Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Legyen élmény a tanulás!

2021. június 18. 13:44
"Informális és nem formális tanulási lehetőségek kialakítása a köznevelési intézményekben" című pályázati felhívásra nyújtott be támogatási kérelmet a Veszprémi Tankerületi Központ. A fejlesztésben résztvevő intézmények, az Ady Endre Német Nemzetiségi Nyelvoktató Általános Iskola, Tasner Antal Általános Iskola saját adottságaiknak, erősségeiknek figyelembevételével, átfogó, tematikus, jellemzően informális és nem formális tanulási programokat dolgoztak ki és vezettek be. A projekt zárórendezvényén ismertették és mutatták be a két iskola elért eredményeit.

A projekt célja volt az informális tanulási lehetőségek kialakításán keresztül a nevelés eredményességének, hatékonyságának növelése. Az iskolai oktatást kiegészítő, ahhoz illeszkedő tanórán kívüli programok kifejlesztése, az „élményszerű tanulás” keretei között a problémamegoldó gondolkodás, a kreatív készségek fejlesztése, átfogó kompetencia- és készségfejlesztés.

A projekt keretében mind az ösküi Tasner Antal Általános Iskolában, mind pedig a berhidai Ady Endre Általános Iskola és AMI-ban határidőre elkészültek a tervezett beruházások: Öskün a sószoba, kerékpártároló, magaságyások, ökojátszótér mezítlábas lépegetővel; Berhidán pedig a projektből beszerzett eszközök felhasználásával kialakításra került a mozgásfejlesztésre alkalmas fejlesztő tanterem, színpad. Ezzel egyidejűleg minden eszköz beszerzésre került, így az esővízgyűjtő, fűnyíró, malom, szelektív hulladékgyűjtő, vetőmagok és a gyerek használatba vették az új taneszközöket, logikai- és fejlesztő játékokat, társasjátékokat. 

A projekt zárórendezvényén jelent volt Szauer István, a Veszprémi Tankerületi Központ igazgatója, Hontai Cziráki Marianna a projekt szakmai vezetője, Bódayné Koronczai Judit, a Tasner Antal Általános Iskola intézményvezetője, Fornai Marietta, az Ady Endre Német Nemzetiségi Nyelvoktató Általános Iskola és AMI intézményvezetője, valamint a két iskola valamennyi pedagógusa és a projektbe bevont valamennyi diák. A projekt zárórendezvényén jelent volt Szauer István, a Veszprémi Tankerületi Központ igazgatója, Hontai Cziráki Marianna a projekt szakmai vezetője, Bódayné Koronczai Judit, a Tasner Antal Általános Iskola intézményvezetője, Fornai Marietta, az Ady Endre Német Nemzetiségi Nyelvoktató Általános Iskola és AMI intézményvezetője, valamint a két iskola valamennyi pedagógusa és a projektbe bevont valamennyi diák.

Megvalósultak mindazon pedagógusképzések – így a Tasner iskolában a környezet- és természetvédelemtől a fenntarthatóság felé című 60 órás képzés, valamint a környezeti nevelés és a fenntarthatóságra nevelés témakört felölelő 30 órás képzés;  Berhidán pedig a problémamegoldó gondolkodás 30 órás, az érzelmi intelligencia és a tanulási készségek fejlesztése 30 órás, valamint a gondolkodásfejlesztés táblajáték segítségével 15 órás képzések - ,melyek mind a szakmai anyagok elkészítésében, mind azok későbbi működtetése során nagy segítséget nyújtanak az érintett pedagógusok számára.

Az intézményi pedagógiai programokra építve, 24 pedagógus munkájának eredményeként kidolgozásra kerültek mindazon módszertan, anyagok, tematikák, (összesen 45 db tematika) melyek a tanórák és a tanórán kívül tevékenységek keretei között lehetőséget nyújtanak a projektben megfogalmazott pedagógiai fejlesztési irányok, az „élményszerű tanulás” megvalósulására. Az elkészült beruházások, valamint a beszerzett eszközök felhasználásával - a pedagógusok megkezdték a kidolgozott tematikák működtetését, majd a tematikák működtetése során szerzett tapasztalatok alapján elvégezték a szükséges korrekciókat, módosításokat.  Az elkészült és kipróbált tematikákból t mindkét intézményben a tematikákat „Jó gyakorlatokat” összegző kiadvány készült.

A járványügyi helyzet adta lehetőségekhez igazolva megvalósultak a tervezett programok is. Az Ady Iskolában 2019 novemberében megszervezték a Kistérségi dráma- és tánctalálkozót, ahol a környező településekről érkeztek táncosok, szavalók. A rendezvényen több mint 15 fellépő vett részt. 2020. februárjában 50 alsós kisdiák látogatott el Budapestre a Csodák Palotájába, ahol különböző logikai játékot is kipróbálhattak. További megvalósítandó program egy szabadulószoba tervezett kirándulás, illetve egy Kistérségi játéknap, ahol saját szabadulószobás játékkal is készül az iskola. 

A Tasner Iskola tanulói két alkalommal látogattak el Lókútra. Egy hét időtartamban megvalósult a Naphimnusz interaktív kiállítás, melynek keretében minden osztály interaktív, játékos tanórán vett részt. Az 1-4. osztályosokat érintő Zöldbolt program, valamint az iskola tornatermében megvalósult Ökojátszóház hatalmas élményt jelentett a gyerekek számára.

A projekt Európai Uniós támogatás segítségével valósult meg. A projekt elszámolható összköltsége 65.382.233 Ft. volt.

vehir.hu
Domján Attila
további cikkek
A Bátrak Ligája keretein belül mérkőztek meg a fiatalok A Bátrak Ligája keretein belül mérkőztek meg a fiatalok Szerdán a Március 15. úti Sportcsarnok küzdő fiataloktól zengett, akik a Honvédelmi Sportszövetség által életre hívott Bátrak Ligáján vetélkedtek. Az eseményen több általános iskola mintegy száz tanulója versengett. tegnap 22:37 A teremtett környezetre vigyáznak Veszprémben is IKSZ A teremtett környezetre vigyáznak Veszprémben is Teremtésvédelem. A Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP) így nevezi azt, amit a köznyelvben általában csak környezetvédelemnek, ugyanakkor hasonló módon közelítik meg a politikai pártnál is ezt a témát. Ennek a része volt a szerdán tartott országos szemétszedési akció, amihez a veszprémi fiatal kereszténydemokraták is csatlakoztak. tegnap 15:41 Szeglethyről nevezték el a házasságkötő termet Szeglethyről nevezték el a házasságkötő termet Szinte nincs olyan veszprémi, akinek ne lennének szép emlékei a Városháza kis házasságkötő terméről: akár a saját esküvő, akár barátok, rokonok egybekelése révén. A helység kedd óta Szeglethy György egykori polgármester nevét viseli. 2024. április 23. 21:41 Töltsük fel játékokkal a játszótéri homokozókat! Töltsük fel játékokkal a játszótéri homokozókat! Ismét megszervezi gyereknapi akcióját a Híd a Városért képviselőcsoportja: idén is várják a veszprémiektől azokat a használt, de még jó állapotban lévő játékokat, amelyeket gyereknap alkalmából a város játszóterein helyeznek majd el. tegnap 8:12

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.