2022. május 19.
//
Ivó, Milán névnap

Az egészség kulturális fővárosává tennék Veszprémet

A Magyar Szabadidősport Szövetség a közeljövőben tervezett projektjében a Közép-dunántúli régiót szeretné megcélozni, Veszprémet pedig az egészség kulturális fővárosává varázsolni – jelentette be a társadalmi elnök Czene Attila hétfő délután.

A járvány megjelenése óta átlagosan nagyobb a sportcélú költési hajlandóság, az emberek inkább sportolnak a betegségek elkerülése érdekében, mint a külsejükért. Többen érzik úgy, hogy maguk is tehetnek az egészségükért, mint a pandémia előtt – többek között ezek a megállapítások születtek a Magyar Szabadidősport Szövetség „Magadért sportolj!” projektjének átfogó kutatásából.

A mindezek apropóján Veszprémben rendezett sajtótájékoztatón Czene Attila, a szövetség elnöke emlékeztetett, a három éven át tartó program, melynek keretében több mint hatszáz településen mintegy 35 ezer embert mozgattak meg, 750 milliós, vissza nem térítendő európai uniós támogatásból valósulhatott meg.

Czene Attila elnökCzene Attila elnök

Megtudhattuk, a projekt kiemelt célja a felnőtt lakosság prevenciós célú egészségfejlesztése volt a szabadidősport révén. Ennek egyik eszközeként a témába vágó, 20 kérdést tartalmazó kérdőívet töltött ki több mint ezer résztvevő 2019-ben és 2021-ben, tehát a COVID-19 megjelenése előtt, majd rövidebb lecsengése után.

Czene Attila elmondta: az attitűdmérés eredményeként megállapítható, hogy bár a járványhelyzet alapvetően sokak anyagi helyzetét befolyásolta kedvezőtlenül, mégis nőtt az egészségmegőrzési és sportcélú költekezési kedv. Ami annyit jelent, hogy a járvány elmúlt két évének pozitív hozadékaként egyre többen érzik úgy, hogy sokat tehetnek a saját egészségmegőrzésük érdekében.

A felmérésből továbbá kiderült, hogy sokan a káros szenvedélyeikről is lemondtak: a dohányosok száma feltűnően lecsökkent, bár a testtömeg tekintetében egyelőre még nem mutatkozott pozitív változás. Igaz, a zöldségfogyasztás mértéke megnőtt, még a jelentős infláció ellenére is.

Ha a vírushelyzet is lehetővé teszi, a közeljövőben egy újabb projektek is szeretnénk útjára indítani, amelynek elsődleges célpontja a Közép-dunántúli régió lenne, hiszen mind infrastruktúrában, mind eszközök terén itt minden magas színvonal megtalálható. Nem feledve, hogy Veszprém 2023-ban Európa Kulturális Fővárosa lesz; a megyeszékhelyet ezért az egészség fővárosává is varázsolnánk

– zárta Czene Attila.

vehir.hu
Domján Attila

További cikkek

Egyetemkör és pályabúcsúztató
Egyetemkör és pályabúcsúztató
Az Egyetemkör hagyománya, a sport szeretete és a nagy sikereket megélt atlétikapálya búcsúztatásának hangulata találkozik a városi stadionban.
Izgalmasan zajlott a diákbajnokság Veszprémben
Izgalmasan zajlott a diákbajnokság Veszprémben
A hétvége folyamán Veszprém biztosított otthont az Összmagyar Nemzeti Diákbajnokságnak, amelynek keretében közel kétszáz fiatal mérhette össze tudását asztaliteniszben, birkózásban, sakkban és kézilabdában.
Színvonalas diákbajnokságot rendeznek Veszprémben
Színvonalas diákbajnokságot rendeznek Veszprémben
Az előttünk álló, ünnepi hosszúhétvégén Veszprém biztosít otthont az Összmagyar Nemzeti Diákbajnokságnak, amelynek keretében közel kétszáz fiatal mérheti össze tudását asztaliteniszben, birkózásban, sakkban és kézilabdában.
Megnyitott az eplényi síaréna
Megnyitott az eplényi síaréna
Ingyenes síelési lehetőséggel nyitott meg csütörtökön az eplényi síaréna - közölték a síközpont közösségi oldalán.
Hótengerben futottak egy nemes célért
Hótengerben futottak egy nemes célért
Több mint négyszázezer forint gyűlt össze annak a százötven futónak a nevezéséből, akik hétvégén részt vettek a Veszprémi Mikulás Futáson. A rendező Városi Nyilvánosságért Alapítvány a teljes befolyt összeget a Vackoló Állatvédő Egyesületnek ajánlotta, amely éves szinten több mint félezer elárvult állatnak segít az otthonteremtésben.