Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Egykori faluja iránti szeretet ihlette a jásdi művésznő képeit

2021. június 26. 10:24
Egyenesen Németországból, Nürnbergből látogatott haza a festő-, grafikusművész, akinek egykori falujában, Jásdon nyílt kiállítása a Bodzaházban. Nagy Boginak Spanyolországtól Japánig már számos kiállítása nyílt, most a bakonyi kis faluban egy egészen egyedülálló és interaktív módját választotta, hogy átadja üzenetét a képein keresztül.

Idén június elején adták át Jásdon a Bodzaházat. A település szívében található kiállítótér turisztikai attrakciónak épült, amelyben a Jásdra oly jellemző bodza növény különböző felhasználási módjait és a helyiek életében betöltött jelentőségét szeretnék bemutatni, emellett pedig alkalmas esküvők, zenei előadások és kiállítások megszervezésére is.

Most utóbbi szerepében debütált a Bodzaház, péntek délután Nagy Bogi festő-, grafikusművész képeiből nyílt kiállítás.

Nagy Bogi 1982-benszületett Székesfehérváron. Németországban a Faber-Castell Akadémián tanult képzőművészetet és grafikát. Jelenleg Nürnbergben él és egy több mint ötszáz éves impozáns favázas műteremben alkot a belváros szívében. Képei megjárták az Albertina Múzeumot Bécsben, voltak Barcelonában, Kínában, illetve a Bánffy-palotában Kolozsváron is kiállítva. Művészetének karakteres képvilágában fellelhetők az identitáskutatásának rejtett motívumai. Felhívó és egyben elgondolkoztató ábrázolással alkot egyfajta ablakokat műveivel egy egyedi világnézetre.

Bár a művésznő külföldön él, Jásdhoz, ahol gyermekkorát töltötte, mindig is szoros szálak fűzték, ez a kötődés pedig a mostani megnyitón is érződött. A településről több régi ismerős és családtagok is ellátogattak a megnyitóra, ahol Nagy Bogi többször is kihangsúlyozta, itt törődést, óvást kapott gyermekként, most pedig ezt a szeretetet próbálja képeivel is viszonozni.

A megnyitóra ellátogatott Ovádi Péter, a térség országgyűlési képviselője is, aki köszöntőjében méltatta az új Bodzaházat, mint mondta: egy fejlesztés értéke abban mutatkozik meg igazán, hogy mennyire használja azt a közösség. A jásdi Bodzaház ebben a vonatkozásban egy kiváló ötlet volt, hiszen a mostani kiállítás is azt mutatja, hogy aktív és összetartó a helyi közösség, az pedig külön öröm, hogy a falu egykori lakói sem feledik el, honnan indult az útjuk, mondta Ovádi Péter.

Győry Tünde, a kis település polgármestere szintén nagyratörő álmaikat fogalmazta meg a megnyitón, miszerint szeretnék elérni, hogy miután Jásd már felkerült a turisztikai térképre, a jövőben a kulturális területen is maradandót alkosson. Éppen ezért a Bodzaházban időről időre szerveznek majd kiállításokat, ahol feltörekvő helyi tehetségeknek is szeretnének minél több lehetőséget adni a megnyilvánulásra.

A kiállításon fellépett Mérő Barnbabás, gitárművész is, akinek az előadása után Nagy Bogi bejelentette, a három kiállított képét hálája jeléül szteretné a településnek adni. A képek mindegyikében megjelenik Jásd valamilyen módon, a jövőben pedig az önkormányzatban, a helyi plébánián és az iskolában lesznek állandó jelleggel kihelyezve ezek az alkotások.

A képek egyébként nem csak önmagukban képviselték a művésznő egyedi, modern stílusát, hanem nyitottak a digitális technológia felé is. Mindegyik alkotás mellett egy QR-kód volt elhelyezve, amit az okostelefonnal beolvasva, a készülék képernyőjén megelevenedtek a képek, elkezdtek mozogni, új formákat ölteni, miközben különböző dallamok csendültek fel.

A kiállítás egészen szeptember 17-ig megtekinthető a Bodzaházban, keddtől vasránapig.

Hajas Bálint
Kovács Bálint
további cikkek
Kutyacsaholás a színházban állatvédelem Kutyacsaholás a színházban Van kutyabarát kávézó, étterem, könyvtár, hivatal, de egy színházban eddig meglepő lett volna négylábúakkal találkozni. A Veszprémi Petőfi Színház viszont most ebben is formabontó volt, ugyanis a VII. Lélektől Lélekig Fesztiváljának szombati napján az állatvédelemnek és a felelős állattartásnak is szentelt egy beszélgetést, így pedig a teátrum előcsarnokában az érdeklő közönség soraiban feltűnt több kutya is. tegnap 14:14 Mert a néptánc öröm Mert a néptánc öröm Nagysikerű gálaműsorral ünnepelték szombaton az Agora Kulturális Központ nagytermében a veszprémi néptánc ötvenéves töretlen sikerét. Ennek zászlóshajója a Veszprém-Bakony táncegyüttes, akik pontosan fél évszázada kezdték el a magyar néptáncot olyan szinten űzni, hogy azóta nem túlzás azt állítani, hogy nemzetközileg is ismertek lettek. A gálán az új generáció és a szenior korosztály is képviseltette magát. Porga Gyula polgármesternek pedig igaza volt: a néptánc az öröm. 2024. április 20. 23:13 Legendás fájukról neveztek el fesztivált a szentgáliak Legendás fájukról neveztek el fesztivált a szentgáliak Ezen a hétvégén tartották Szentgálon a Barkóca fesztivált, aminek névadója a település határában álló háromszáz éves fa, aminek a gyümölcséből, mint kiderült kiváló pálinka készül. tegnap 16:14 Az érzelmeket vették célkeresztbe a Veszprémi Petőfi Színháznál. Eltalálták. Petőfi Színház Az érzelmeket vették célkeresztbe a Veszprémi Petőfi Színháznál. Eltalálták. Pénteken délután hivatalosan az első napjával, valójában a nulladik nap után már a másodikkal vette kezdetét a Veszprémi Petőfi Színház Lélektől Lélekig Fesztiválja. Magyar kuriózumként a veszprémi teátrumnak ezúttal is sikerült a programjával a színházat tágabban értelmezni a színjátszásnál, olyan társadalmi üzenetek közvetítőjeként léptek fel, amelyek mindenkit érintenek, nemtől, kortól, vallástól, szociális helyzettől függetlenül. 2024. április 20. 9:00

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.