2021. augusztus 3.
//
Hermina névnap

Egészségcentrum és cukrászda közösen alkottak meg új süteményeket

A veszprémi Vanderlich Egészségcentrum és a Schőnig Cukrászda és Kávéház együttműködéséből született meg négy új cukor- és gluténmentes édesség. A sütemények és fagylalt receptjeinek kidolgozásában és tesztelésében diabetikus szakemberek is részt vettek.

Elsőre furcsának tűnhet, hogy egy egészségcentrum, valamint egy cukrászda kezd együttműködésbe, hiszen amíg elsőhöz az egészséges életmódot társítják, addig a cukrászda termékei inkább a kevésbé egészséges kulináris élvezetet képviselik.

Ezt az ellentmondást oldotta fel a Vanderlich Egészségcentrum és a Schőnig Cukrászda és Kávéház együttműködése, amelynek keretében a centrum szakemberei segítettek a cukrászoknak megalkotni három új süteményt és egy fagylaltot, amelyek nem tartalmaznak sem cukrot, sem glutént, ízvilágukban mégsem lehet felfedezni azt, hogy különböznének klasszikus társaiktól.

Az új termékeket – amelyek már kaphatóak a Schőnig cukrászdában – péntek délelőtt mutatták be a helyszínen, ahol Vándorfi Győző, a Vanderlich Egészségcenttum vezetője elmondta, az ötletgazda Siklósiné Gyopáros Adrienn, védőnő volt, aki abból a gondolatból indult ki az együttműködés ötletének megfogalmazásakor, hogy a tartós betegséggel, például cukorbetegséggel élők sem szeretnének kompromisszumokat kötni a mindennapi életükben, így az étkezésben, az ízek világában sem.

Így keresték meg az egészségcentrumtól nem messze található Schőnig cukrászdát, hogy közösen dolgozzanak ki olyan recepteket, amelyek amellett, hogy nem tartalmaznak cukrot és glutént, ugyanolyan finomak, mint a hagyományos sütemények.

Így született meg az étcsokis, pisztáciás-málnás mousse, amely a Vanderlich varázs fantázianevet kapta. A Vanderlich álom nevű sütemény egy fehércsokis, fűszeres ananászos-tökmagos kreálmány lett, a tápiókrémes-epres pohárkrém pedig a Vanderlich kedvence névre hallgat majd a jövőben.

A három süteményen kívül egy málnás-savanykás fagylalt receptjét is megalkották, ez a nyalánkságot Vanderlcih nyárként lehet megtalálni a kínálatban.

A Schőnig cukrászdára amúgy is mindig jellemző volt az innováció. A sajtótájékoztatón Schőnig Gyöngyi, a cukrászda ügyvezetője úgy fogalmazott:

Több évtizedes múlttal értük el családi vállalkozásunk folyamatos fejlődését, fejlesztéseink során a mai formáját, melyet képzésekkel és újításokkal igazítottunk a megújuló igényekhez.

Többek közt a megnövekedett igényeket emelete ki Hegedűs Barbara, alpolgármester is a sajtótájékoztatón, aki üdvözölte a mostani együttműködés bejelentését. Rávilágított, hogy mennyire komplexen lehet értelmezni az egészséget, és ezt milyen jól vette észre a két vállalkozás. Ráadásul ezáltal a közösség is fejlődik, hiszen a cukrászdába járás egy olyan program is lehet, ami embereket köt össze, így pedig már azoknak sem kell erről lemondania, akik valamilyen ételérzékenységben, vagy cukorbetegségben szenvednek.

A Schőnig cukrászda új termékeit már meg lehet kóstolni, ráadásul nem szezonális, hanem állandó szereplői lesznek a kínálatnak.

Hajas Bálint
Domján Attila

További cikkek

Közügyektől való eltiltás. Mit jelent pontosan?
Közügyektől való eltiltás. Mit jelent pontosan?
A bűnügyi hírek közt gyakran szerepel a közügyektől való eltiltás fogalma. Mit tehet és mit nem, akit eltiltanak a közügyektől? A főügyészség megyei statisztikákkal válaszol.
Mégis elindulhat az előválasztáson Katanics Sándor
Mégis elindulhat az előválasztáson Katanics Sándor
A DK helyi politikusa közösségi oldalán jelentette be, hogy ugyan nem a DK színeiben, de várhatóan el tud indulni az ellenzéki előválasztáson ősszel.
Kerítésbe szorult kutyát mentettek a fűzfői tűzoltók Balatonalmádiban
Kerítésbe szorult kutyát mentettek a fűzfői tűzoltók Balatonalmádiban
Kollégánk szerkesztés közben lett figyelmes a síró kutyára, tárcsázta a 112-t.
Rétvári: megkezdődik a tankönyvek kiszállítása az iskolákba
Rétvári: megkezdődik a tankönyvek kiszállítása az iskolákba
Hétfőn megkezdődik az ingyenes tankönyvek kiszállítása az iskolákba; a kormány a kiadványok ingyenességével 13 milliárd forintnyi kiadást vesz le a magyar családok válláról - közölte az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) parlamenti államtitkára a Pest megyei Üllőn.
A közösségek ünnepe volt a szombati nap a térségben
A közösségek ünnepe volt a szombati nap a térségben
Több környező településen is most szombaton tartották meg a hagyományos falunapokat, amelyeket tavaly a járvány miatt nem lehetett megszervezni. A kulturális programok mellett a helyi értékek megőrzése és bemutatása volt az egyik kulcsmomentum.