2023. április 2.
//
Áron névnap

Nem csak a Mozgókép Fesztiválon, a Plazma Centerben is megfordult Árpa Attila Veszprémben

Karrierje során megfordult a kamera mindkét oldalán, sőt a filmkészítés, pontosabban a televíziós produkciók tervezőasztalánál is otthonosan mozog forgatókönyvíróként, vagy akár producerként. Az ő nevével fémjelzett Argó c. magyar akciófilmet nem kell különösebben bemutatni, Árpa Attila pedig most is aktív és számos produkción dolgozik. Azt viszont kevesebben tudják róla, hogy kész kiállni fontos társadalmi ügyekben. Ebből az apropóból találkoztunk vele a veszprémi Plazma Centerben.

Árpa Attila az Űrpiknik című új magyar film premierje kapcsán érkezett Veszprémbe a Magyar Mozgókép Fesztiválra. A Badits Ákos rendezésében létrejött sci-fi vígjátékban Attila egy gonosz űrlény szerepébe (és jelmezébe) bújik bele, viszont mielőtt rátérnénk erre a filmre – amely műfaját tekintve úttörő a hazai filmes produkciók táborában – nem mehetünk el szó nélkül az interjú helyszíne mellett sem, ami a Jutasi úti Plazma Center volt.

„Egy ismerősöm hívta fel a figyelmemet ezekre a centrumokra, és amikor megismerkedtem közelebbről, hogy pontosan mi történik itt, én is nagyon meglepődtem, mennyire fontosak ezek a központok a gyógyításban” – kezdte Árpa Attila a közös történetét a Plazma Centerrel. „A vérplazma adás jótékonykodás, ebben nagyon hasonlít a véradásra és ugyanekkora szerepe van a megfelelő gyógyszerek előállításában is” – utalt ezzel Árpa Attila arra, hogy vérplazma nélkül bizonyos gyógyszereket nem lehetne kifejleszteni, a beteg páciensek pedig nem juthatnának hozzá a gyógyulásuk kulcsához, ezért is fontos, hogy minél többen adjanak vérplazmát az egészséges emberek közül.

Ebben Árpa Attila is elhivatott, olyannyira, hogy sűrű veszprémi programja mellett még volt ideje ellátogatni a Plazma Centerbe is, ahol személyesen ismerkedett az orvosokkal, találkozott a plazmaadókkal, sőt a centrum által szervezett kvízjátékban is részt vett, de erről kicsit később.

Hiszen a már említett Űrpiknik című film premierjét, amelyben Árpa Attila jelen esetben a színészgárdát erősítette, pont a Magyar Mozgókép Fesztiválon mutatták be. Humor, dráma, űrlények és legendás magyar slágerek is színesítik ezt az alkotást. Sőt, utóbbi – mármint a jól ismert magyar sláger – központi szerepben áll a filmben, hiszen a főszereplő, az egyetemista Panna egy Zalatnay Sarolta számot sugároz fel az űrbe, ami elindítja a további bonyodalmakat. Árpa Attila annyit elárult még a történetről, hogy miután eljutott a dal az űrlényekhez, egyikük beleszeretett Saci hangjába és lejön a Földre, hogy magával vigye az énekesnőt. De nincs izgalmas film negatív karakterek nélkül, így ezt a szerepet Árpa Attila látja el az Űrpiknikben, aki szintén a földönkívüliek népéből követi a hősszerelmes társát, hogy levadássza a renitens űrlényt.

A június 25-ei premier után már széles körben is megtekinthető lesz a film, de ha ezen kívül is Árpa Attila nevével fémjelzett produkcióval akarunk találkozni, nem kell mélyen kutakodni a hazai filmes és tévés világban. A most futó Keresztanyu című sorozat állandó szereplője, de rendezőként, producerként és forgatókönyvíróként is feltűnt már.

Saját elmondása szerint mindegyik szerepben jól érzi magát, mert mindegyik más valamiért. Sőt, karrierje elején sem volt biztos abban, hogy melyik áll hozzá a legközelebb, ezért mindegyik területen elkezdett mozogni, ami a mai napig jellemzi munkásságát.

Márpedig Árpa Attila karrierje pontosan egybevág a hazai kereskedelmi tévézés megjelenésével. Ott volt számos ikonikus produkció megszületésénél, A Barátok közt, a Kész átverés show, az Esti showder, vagy éppen a Pasik producere is ő volt.

Egyszóval együtt ívelt a karrierje a magyar kereskedelmi tévézéssel, ennyi év távlatából pedig kíváncsiak voltunk arra, ő belülről hogyan látta a hazai tévézés „evolúcióját”.

