Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Hogyan zajlik a szóbeli történelem érettségi?

2021. június 18. 12:04

A szóbeli történelem érettségi 40%-ot ad hozzá az eredményhez, míg az írásbeli egy kicsit többet, összesen 60%-ot. Így amennyiben a vizsgázó mind a kettő részt hibátlanul oldja meg, 100%-os eredményt érhet el. De vajon, hogyan zajlik a júniusi megmérettetés? Ebből a cikkből minden kiderül! 

Mit tudhatunk előre a szóbeli történelem érettségiről?

Az első és legfontosabb, hogy a vizsga ezen része a tanuló iskolájában, az adott vizsgabizottság előtt zajlik. Az ismerős környezet tehát magabiztossággal ruházhatja fel a fiatalokat, akik félnek az idegen területtől és oktatóktól. A vizsga szabályszerű és törvényes működését a Kormányhivatal által kiválasztott elnök ellenőrzi. A bizottság előtt zajlik nemcsak a szóbeli történelem érettségi, hanem az összes többi, tehát a magyar és esetenként a matek egyaránt. A vizsgázót minden esetben a saját tanára vizsgáztatja, így valószínűleg olyan kérdésre sem kell válaszolnia, amely esetleg a korábbi órákon nem hangzott el. Az oktató által összeállított tételsorból kell húzni, amelyet minimum fél évvel korábban ki kell adnia a tanárnak. 

 

Hogyan zajlik le a vizsga?

A beosztás szerinti idő előtt minimum fél órával korábban kell megjelenni a helyszínen. A kijelölt terem mellett mindig biztosítanak egy úgynevezett felkészülő helyiséget. Itt lehet gyülekezni és olvasgatni, amíg az adott személy sorra nem kerül. Amint ez megtörténik, a tétel kihúzását követően egy papír és egy atlasz áll rendelkezésre, hogy a vizsgázó összeszedje a gondolatait és le is írja az egyes pontokat. 

A feladat mellé pár szempontot is adnak, amely segíti a vázlat elkészítését. Emellett természetesen lapozható az atlasz is, ahol szinte minden fontosabb információ rendelkezésre áll. A szóbeli vizsga időtartama közép szinten általában negyed óra, a felkészülési idő pedig körülbelül 30 perc. 

Mire érdemes figyelni a felelet során? 

Amennyiben a tételek ki vannak dolgozva, akkor már csak át kell gondolni, hogy mit is szükséges mondani. Ha esetleg segítségre van szükség, akkor a vizsga előtt nyugodtan lehet jelentkezni a Rubicon Történelem Érettségi Mesterkurzusra, ahol segítő kezet nyújtanak az egész vizsgához. Könnyebb a felkészülés, rövidebb idő alatt lehet megtanulni minden fontos pontot. 

Amint tehát a vizsgázó sorra került, érdemes mindent átgondolni, amit az elmúlt időszakban megtanult. A felelet legyen jól hallható, világos és érthető. Érdemes tagoltan beszélni, illetve szemkontaktust tartani az oktatóval, aki így látja, hogy magabiztosan jöttünk a helyszínre. A saját vázlatot azonban semmi esetre sem szabad felolvasni, maximum lepillantani érdemes. A szabály értelmében a vizsgabiztos akkor kérdezhet, ha a diák a feleletet befejezte. Ezekre érdemes valamilyen választ adni, nem érdemes megpróbálni kikerülni azt. Végezetül pedig mindenképpen összegezni kell a mondanivalót, illetve nem árt következtetéseket sem levonni. A felelet lezárása tehát rendkívül fontos ahhoz, hogy az oktatók tudják, mi mindent megtettünk. 
 

vehir.hu

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.