Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. március 28. Gedeon
Veszprém
14°C
2024. március 28. Gedeon
Veszprém
14°C

A szerelmet mindig jó átélni, ez nem korfüggő

2021. június 10. 15:38
Goda Krisztina többek között a Kaméleon, a Csak szex és más semmi, a Szabadság, szerelem rendezője; idén Gárdonyi Géza művéből, az Ida regényéből készít tévéfilmet. A forgatás utolsó két napja a veszprémi Vár utcában zajlott, ennek apropóján beszélgettünk a Balázs Béla-díjas rendezővel, forgatókönyvíróval.

Már korábban is dolgozott a környéken, hiszen Inotán forgatta a Veszetteket. Hogyan értékeli most a veszprémi jeleneteket, hogy sikerült a királynék városában eltöltött forgatási időszak?

Rengeteg segítséget kaptunk az Érsekségtől és a városvezetéstől. Gyönyörű helyen, az Óvárosban forgattunk, veszprémi statisztákkal. Az időjárást leszámítva ideális körülmények között dolgozhattunk, mert egy hatalmas korabeli díszletünk volt, ahol a húszemeletes ház irányát leszámítva, bármerre fordulhattunk a kamerával. 

Egyébként milyen fázisában tart most a forgatás?

A veszprémi két nap volt az utolsó. Mivel ez egy TV film, csak rövid ideig, huszonöt napig forgattunk, gyorsan el is repült ez a pár hét.

Körülbelül mikorra várható a bemutató?

Pontos dátum még nincs, valószínűleg jövőre.

Goda Krisztina a veszprémi forgatás közbenGoda Krisztina a veszprémi forgatás közben

A forgatáson is láthattuk, kosztümös tévéfilmről van szó. Rögtön egyértelmű volt, hogy korhű lesz?

A mi filmünk 1910-ben játszódik. Fel sem merül, hogy mai történetet készítsünk a regényből, mert a nők helyzete rengeteget változott.

Ma már senkinek nem kell házasságban élnie ahhoz, hogy tiszteljék, nem szégyen szinglinek lenni,

így pont a könyvbeli alapkonfliktus nem állná meg a helyét.

Ön szerint miért izgalmas ma Gárdonyi Géza ezen műve? Miért lehet érdekes a huszonegyedik század emberének?

Nézőként a szerelmet mindig jó átélni, ez nem korfüggő.

A főszereplő Mentes Júlia és Rohonyi Barnabás jeleneteA főszereplő Mentes Júlia és Rohonyi Barnabás jelenete

Van-e olyan cél, hogy a fiatal olvasóréteghez ily módon is közelebb hozzon egy klasszikust, vagy ezzel akár egy egész korszakot?

Igen, Gárdonyi remek író, megérdemelné, hogy felkerüljön a tinik listájára, de nehéz ezt a korosztályt befolyásolni. Ha megszeretik a filmet és elolvassák a regény, hálás leszek, erőltetni úgysem lehet.

Mi az oka annak, hogy ez most tévéfilm lesz? Mi a helyzet a mozival?

Ez egy tévés pályázat volt. Utólag azt gondolom, mozifilmes pályázatra kellett volna beadnunk, mert nagyon nehéz ennyire kevés pénzből látványos kosztümös filmet csinálni, de remélem az eredmény ennek ellenére jó lesz.

Mozifilmes terveim is vannak, de a különbség a mozi és tv filmek között egyre inkább csak a költségvetésben nyilvánul meg.

A filmnézési szokásaink a rohanó életmód és a pandémia miatt is változtak, keveset járunk moziba és egyre többet nézünk filmet online felületeken.

Hogy látja, milyen a filmes szakma most hazánkban? Mire van igény, és mennyire változik az emberek igénye?

A hazai közönség mindig vevő volt a vígjátékra és a romantikus filmekre, ez szerintem nem változott, de én sosem a közönségből indulok ki, mert nem tudok úgy írni, hogy azt találgatom, vajon mi tetszik majd másoknak. Mindig azt keresem, hogy nekem mi jön be, és ha ez találkozik a közönség igényeivel, akkor a film sikeres lesz.

Milyen volt ez a viharos időszak, bármilyen módon tudott ebből pozitív dolgokat kihozni?

A pandémia alatt sok történetet fejlesztettem, szinte végig írással telt ez az időszak. Nem foglalkoztam a saját hangulatommal, inkább feladatokat adtam magamnak és remélem, ezek közül megvalósul majd néhány...

Szabó Eszter
Domján Attila
további cikkek
,,Ember a rács mögött” - sosem látott kulisszatitkok a veszprémi várbörtön életéből kultúra ,,Ember a rács mögött” - sosem látott kulisszatitkok a veszprémi várbörtön életéből Jövő hét kedden nyitják meg hivatalosan az ,,Ember a rács mögött” című kiállítást a várbörtön falai között, amely eddig sosem látott módon kalauzolja el a látogatókat, bemutatva az elítéltek börtönben töltött mindennapjait.   tegnap 21:36 #JÓÉJTPUSZIRA várja a veszprémieket Lackfi János programajánló #JÓÉJTPUSZIRA várja a veszprémieket Lackfi János A #jóéjtpuszi-kötet verseit hallhatjuk május 15-én Veszprémben. A Hangvillában fellép Lackfi János József Attila-díjas költő és Szirtes Edina Mókus Erkel Ferenc-díjas énekesnő, zeneszerző. 2024. március 26. 15:20 Szent Mihály veszprémi egyházának történeteit fűzték csokorba Veszprémi Érsekség Szent Mihály veszprémi egyházának történeteit fűzték csokorba Volt idő, amikor több mint száz kolostor működött a Veszprémi egyházmegyében. De IX. Pius pápa is kapott itt termelt somlói bort. A budapesti Mátyás-templom előtti Szentháromság-szobor pedig szintén Veszprémhez köthető. Az érsekség legújabb, hiánypótló kiadványa az egyházmegye ezeréves történetét mutatja be olvasmányosan, Gizellától napjainkig. 2024. március 26. 11:37 Ecce homo - ilyen volt a virágvasárnapi passió Veszprémben Ecce homo - ilyen volt a virágvasárnapi passió Veszprémben Egy passiójátékon a néző sohasem tud úgy részt venni, mintha egy egyszerű színházlátogató lenne, aki csupán a színészi játékra alapozva engedi, hogy magával ragadja a történet. Ilyenkor az ember valóban be akar futni a játéktérre, félrelökni a római katonákat, szétvágni a farizeusok közt és megmenteni Jézust. De aztán mégsem teszi, ahogy kétezer évvel ezelőtt Júdeában sem tette senki. Csak sodródik a tömeggel, miközben kezdi megérteni az ünnep igazi üzenetét. Ahogy az Veszprémben is történt virágvasárnap délután. 2024. március 25. 16:00

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.