Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. március 28. Gedeon
Veszprém
14°C
2024. március 28. Gedeon
Veszprém
14°C

Kicsi és nagy, fény és árnyék

2021. május 29. 14:21
Klimó Károly képeiből nyílt kiállítás szombaton a Vass László Gyűjteményben.

A tárlatot Axel Matthes nyitotta meg, aki közös kötetet jelenetett meg Klimóval: a művész képei mellé írt szövegeket. Klimó képeiben nem oldódik meg az élet rejtélye, az élet és halál misztikuma megmarad. Képei áramló párbeszédek a fény és sötétség között – fogalmazott Matthes.

A természethez és az emberi művekhez fűződő viszonyom megváltozott az évek során – mondta. – Egyre kevésbé érdekel a tájak és tárgyak történelme, sokkál inkább misztikus kapcsolódást jelent egy fa látványa. 

Axel MatthesAxel Matthes

A táj is egy műtárgy: a természet remekműve. A látásunk a legfontosabb érzékelésünk, és saját példámból kiindulva tudom, hogy sokszor vakon járunk a világban. Csupán gyorsan konstatáljuk a dolgokat, mereven szemlélünk egy pontot. Az élet azonban egy áramlat, ami folyamatosan hömpölyög, megvannak a mélységei. A korral előrehaladva egyre többet látunk: ma már a falevél is annyit jelent nekem, mint a Mona Lisa. Amikor látunk, dolgozunk. Dolgozunk a látásunkon, fejlesztjük, ahogy a világra nézünk.

Ebben a fejlődési folyamatban kiváló gyakorlat Klimó Károly kiállítása.

Az első sorban: Klimó KárolyAz első sorban: Klimó Károly

Klimó Károly Békéscsabán született, majd 1949-ben családjával Kaposvárra költözött. 1956-ban felvették a Budapesti Képzőművészeti Főiskolára, Kmetty János és Bernáth Aurél voltak a tanárai. 1962-től bekapcsolódott a korabeli kortárs művészeti életbe kiállító művészként, valamint a Dési Huber művészeti esti iskola tanára lett. 1972-től az Képzőművészeti Egyetemen működött tanársegédként, majd adjunktusként. Első egyéni kiállításával a Kulturális Intézet Galériájában jelentkezett 1976-ban. 1990-től osztályvezető tanár lett a Képzőművészeti Egyetemen. Eközben mint aktív képzőművész folyamatosan dolgozott és kiállította munkáit belföldön, és számos jelentős külföldi csoportkiállításon is képviselte a kortárs magyar képzőművészetet (pl. Szöul, Peking, Bécs). Több múzeum és számos képtár, valamint magángyűjtemény őrzi és állítja ki munkáit. – muveszetekhaza.hu

Schöngrundtner Tamás
Szalai Csaba
további cikkek
,,Ember a rács mögött” - sosem látott kulisszatitkok a veszprémi várbörtön életéből kultúra ,,Ember a rács mögött” - sosem látott kulisszatitkok a veszprémi várbörtön életéből Jövő hét kedden nyitják meg hivatalosan az ,,Ember a rács mögött” című kiállítást a várbörtön falai között, amely eddig sosem látott módon kalauzolja el a látogatókat, bemutatva az elítéltek börtönben töltött mindennapjait.   tegnap 21:36 Tanuló galériát adtak át a Humántudományi Karon Tanuló galériát adtak át a Humántudományi Karon Kedd délelőtt az N épület első emeletén hivatalosan is átadták a tanuló galériát, amely a HTK új kiállító- és közösségi tere. 2024. március 26. 22:37 #JÓÉJTPUSZIRA várja a veszprémieket Lackfi János programajánló #JÓÉJTPUSZIRA várja a veszprémieket Lackfi János A #jóéjtpuszi-kötet verseit hallhatjuk május 15-én Veszprémben. A Hangvillában fellép Lackfi János József Attila-díjas költő és Szirtes Edina Mókus Erkel Ferenc-díjas énekesnő, zeneszerző. 2024. március 26. 15:20 Szent Mihály veszprémi egyházának történeteit fűzték csokorba Veszprémi Érsekség Szent Mihály veszprémi egyházának történeteit fűzték csokorba Volt idő, amikor több mint száz kolostor működött a Veszprémi egyházmegyében. De IX. Pius pápa is kapott itt termelt somlói bort. A budapesti Mátyás-templom előtti Szentháromság-szobor pedig szintén Veszprémhez köthető. Az érsekség legújabb, hiánypótló kiadványa az egyházmegye ezeréves történetét mutatja be olvasmányosan, Gizellától napjainkig. 2024. március 26. 11:37

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.