Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Egykori faluja iránti szeretet ihlette a jásdi művésznő képeit

2021. június 26. 10:24
Egyenesen Németországból, Nürnbergből látogatott haza a festő-, grafikusművész, akinek egykori falujában, Jásdon nyílt kiállítása a Bodzaházban. Nagy Boginak Spanyolországtól Japánig már számos kiállítása nyílt, most a bakonyi kis faluban egy egészen egyedülálló és interaktív módját választotta, hogy átadja üzenetét a képein keresztül.

Idén június elején adták át Jásdon a Bodzaházat. A település szívében található kiállítótér turisztikai attrakciónak épült, amelyben a Jásdra oly jellemző bodza növény különböző felhasználási módjait és a helyiek életében betöltött jelentőségét szeretnék bemutatni, emellett pedig alkalmas esküvők, zenei előadások és kiállítások megszervezésére is.

Most utóbbi szerepében debütált a Bodzaház, péntek délután Nagy Bogi festő-, grafikusművész képeiből nyílt kiállítás.

Nagy Bogi 1982-benszületett Székesfehérváron. Németországban a Faber-Castell Akadémián tanult képzőművészetet és grafikát. Jelenleg Nürnbergben él és egy több mint ötszáz éves impozáns favázas műteremben alkot a belváros szívében. Képei megjárták az Albertina Múzeumot Bécsben, voltak Barcelonában, Kínában, illetve a Bánffy-palotában Kolozsváron is kiállítva. Művészetének karakteres képvilágában fellelhetők az identitáskutatásának rejtett motívumai. Felhívó és egyben elgondolkoztató ábrázolással alkot egyfajta ablakokat műveivel egy egyedi világnézetre.

Bár a művésznő külföldön él, Jásdhoz, ahol gyermekkorát töltötte, mindig is szoros szálak fűzték, ez a kötődés pedig a mostani megnyitón is érződött. A településről több régi ismerős és családtagok is ellátogattak a megnyitóra, ahol Nagy Bogi többször is kihangsúlyozta, itt törődést, óvást kapott gyermekként, most pedig ezt a szeretetet próbálja képeivel is viszonozni.

A megnyitóra ellátogatott Ovádi Péter, a térség országgyűlési képviselője is, aki köszöntőjében méltatta az új Bodzaházat, mint mondta: egy fejlesztés értéke abban mutatkozik meg igazán, hogy mennyire használja azt a közösség. A jásdi Bodzaház ebben a vonatkozásban egy kiváló ötlet volt, hiszen a mostani kiállítás is azt mutatja, hogy aktív és összetartó a helyi közösség, az pedig külön öröm, hogy a falu egykori lakói sem feledik el, honnan indult az útjuk, mondta Ovádi Péter.

Győry Tünde, a kis település polgármestere szintén nagyratörő álmaikat fogalmazta meg a megnyitón, miszerint szeretnék elérni, hogy miután Jásd már felkerült a turisztikai térképre, a jövőben a kulturális területen is maradandót alkosson. Éppen ezért a Bodzaházban időről időre szerveznek majd kiállításokat, ahol feltörekvő helyi tehetségeknek is szeretnének minél több lehetőséget adni a megnyilvánulásra.

A kiállításon fellépett Mérő Barnbabás, gitárművész is, akinek az előadása után Nagy Bogi bejelentette, a három kiállított képét hálája jeléül szteretné a településnek adni. A képek mindegyikében megjelenik Jásd valamilyen módon, a jövőben pedig az önkormányzatban, a helyi plébánián és az iskolában lesznek állandó jelleggel kihelyezve ezek az alkotások.

A képek egyébként nem csak önmagukban képviselték a művésznő egyedi, modern stílusát, hanem nyitottak a digitális technológia felé is. Mindegyik alkotás mellett egy QR-kód volt elhelyezve, amit az okostelefonnal beolvasva, a készülék képernyőjén megelevenedtek a képek, elkezdtek mozogni, új formákat ölteni, miközben különböző dallamok csendültek fel.

A kiállítás egészen szeptember 17-ig megtekinthető a Bodzaházban, keddtől vasránapig.

Hajas Bálint
Kovács Bálint
további cikkek
Tegyük mámorossá az életet! Tegyük mámorossá az életet! A mód szinte majdnem mindegy, a lényeg, hogy ne féljünk megmerítkezni abban a boldogságban, amit egy elsőre szokatlan, mégis frissességet adó dolog hozhat az életünkben. Például az ékszerek. Erről szól a Művészetek Háza legfrissebb kiállítása. tegnap 16:41 A falakon emberek lógtak miközben lángolt a Lordok háza, az emberek pedig tapsoltak ennek cirkusz A falakon emberek lógtak miközben lángolt a Lordok háza, az emberek pedig tapsoltak ennek Izgalmas, látványos, megmosolyogtató, de leginkább végtelenül szerethető volt az a produkció, amit a Together! cirkuszi előadássorozattal hozott Veszprémbe a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Főváros program. A szombati Kossuth utcai fináléhoz hasonlót pedig még nem látott Veszprém. Cikkünkben megpróbáljuk átadni, amit képeken keresztül lehet ebből. tegnap 13:28 A vidéki magyar kultúra a fókuszban a konferencián kultúra A vidéki magyar kultúra a fókuszban a konferencián Összművészeti konferenciával kezdte meg az érdemi munkáját a Magyar Művészeti Akadémia veszprémi munkacsoportja. tegnap 8:35 Köztéri kiállítás árulja el, miből is ered Veszprém nőiessége Királynék Földjén Köztéri kiállítás árulja el, miből is ered Veszprém nőiessége Rendhagyó kiállítást szerveztek az Egyetemváros Open galériájába. Ezúttal nem valamelyik helyi művész képei láthatók az utcai vitrinekben, hanem egy jelenleg is zajló projekt kulisszatitkait mutatják meg, ami sokkal mélyebb üzenetet hordoz magában, mint azt elsőre bárki is gondolná. 2023. szeptember 23. 12:07

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.