„Az kereskedelmi tévék műsorainak íve nagyon hasonló a külföldi mintához. Kezdetben az induláskor más országokból vesznek át tartalmakat, miközben legyártják a szükséges helyi tartalmat, általában a híradók és magazinműsorok formájában. Ezt követően elindulnak az olyan műsorok, amelyek az átlagos nézőben felháborodást is kiválthatnak, mert addig nem voltak hozzászokva az ilyen tartalmakhoz. Ilyen lehet egy naponta jelentkező hazai gyártású szappanopera is. Mindezek után elindulnak a showműsorok. Amikor a nézők megszoknák a színvonalat és elkezdenek azonosulni, adott esetben megszeretni a műsorokat, akkor szokott bejönni egy nagyobb színvonalzuhanás a különböző valóságshow formájában. Érdekes jelenség, hogy ekkor rengeteg embernek elmegy a kedve a tévézéstől, náluk csak azok vannak többen, akiknek megjön hozzá. Amikor ezeket a műsorokat is elkezdik megunni az emberek és már a színvonal sem tud lejjebb ereszkedni, akkor következik be az a fordulat, ami Magyarországon éppen most megy végbe. Érkeznek a tehetségkutatók, egy ideig párhuzamosan a valóságshow-val, de amikor ezek is kisebb kábeladókra szorulnak esti műsorsávba, akkor elkezdenek a nagy tévéadók saját gyártású tartalmat sugározni. Akár minőségi fikciós sorozatok formájában is. Ennek jelenleg még az elején járunk, hiszen most még azért népszerűek ezek a sorozatok, mert a legtöbbje humoros, viszont el fog jönni az az idő, amikor már arra is lesz igény, hogy elgondolkodtatóbbak, drámaibbak legyenek ezek a hazai tévéműsorok.”

Árpa Attila szerint tehát bíztató a jövőkép, ami a minőséget illeti a magyar tévézésben, ő pedig tovább dolgozik saját ötleteinek megvalósításán. Többek közt ezért is jött el Veszprémbe a Magyar Mozgókép Fesztiválra, hogy támogatókat találjon filmes koncepcióihoz. Közben tovább zajlik a Keresztanyu napi sorozat forgatása, valamint ősztől egy showműsorban is feltűnik majd a képernyőn, de erről többet még nem árulhatott el.

Nem úgy, mint a plazmaadás lényegéről, amelyre beszélgetésünk végén ismét visszakanyarodtunk. Árpa Attila már-már szakértőként ecsetelte portálunknak az arányokat, ezek szerint öt plazmaadás szükséges ahhoz, hogy egy betegnek egy napi adag gyógyszert előállíthassanak. Ezért is van akkora szükség a plazmaadókra, akiknek a jótékony felajánlását a Plazma Center egyébként anyagilag is honorálja.

Szintén Attila személyes tapasztalatai mondják, hogy a veszprémi központ nagyon magas színvonalon képviseli azt a szakértelmet, higiéniát és minden olyan követelményt, amit egy átlagember elvárhat egy magán egészségügyi központtól. Arról nem is beszélve, hogy a Plazma Center aktívan részt vesz a közösségi és jelen esetben a kulturális pezsgésben is. Amellett, hogy a Magyar Mozgókép Fesztivál idején a jókor érkezők Árpa Attilával is találkozhattak, a centrum filmes kvízzel is készült a plazmaadóknak, egy szerencsés nyertesnek pedig lehetősége volt rá, hogy személyesen Árpa Attilával részt vegyen egy közös ebéden, de mindezt csak a Mozgókép Fesztivál utáni napon.

Hajas Bálint
Domján Attila

További cikkek

Átadták az idei Magyar Mozgókép Díjakat
Átadták az idei Magyar Mozgókép Díjakat
Átadták az idei Magyar Mozgókép Díjakat a Magyar Mozgókép Fesztivál zárógáláján Veszprémben vasárnap. A legjobb nagyjátékfilmnek járó díjat a Külön falka kapta, a legtöbb díjat - öt elismerést - Enyedi Ildikó A feleségem története című alkotása nyerte el.
Átadták a Magyar Filmakadémia életműdíjait
Átadták a Magyar Filmakadémia életműdíjait
Átadták a Magyar Filmakadémia Egyesület életműdíjait a Magyar Mozgókép Fesztiválon, a balatonfüredi Kisfaludy galériában tartott szombati gálaesten.
A játszma díszbemutatójával nyílt meg a Mozgókép fesztivál
A játszma díszbemutatójával nyílt meg a Mozgókép fesztivál
Fazakas Péter A játszma című filmjének díszbemutatójával csütörtök este megnyílt a Magyar Mozgókép Fesztivál Veszprémben.
A Mozgóképen mutatják be a Veszprémben is forgott Ida regényét
A Mozgóképen mutatják be a Veszprémben is forgott Ida regényét
A veszprémi Vár utcában zajlott Goda Krisztina tévéfilmjének utolsó két forgatási napja, melynek bemutatója Veszprémben lesz, június 10-én és 11-én közönségtalálkozóval.
Idén is színesnek ígérkezik a Magyar Mozgókép Fesztivál
Idén is színesnek ígérkezik a Magyar Mozgókép Fesztivál
Június 9-12. között rendezik meg a második Magyar Mozgókép Fesztivált a Veszprém-Balaton régióban. A műsorfüzet nem csupán filmvetítéseket ígér, de koncertek, kiállítások és közönségtalálkozók is színesítik a négynapos fesztivált.