Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

A pandémia utáni első koncerten a közönség kapta a legnagyobb tapsot

2021. május 30. 11:39
Hosszú idő után ismét közönség előtt adtak koncertet a Hangvillában. A RespektEstre keresztelt exkluzív eseményen Csemer Boggie és Gájer Bálint léptek fel szombat este. Amellett, hogy a koncertek megszervezése egy hosszú és nehéz időszak végét jelentették, a közönség összetétele fogalmazta meg a RespektEst valódi üzenetet.

Bélafi László, a Hangvilla igazgatója körülbelül egy hónapja találta ki a RespektEst ötletét. Akkor, amikor bőven érvényben voltak még a korlátozó intézkedések, és hétről hétre a beoltottak számától függően történtek a feloldások. Az ötletgazda azonban megelőlegezte a bizalmat és már akkor elkezdte szervezni a koncerteket, amikor még csak becsült dátum volt az, hogy körülbelül pünkösd után engedélyezve lesznek a koncertek is.

Ez a számítás végül bejött, hiszen május végén ez is lehetővé vált, a Hangvilla programfüzetében pedig már ott volt a RespektEst május 29-én, szombaton este.

A kulturális központ mégsem egy bárki számára nyitott eseménnyel készült. Ahogy Bélafi László egy korábbi interjúban portálunknak is elmondta, a RespektEstet kifejezetten a „hősöknek” szervezik, jegyet nem lehet rá váltani, ugyanis kizárólag személyre szóló meghívás alapján lehet beülni a két zenész koncertjére. A „hősök” alatt pedig azokat az egészségügyi, közigazgatásbeli dolgozókat, valamint önkénteseket értette, akik aktívan részt vettek a Covid-19 járvány elleni küzdelemben. Akik nem hátráltak meg, amikor szükség volt rájuk, nem kértek áthelyezést, vagy nem mentek szabadságra a legnehezebb időszakban sem.

A RespektEsten külön elismeréseket is átadtakA RespektEsten külön elismeréseket is átadtak

Hogy a megyeszékhelyen és a térségben kik voltak pontosan ezek az emberek, arról az esemény szervezői a kórházak, a mentősök és a további érintett intézmények és szervezetek vezetőivel egyeztettek és így küldték ki a meghívókat is.

Szombat este a Hangvilla nagytermének a felét töltötte meg a közönség, ők hallgathatták meg Csemer Boggie, majd Gájer Bálint koncertjét, akiknek szintén ez az alkalom volt az első, hogy közönség előtt zenélhettek a pandémia után.

Boggie-val a Vehir.hu a koncert előtt készített interjút.

Kapcsolódó cikk
Remélem, átmegy majd az a szeretet, amit érdemelnek a hősök
Ahogyan azt már korábban megírtuk, a hősöknek szól majd az első koncert a Hangvillában: a frontvonalban dolgozókat valódi zenei csemegével ajándékozza a kulturális központ. Az egyik előadó a Hangvilla-díjas Boggie, azaz Csemer Boglárka lesz, akivel legutóbb egy olyan időszakban beszélgettünk, amikor még egészen más volt a világ állása. Most szerencsére nem csupán a járványra gondolok, hiszen tavaly februárban Boggie még a második gyermekét várta, ma pedig már egy kétgyermekes anyukával beszélgetek a visszatérésről, a tervekről, újításokról, és azért az elmúlt időszakról is…

A Hangvillától megszokott magas színvonalú zenei élmény mellett különleges meghatottság is áthatotta a koncerteket, mindkét fellépő személyesen is megköszönte a jelenlévők munkáját, a taps lényegében nekik ugyanannyira szólt, mint a fellépőknek.

Bélafi László és Porga GyulaBélafi László és Porga Gyula

Az este folyamán elismeréseket is átadtak olyan dolgozóknak, akik ajánlások alapján még a többi „hős” közül is kitűntek. Ezeket Bélafi László, valamint Porga Gyula, polgármester adták át a színpadon. Utóbbi rövid köszöntőjében kiemelte, a járvány olyan új szavakat tanított meg mindenkinek, mint például a pandémia, de akadtak olyan fogalmak is, amelyek ennek hatására új értelmet nyertek és az elfeledettségből ismét az előtérbe kerültek. Ilyen a közösség, a hivatástudat, az emberség. Ezt pedig azoknak az embereknek köszönhetjük, akik szombat este ott lehettek a Hangvillában, mondta Porga Gyula.

