2021. augusztus 3.
//
Hermina névnap

A filmnek Veszprémben van a helye!

2021. június 18. 21:19
Ecoport
A magyar filmes tradíciók ápolásáról és a friss hazai alkotások bemutatásáról szól az első Magyar Mozgókép Fesztivál, amelynek Veszprém, valamint két Balaton-parti település, Balatonfüred és Balatonalmádi ad otthont június 23-26 között. Itt az ideje felidézni azt is, hogy Veszprém és a térség már nem egyszer szolgált helyszínül valamely híres magyar film jeleneteinek!

A Cannes, Velence és Karlovy Vary alkotta háromszöget nem kell bemutatni az európai filmek szerelmeseinek. A francia, olasz és cseh városok kultúrkincseibe régóta beépült a filmkultúra, és mindezt az évente megrendezett nemzetközi filmfesztiváljaikkal demonstrálják is. Bár az öreg kontinensen főként ennek a három városnak a neve merül fel, ha mozgóképkultúráról esik szó, azt már kevesebben tudják, hogy hazánkban is kereken 120 éves történelemre tekint vissza a film. Ilyen történelmi távlattal pedig nem sok másik nemzet büszkélkedhet.

Többek közt ennek a magyar hagyománynak a reneszánszáról is szól majd az első Magyar Mozgókép Fesztivál júniusban, amelyen nemcsak a régi klasszikusok kerülnek vászonra, hanem a legújabb magyar alkotásokat is bemutatják Veszprém, valamint a két part menti város szabadtéri és fedett helyszínein.

Összesen 84 magyar film szerepel a repertoárban, ezek között helyet kaptak nagy- és kisjátékfilmek, dokumentumfilmek, animációs alkotások és több jól ismert klasszikus is, mint például a Macskafogó, vagy éppen a Szindbád, utóbbi idén lesz 50 éves.

Mindezt a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Főváros, valamint a Magyar Mozgókép Intézet közös szervezésében hozzák tető alá. Pontosabban főleg szabadtéri színpadok nézőtereibe, ugyanis a helyszínek, ahol a látogatók ingyenesen, de regisztrációhoz kötötten nézhetik meg az alkotásokat olyan kulturális találkozópontok, mint Veszprémben a Vár, a Hangvilla, az Expresszó és az Agóra kulturális központ, Balatonfüreden a Tagore-sétány, a Vaszary-villa kertje és a Balaton mozi, Balatonalmádiban pedig a Wesselényi-strand.

Tavaly ősszel a Filmpiknikkel Veszprém és Balatonfüred már tett egy kísérletet, hogy még inkább meghonosítsa, pontosabban felélessze a filmes kultúrát a környéken, az akkori pozitív visszajelzések alapján pedig most egy szinttel feljebb lépve folytatják ezt a törekvést.

A környéken amúgy sem új keletű a filmes kultúra jelenléte, ha évtizedes távlatból nézzük, Veszprém már több jegyzett magyar film helyszínét adta. A XX. század közepe táján itt forgatták az Aranypáva néhány jelenetét, 1968-ban Jancsó Miklós a Fényes szelek című filmjét készítette Veszprém utcáin, de Makk Károly, Fűre lépni szabad filmjében is feltűnnek veszprémi helyszínek. Legutóbb pedig a #Sohavégetnemérős játékfilm néhány jelenete játszódott az Óváros téren. Ha pedig a Balaton északi-partját kell párhuzamba vonnunk a magyar filmmel, az első, ami felvillanhat mindenkiben, az Bujtor István alakja az Ötvös Csöpi filmekben.

A Magyar Mozgókép Fesztiválon a tradicionális értékkel bíró filmek mellett a legújabb magyar alkotások közül is válogathatnak bőven az érdeklődők, de a program nem merül ki csupán a moziélményben. A szervezők kiállításokkal, közönségtalálkozókkal is készülnek, valamint még a gasztronómiát is sikerült összekapcsolni a magyar filmekkel, konkrétan a születésnapos Szindbáddal, amely filmben megjelenő ételek a fesztivál ideje alatt a környék több éttermében is felkerülnek az étlapokra.

A fesztivál június 23-án az Így vagy tökéletes c. film díszbemutatójával indul a Várban, az esemény záróakkordjaként pedig június 26-án a Magyar Filmakadémia átadja a Magyar Mozgókép Díjakat.

Hajas Bálint
Kovács Bálint

További cikkek

Irodalmi ihletésű koncertek Veszprém történelmi romjánál
Irodalmi ihletésű koncertek Veszprém történelmi romjánál
Veszprém és a Balaton-felvidék egyedülállóan gazdag középkori örökséggel rendelkezik, hiszen a régió településeit járva lépten-nyomon kolostor-, templom-, kápolna- és várromokra bukkanunk. Ezeket a romokat tölti meg élettel és művészettel a Veszprém–Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa Romkoncert sorozata.
Legjobb pillanatok az idei Kabóciádéról
Legjobb pillanatok az idei Kabóciádéról
Hétvégén a Kolostorok és Kertek területén rendezték meg a veszprémi bábszínház hagyományos fesztiválját. Cikkünkben mutatjuk a legvidámabb pillanatokat a Kabóciádéról.
Elsőbálozók lettek a balatonfüredi Anna-bál szépei
Elsőbálozók lettek a balatonfüredi Anna-bál szépei
A balatonfüredi Horváth Esztert választották a 196. Anna-bál szépének szombat éjjel Balatonfüreden. Az első udvarhölgy a diósdi Nánási Dorottya, a második udvarhölgy pedig a szegedi Hadfi Zita lett.
Nem csak táncolnak, mondanivalójuk is van
Nem csak táncolnak, mondanivalójuk is van
23. alkalommal rendezik meg A Tánc Fesztiválját Veszprémben augusztus 31. és szeptember 5. között.
Egy autóbusz utastere tárja fel a Pálos rend történetét
Egy autóbusz utastere tárja fel a Pálos rend történetét
Rendhagyó formátumú kiállítás gördült be Veszprémbe péntek délután. A Pálos rend történetét bemutató vándortárlat egy autóbusz utasterében kapott helyet, amit az érdeklődők a következő egy hétben ingyenesen tekinthetnek meg. A kiállításmegnyitón kiderült, a Pálos rend egykor aktívan jelen volt a környéken, ma egy középkori kolostor és templom nyomai őrzi emléküket egy közeli erdőben.