Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Rendhagyó Séd-bemutató a Dubniczay-palotában

2021. június 8. 21:39
Kedd délután a Dubniczay-palotában mutatták be – többek között – a Séd – kritikai lap elmúlt négy lapszámát, de nem csak ezért volt rendhagyó az összejövetel, hanem azért is, mert megjelent az első Séd-könyv, vagyis Csuhai István Szobornék városa című műve.

Az eseményen elsőként Géczi János, a Séd főszerkesztője üdvözölte az érdeklődő olvasókat, felvázolta az elmúlt négy Séd folyóirat lapszámait. A járványos időszak kapcsán felmerült a kérdés Géczi Jánosban, hogy van-e joguk ebben az eseménytelen helyzetben mégis írni valamiről, éppen ezért döntöttek úgy, hogy a szóban forgó 2020/29., 2021/30., 2021/31. valamint a 2021/32. lapszámok kivételesen tematikus lapszámok lesznek.

Géczi János főszerkesztő, és Gelencsér András, a Pannon Egyetem rektora Géczi János főszerkesztő, és Gelencsér András, a Pannon Egyetem rektora

A főszerkesztő örömmel számolt be a tényről, miszerint az online is elérhető Séd folyóiratnak igen csak nagy látogatottsága volt a pandémia alatt az internetes térben, vagyis akik nem tudták a kezükbe venni, szívesen keresték fel az az epa.oszk.hu oldalán a lap online verzióját is.

A bemutató központja, mondhatni „főszereplője” az első Séd-könyv volt, hiszen Csuhai Istvánnak - az Élet és Irodalom hetilap versrovat-vezetőjének, a Séd folyóirat rendszeres publicistájának – megjelent Szobornék városa kötete, melyben tizennégy veszprémi szoborhoz kíséri el az olvasót, „szemlélőt”. A bemutatón a könyv szerzőjét Ladányi István irodalmár, a kötet szerkesztője kérdezte.

Csuhai István és Ladányi IstvánCsuhai István és Ladányi István

A szerző mesélt arról, hogyan és miért kezdett el – az irodalom mellett – a köztéri szobrok fotózásával foglalkozni. Mint kiderült, már gyermekkorában is egészen komoly, erős emlékképek maradtak bizonyos szobrokról, végül már felnőttként, Debrecenben fogott neki komolyabban is, egy családi nyaralás során. Csuhai a fényképezésen túl nem megy el a szobor története mellett sem.

Csuhai IstvánCsuhai István

Géczi János, a következő Séd bemutatóról elárulta, egy veszprémi sétával egybekötött esemény lesz, ahol a szerzővel együtt személyesen is elsétálhatunk azon szobrokhoz, melyek a kötetben szerepelnek. További terv, hogy minden évben megjelenjen egy Séd-könyv.

A szerzővel korábban készült interjúnkból idézünk: „ha az utcán lencsevégre kapsz egy embert, valószínűleg megfordul, és megkér, azonnal töröljem ki a fényképet. A szobrok közül még egyik sem háborodott fel, ráadásul nem véletlen vannak a tereken, hiszen a „közhöz” tartoznak, és a cél, hogy minél több ember beléjük ütközzön, minél többen lássák őket.” 

Szabó Eszter
Domján Attila
további cikkek
A veszprémi várnegyed egyik legkülönlegesebb műtárgyát ismerhetik meg a látogatók Work in progress A veszprémi várnegyed egyik legkülönlegesebb műtárgyát ismerhetik meg a látogatók Különleges helyszínt fedezhetnek fel a Veszprémi Érsekség Work in Progress programsorozatának résztvevői. Február 24-én és 25-én, az idegenvezetők világnapja alkalmából szervezett „sisakos túrán” az érdeklődők megtekinthetik a Szent Mihály Főszékesegyház altemplomát, valamint a 18. század egyik legnagyobb hatású veszprémi püspökének monumentális barokk síremlékét, amelynek restaurálása idén vette kezdetét. 2024. február 22. 16:55 Az Európa Kulturális Fővárosa program eredményeit is felmérik Veszprémben Az Európa Kulturális Fővárosa program eredményeit is felmérik Veszprémben Háromhetes, 1200 fős, nagyszabású felmérés indul e héten Veszprémben, amely a város elmúlt hét évének változásait, kiemelten a VEB2023 EKF program hatásait kutatja. A 2017-es széleskörű vizsgálatra alapozott reprezentatív kutatás egyik célja, hogy kiderüljön, miképp látják a veszprémiek saját városukat, annak változásait, fejlődését, élhetőségét. 2024. február 21. 15:23 Tárgyakon és történeteken keresztül elevenedik meg a történelem Tárgyakon és történeteken keresztül elevenedik meg a történelem Új állandó tárlattal köszönti a tavaszt a Laczkó Dezső Múzeum. Még töltik a vitrineket, jövő péntektől azonban bárki megtekintheti a Veszprém történelmét a tárgyakon keresztül bemutató kiállítást. 2024. február 20. 19:59 Holtszezon: a kultúra meghatározó alakjai lepik el a várost a hétvégén Holtszezon: a kultúra meghatározó alakjai lepik el a várost a hétvégén Február 22-25. között immár harmadik alkalommal rendezik meg a Holtszezon Nemzetközi Kortárs Irodalmi Fesztivált. Az EKF programja idén is rendkívül színes kínálattal jelentkezik, koncertet ad a 30Y, a Felső tízezer, workshopot tart a FISZ, és a fantasy is komoly szerepet kap. 2024. február 20. 14:28

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.