2021. június 13.
//
Antal, Anett névnap

Az egészség kulturális fővárosává tennék Veszprémet

A Magyar Szabadidősport Szövetség a közeljövőben tervezett projektjében a Közép-dunántúli régiót szeretné megcélozni, Veszprémet pedig az egészség kulturális fővárosává varázsolni – jelentette be a társadalmi elnök Czene Attila hétfő délután.

A járvány megjelenése óta átlagosan nagyobb a sportcélú költési hajlandóság, az emberek inkább sportolnak a betegségek elkerülése érdekében, mint a külsejükért. Többen érzik úgy, hogy maguk is tehetnek az egészségükért, mint a pandémia előtt – többek között ezek a megállapítások születtek a Magyar Szabadidősport Szövetség „Magadért sportolj!” projektjének átfogó kutatásából.

A mindezek apropóján Veszprémben rendezett sajtótájékoztatón Czene Attila, a szövetség elnöke emlékeztetett, a három éven át tartó program, melynek keretében több mint hatszáz településen mintegy 35 ezer embert mozgattak meg, 750 milliós, vissza nem térítendő európai uniós támogatásból valósulhatott meg.

Czene Attila elnökCzene Attila elnök

Megtudhattuk, a projekt kiemelt célja a felnőtt lakosság prevenciós célú egészségfejlesztése volt a szabadidősport révén. Ennek egyik eszközeként a témába vágó, 20 kérdést tartalmazó kérdőívet töltött ki több mint ezer résztvevő 2019-ben és 2021-ben, tehát a COVID-19 megjelenése előtt, majd rövidebb lecsengése után.

Czene Attila elmondta: az attitűdmérés eredményeként megállapítható, hogy bár a járványhelyzet alapvetően sokak anyagi helyzetét befolyásolta kedvezőtlenül, mégis nőtt az egészségmegőrzési és sportcélú költekezési kedv. Ami annyit jelent, hogy a járvány elmúlt két évének pozitív hozadékaként egyre többen érzik úgy, hogy sokat tehetnek a saját egészségmegőrzésük érdekében.

A felmérésből továbbá kiderült, hogy sokan a káros szenvedélyeikről is lemondtak: a dohányosok száma feltűnően lecsökkent, bár a testtömeg tekintetében egyelőre még nem mutatkozott pozitív változás. Igaz, a zöldségfogyasztás mértéke megnőtt, még a jelentős infláció ellenére is.

Ha a vírushelyzet is lehetővé teszi, a közeljövőben egy újabb projektek is szeretnénk útjára indítani, amelynek elsődleges célpontja a Közép-dunántúli régió lenne, hiszen mind infrastruktúrában, mind eszközök terén itt minden magas színvonal megtalálható. Nem feledve, hogy Veszprém 2023-ban Európa Kulturális Fővárosa lesz; a megyeszékhelyet ezért az egészség fővárosává is varázsolnánk

– zárta Czene Attila.

vehir.hu
Domján Attila

További cikkek

Műfüves focipályát adtak át a Báthoryban
Műfüves focipályát adtak át a Báthoryban
A Magyar Labdarúgó-szövetség fejlesztési lehetőségének köszönhetően – közel húszmilliós beruházás keretében – műfüves focipályával gazdagodott a veszprémi Báthory István Általános Iskola. A beruházáshoz az önkormányzat, míg a fenntartáshoz a tankerület is hozzájárul.
Egyedülálló nyíltvízi úszóverseny-sorozat indul Magyarországon
Egyedülálló nyíltvízi úszóverseny-sorozat indul Magyarországon
Open Water Tournament néven egyedülálló nyíltvízi úszóverseny-sorozat indul június 26-án Magyarországon.
Bringapályák épülnek megyénkben
Bringapályák épülnek megyénkben
A pályák országszerte 36 településen épülnek fel, közöttük megyénkből Nemesvámoson, Pápán, Veszprémben és Zircen.
Veszprémben is épülhet rekortán futókör
Veszprémben is épülhet rekortán futókör
Hatszázmillió forint értékben újabb kilenc futókör épül idén az Aktív Magyarország Programban, az egyik itt, Veszprémben.
Rekordszámú stranddal folytatódik a Mozdulj Balaton! programsorozat
Rekordszámú stranddal folytatódik a Mozdulj Balaton! programsorozat
Minden korábbinál több önkormányzat, illetve strand csatlakozott a 2004-ben indult, Mozdulj Balaton! strandi szabadidős sportprogram-sorozathoz, amelyet idén 18,1 millió forintos költségvetésből terveznek megvalósítani - derül ki a rendezvénysorozatot menedzselő Balaton Fejlesztési Tanács (BFT) legutóbbi ülésén elfogadott tervekből.