Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Egy érintetlen kultúra utolsó remekművei

2021. június 12. 19:00
Mintegy kilencven évvel ezelőtt Molnár Mária református misszionárius hozta Magyarországra a melanéz őslakosok azon használati tárgyait, amiket most a Laczkó Dezső Múzeumban nézhetünk meg.

A Molnár Mária által gyűjtött tárgyak egy érintetlen civilizáció létezésének utolsó pillanatába repítenek minket vissza. A misszionárius innen, Veszprém megyéből származott – Várpalotán született 1886-ban –, és 1925-ben érkezett az Admiralitás-szigetekre. Előbb Manuson, majd a kisebb Pitilu és Pak szigetén tevékenykedett. Korábban ápolónőként dolgozott, az első világháború idején sok tapasztalatot szerzett a sebellátásban is, ezt a tudását pedig bőven volt lehetősége kamatoztatni az őslakosok között is, akik magától értetődő módon fogadták el őt orvosuknak.  

 

"Nem szükséges hozzá egyetemi diploma, csak egy szemüveg és csipesz. Nekem mindkettő van".

Molnár hamar megtalálta a közös hangot az őslakosokkal, akik "Missziz doctornak" nevezték. Sok más misszionáriussal szemben neki nem volt célja eltörölni az ottaniak kultúráját, úgy vélte, hogy a keresztény vallás szépen megfér a népi hagyományok mellett. Méltányolta azt, hogy ez a nép milyen gyönyörű tárgyakat készít. 

"Szerette ezt a kultúrát, és szeretett volna valamit megőrizni belőle annak ellenére, hogy – ahogy az várható volt – éppen a missziók hatására ez a kultúra aztán mára teljesen eltűnt" – magyarázta a gyűjtemény létrejöttének történetét dr. Antoni Judit régész, néprajzkutató, a kiállítás kurátora a megnyitó után tartott tárlatvezetésen. 

dr. Antoni Juditdr. Antoni Judit

Molnár elkezdett tárgyakat gyűjteni, az őslakosok pedig szívesen adták neki azokat, hogy szülőföldjén elmesélhesse és bemutathassa, hogyan élnek a melanéz emberek. A kiállításon látható tárgyakat 1935-ben hozta magával, amikor egy évre hazalátogatott Magyarországra. A következő esztendőben aztán vissza is utazott Manusra, amit akkor már inkább otthonának tekintett, mint Európát. 

 

"Az itthoni élet más, örökös nyugtalanság, szaladás, tülekedés, kíméletlenség, egy szóba foglalva: hidegség. Fázom kívül és belül, amióta az örök nyár hazáját elhagytam. (...) Ott kint nem volt sohasem honvágyam, de amióta onnan eljöttem, sokat kellett küzdenem a honvágy ellen. (...) A tenger ezer veszedelme nem ijesztőbb, mint az a hajsza, amiben a ma embere él."

 

A régi emberek, a régi, modernitás előtti élet nyugalma aztán semmivé foszlott, és ezt a folyamatot a kiállítás szemléletesen tárja a szemünk elé. A tárlat több idősíkon mutatja be a melanézeket: a Molnár Mária és társai által készített fotók és általa gyűjtött tárgyak mellett láthatunk még az ő missziójuknál is korábbi anyagokat, ahogy néhány évtizeddel későbbieket is, miközben 2000-ben forgatott videofelvételeket is megnézhetünk. A szemünk előtt tárul fel egy hihetetlenül gazdag kultúra, hogy aztán ugyanígy, a szemünk előtt váljon semmivé, és a helyét átvegye a globális modernitás a maga minden átkával együtt. 

1935-ös látogatása után Molnár Mária soha többé nem tért haza Magyarországra. A második világháború az addig háborítatlan szigetvilágot is elérte, a megszálló japánok pedig kivégezték az európai misszionáriusokat. Molnár Mária emléke azonban nem merült feledésbe: nevét ma is viseli egy iskola a Manus-szigeti Lugosban. 
 

Schöngrundtner Tamás
Domján Attila
további cikkek
Víztükör és teagőz Víztükör és teagőz Nagyvári Csaba festményeiből nyílt kiállítás az Íródeákban pénteken. 2024. április 23. 14:01 Indul a jegyértékesítés a Gyárkert idei koncertjeire! Indul a jegyértékesítés a Gyárkert idei koncertjeire! Nyáron újra koncertek, a magyar zenei élet kiemelkedő előadói várják a közönséget a veszprémi Gyárkert Kultúrparkban - közölték a szervezők kedden.  2024. április 23. 11:53 Olaszországig vitték Veszprém kulturális főváros jó hírét a helyi balett növendékek, akik már a profikkal is felveszik a versenyt Olaszországig vitték Veszprém kulturális főváros jó hírét a helyi balett növendékek, akik már a profikkal is felveszik a versenyt Martha Graham amerikai táncosnő szerint a legnagyobb táncosokat nem a tudásuk, hanem a szenvedélyük teszik naggyá – az élet pedig újra és újra bizonyítja, ez mennyire igaz. Március 22–24. között az olaszországi Lecce városában mutathatták meg tehetségüket és képviselhették Veszprémet a Victoria Art & Sport Egyesület, illetve a Csermák Antal Alapfokú Művészeti Iskola balerinái: a X. IBCDC Domenico Modugno Nemzetközi Balett- és Kortárstánc versenyen nem várt kihívásokkal szembesültek, ráadásul először versenyeztek profi kategóriában, elhivatottságuk mégis a dobogóra repítette őket, bizonyítva, Veszprém méltán lett kulturális főváros.  2024. április 23. 17:42 Kutyacsaholás a színházban állatvédelem Kutyacsaholás a színházban Van kutyabarát kávézó, étterem, könyvtár, hivatal, de egy színházban eddig meglepő lett volna négylábúakkal találkozni. A Veszprémi Petőfi Színház viszont most ebben is formabontó volt, ugyanis a VII. Lélektől Lélekig Fesztiváljának szombati napján az állatvédelemnek és a felelős állattartásnak is szentelt egy beszélgetést, így pedig a teátrum előcsarnokában az érdeklő közönség soraiban feltűnt több kutya is. 2024. április 21. 14:14

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.