Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Minden, amit az írásbeli kémia érettségiről tudnod kell!

2021. június 17. 9:04

Készülsz az orvosi karra? Netán a vegyészmérnöki karrier vonz? Ha kémiából érettségizel, a szorgalom és kitartás mellett szükséged lesz a követelmények pontos ismeretére is. Nézzük át, mire számíthatsz a kémia írásbeli érettségi vizsgán!

A híres-neves feladatsorok rejtelmei

Az írásbeli kémia érettségin egy központilag összeállított feladatsort kell a lehető legjobb tudásod szerint megoldanod. Ha szívesen megnéznéd, hogyan is néz ki egy ilyen, bátran böngészd végig a korábbi évek érettségi feladatsorait és javítókulcsait. Így nagyjából tudni fogod, milyen felállásban, sorrendben várnak majd rád a kihívások élesben!

A feladatok 5 nagy témát fednek le: anyagszerkezet, általános, szervetlen és szerves kémia, illetve számolási feladatok.

Típusfeladatok

Feladatok tekintetében változatos a paletta, de nagy meglepetés nem érhet, ha felkészült vagy. Ha bizonytalannak érzed a tudásod, még idejében kérj profi segítséget akár magántanártól, akár személyes vagy online kémiatanfolyam keretein belül a lvlUP-nál!

A feleletválasztós feladatok során egyszerű választás és négyféle asszociációs verzió fordulhat elő. Előbbinél öt lehetőség közül kell kiválasztanod az egyetlen helyes választ. Az utóbbinál két lehetőséghez különböző állítások vagy kérdések vannak meghatározva. Ezekről el kell döntened, hogy az adott állítás melyik lehetőségre érvényes: egyikre, másikra, mindkettőre vagy semelyikre.

A táblázatkiegészítős feladatoknál például vegyületeket kell megadott szempontok alapján összehasonlítanod. Emellé társulhat még a reakcióegyenlet felírása vagy kiegészítése.

A kifejtős, elemzőfeladatok tartalmazhatnak például kísérletelemzést, táblázatok vagy diagramok összehasonlítását és jelenségek magyarázatát.

Az ehhez hasonló esettanulmány egy kémiai tárgyú szöveg, például cikk értelmezésére és magyarázatára épül. Számíthatsz továbbá a szöveghez kapcsolódó kérdések megválaszolására is.

Számítási feladatok

A számítási feladatok bizony kemény diók. Sok kémiatanár hangsúlyozza, hogy napi 2-3 feladatot muszáj gyakorlásképp megoldani, már a kémiatanulmányok legelején is.

Mint a matematikánál vagy a fizikánál, itt is el kell sajátítani a logikai és a rendszerben való gondolkodás menetét. Így képes leszel olyan rutinra szert tenni, ami az érettségin előnyödre válik, és nem rontja le a stressz a teljesítményedet!

Feladattípusok aránya és pontszámok

A középszintű vizsgán a számítási feladatok aránya általában 20% és 40% között, az elméleti feladatok aránya 60% és 80% között mozog. Emelt szinten a számítási feladatok akár az 50%-ot is elérhetik!

Az összpontszám mindkét esetben 100, a feladatok száma pedig jellemzően 8-10 db.

Ne stresszelj a vizsgán, inkább válassz profi felkészítő tanárokat a lvlUP online tanfolyamainak keretein belül! Gyakorold be a típusfeladatokat, és remekelj az érettségin!
 

vehir.hu

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.