A kitüntetettek névsora:

Egészségügyben dolgozók

  • Horváth Ferenc Károlyné – ápolási igazgató, Csolnoky Ferenc Kórház
  • Kenyeresné Németh Szilvia - Betegfelvételi irodavezető, Magyar Imre Kórház Ajka
  • Bálintné Pethő Izabella, a Covid egység Főnővére, Gróf Esterházy Kórház Pápa
  • Töltl Krisztina - Csolnoky Ferenc Kórház, 2020. szeptembere óta a Covid Intenzív Osztályon dolgozik  

OMSZ Veszprémi Mentőállomás

  • Nátrán Albin (megyei vezető mentőtiszt)
  • Pap Gergely 
  • Major Roland   
  • Börcsök Zsolt    
  • Szalai László 

Önkéntes (OMSZ Veszprémi Mentőállomás munkáját segítették)

  • Farsang-Törös Krisztina
  • Keller János
  • Bónis Xénia

Az est további részében a meghívottak egy vacsorán is részt vehettek, majd az Expresszóban egy másfajta zenei stílusban, neccparty-n kapcsolódhattak ki.

Hajas Bálint
további cikkek
Veszprémben is színpadra lép a Djabe zenekar és Chieli Minucci Veszprémben is színpadra lép a Djabe zenekar és Chieli Minucci Május 27-én a Hangvillában lép fel a Djabe, valamint Chieli Minucci gitáros, aki a nyolcvanas évek elején alapította világhírű amerikai jazz/funk/world formációját, a Special EFX-t, melynek máig vezetője. Magyarországon a Djabe együttes irányítója, Égerházi Attila adta ki a legutóbbi Special EFX albumot vinylen. Ennek alkalmából a Djabe zenekar együtt játszott Chielivel a Budapest Jazz Clubban, a zenészek ekkor határozták el, hogy 2024 májusában közös turnéra indulnak. Ennek egyik állomása a veszprémi Hangvilla. A koncertsorozat a Tour of Waterfalls címet kapta. A Djabénak és Chielinek is van egy Waterfall című kompozíciója, a két szerzemény foglalja keretbe a műsort, melyben Chieli Minucci, Djabe és Special EFX számok hangzanak majd el. A veszprémi állomásról, a turné jelentőségéről, a zenekar jelenlegi helyzetéről beszélgettünk Égerházi Attilával, a Djabe vezetőjével. 2024. április 14. 11:52 A tízéves Hangvilla-történet Hangvilla A tízéves Hangvilla-történet 2013. november 29-én volt egy színházi előadás Veszprémben. A Pannon Várszínház a „Sose halunk meg” című darabot mutatta be. Ez a kis emlékdarab tíz évvel ezelőttről önmagában még nem érne annyit, hogy felidézzük, de ha hozzátesszük azt, hogy a színpad, ahol előadták az egykori Séd filmszínház helyén épült komplexum deszkái voltak, már érdemes megállni egy pillanatra. Az épületet ma mindenki úgy ismeri, mint Hangvilla. Ezzel debütált a veszprémi kulturális életben a minden szempontból formabontó kulturális intézmény. 2023. december 3. 15:18 Nagyszabású, rendhagyó koncerttel ünnepli tízéves születésnapját a Hangvilla Nagyszabású, rendhagyó koncerttel ünnepli tízéves születésnapját a Hangvilla A kerek jubileum alkalmából december 2-án szombaton egy műfaji határokon átívelő, egyedülálló koncerttel érkezik az ország legnépszerűbb alkalmi zenés formációjának számító Random Trip az egy évtizedes fennállását ünneplő Hangvilla nagytermébe. 2023. november 23. 10:19 Emléktábla őrzi a Hangvillában Benkő László, az Omega billentyűsének emlékét Emléktábla őrzi a Hangvillában Benkő László, az Omega billentyűsének emlékét Szerdán kora este avatták fel Benkő László emléktábláját a Hangvilla első emeleti folyosóján, majd a Pannon Várszínház tisztelegvén a zenész és a teljes Omega zenekar emléke előtt előbemutatót tartott a 2023/24-es évadjának egyik előadásából, az Omega: Égi vándor című rockfantáziából. 2023. június 16. 11:20

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.