, akik tudásukat átadva kiképzik a következő generációt, s azok pedig az utánuk jövőket.

Fontos azt is látni, és ez megint csak jó hír, hogy új térségi szerveződések vannak folyamatban: létrejött az Északnyugat-magyarországi Gazdaságfejlesztési Zóna, melyet dr. Navracsics Tibor kormánybiztos vezet. Az, hogy az észak-dunántúli régió végre egységet alkot, nagyon komoly lépés. Kamarai elnökként annak idején többször is megfogalmaztam, miért is soroltak minket Komárom-Esztergom megyével egy régióba, ha még utak sem vezetnek oda? Eddig minden a Balatonhoz és Győrhöz kötött bennünket, átlós kapcsolataink azonban nem voltak. Most ez a kapcsolatrendszer nagyon intenzívvé vált, s talán mi lettünk az a két megye, akik a leginkább ösztönzik, hogy a régió egészét jobb helyzetbe hozzuk. Mióta létrejött a gazdasági zóna, több olyan találkozót is tartottunk a kamarákkal, ahol igyekeztünk priorizálni a régióra vonatkozó legfontosabb fejlesztési terveket, infrastrukturális beruházásokat, amelyeket aztán kormánybiztos úr felé is közvetítettünk. Az egyik ilyen a 8-as út gyorsforgalmivá alakítása, valamint a Komárom-Székesfehérvár-Dunaújváros közti út és a Burgenland felé vezető 84-es út korszerűsítése. Szent István óta Bajorországhoz kötnek bennünket szorosabb kapcsolatok, a németek azok, akik elkötelezettek a régióban, vendéget pedig Szlovákia, Lengyelország felől kaphat a Balaton, így ha azt akarjuk, hogy a külföldi tőke ide vándoroljon, itt ruházzanak be a nagyvállalatok, illetve jöjjenek a turisták a Balatonra, ahhoz a látható infrastruktúrát, az úthátteret is ki kell építenünk.

Bertalan Melinda
Kovács Bálint

További cikkek

Nem lehetne, hogy akkor most egy kicsit tényleg visszaveszünk?
Nem lehetne, hogy akkor most egy kicsit tényleg visszaveszünk?
Miközben az eddig ismert, kényelmes világunk összeomlóban van, ahelyett hogy kicsit észbe kapnánk, még mindig a gázpedált tapossuk. Pedig nagyon ideje lenne a fékre lépni.
Több kérdést is felvet egy külföldi autós veszprémi alakítása
Több kérdést is felvet egy külföldi autós veszprémi alakítása
Hogy került oda? Nem volt egyszerűbb megoldás? Hogy veszett el a realitásérzék? A belvárosi Gizella-udvarban extrém sportolókat megszégyenítő mutatványt próbált végrehajtani egy autós.
Kerülhessenek közelebb a fenntarthatósághoz a hátrányos helyzetű fiatalok is!
Kerülhessenek közelebb a fenntarthatósághoz a hátrányos helyzetű fiatalok is!
Ünnepélyes keretek között újította meg hétfőn a Pannon Egyetem és a Hallgatói Önkormányzat együttműködését a Veszprém Városi Hátrányos Helyzetű Fiatalok Egyesületével, valamint a Veszprémi Szakképzési Centrum Ipari Technikummal.
Önkormányzati támogatások az iskolakezdéshez és az albérletekhez
Önkormányzati támogatások az iskolakezdéshez és az albérletekhez
Az önkormányzat idén is segíti a rászoruló családokat beiskolázási támogatással, valamint továbbra is elérhető az albérlet-támogatás a veszprémi egyetemisták részére, akik más városban kezdték meg tanulmányaikat. Ezekről is beszélt Porga Gyula, polgármester a Veszprém TV aktuális műsorában.
Repülős és ejtőernyős megemlékezés az elhunyt bajtársakért
Repülős és ejtőernyős megemlékezés az elhunyt bajtársakért
Hétfő délelőtt a Táborállás parkban felállított katonai emlékműnél emlékeztek elhunyt bajtársaikra a helyi repülős és ejtőernyős katonák.