Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. április 20. Konrád, Tivadar
Veszprém
6°C
2024. április 20. Konrád, Tivadar
Veszprém
6°C

A legnagyobb balatoni tornádó

2021. július 4. 4:00
2021. június 24-én tornádó csapott le a cseh-szlovák határon lévő Hodonín nevű településre. A viharok emberáldozatokat követeltek a felbecsülhetetlen anyagi kár mellett. Ugyanez a zivatar Magyarországra lehűléssel, helyenként viharokkal érkezett meg pénteken, de közel sem akkori pusztítással, mint a cseheknél. Pedig közel 50 éve térségünket is egy hasonló tragédia érte, 1972. május 19-én tornádó pusztított a Balaton környékén.

A tornádó kialakulása

1972 tavaszán Olaszország felett alacsony nyomású örvény alakult ki, ami a kedvező légköri tényezők által hatalmas viharrá nőtte ki magát, mire elérte Magyarország határát. A képződmény hatására a felhőkből tölcsér jött létre, ami a 140 km/h-s sebességet is elérte.

Szemtanúk állítása alapján kékesfekete felhők borították az eget, amiből a Tihanyi-félsziget partjánál egy vízoszlop emelkedett ki. Beszámolók alapján 100-120 méter magas tölcsér lehetett. Ezt tartják az eddigi legnagyobb tornádónak térségünkben. Mire a tromba feloszlott, egy-két órán keresztül esett az eső, ami csak rontott a kialakult állapoton.

“A levegőben kutyaólak, deszkák, virágvázák, lepedők, gyermekkerékpárok, gyökeres fák, ablakok röpködtek. Zuhogni kezdett az eső, amelyet néhány perc múlva jég váltott fel: előbb bab, majd dió nagyságú jégdarabok hullottak…” - nyilatkozta Szekér Ernő a Föld és Ég című lapban a ’72-es pusztításról.

Más beszámolók szerint állítólag volt olyan gazda, aki a kombájnját 30 méterrel távolabb találta meg a vihar után.

Felbecsülhetetlen károk

„A víztölcsért felszippantó forgószél a tihanyi révtől keletre, a somosi partszakaszon keletkezett. Végigsöpört a műúton és mintegy nyolcvan fát tört derékba vagy csavart ki tövestől. Balatonfüreden az első becslések szerint legalább hatvan épület szenvedett súlyos kárt, több mint húszezer négyzetméter ablaküveg tört össze.” - írta a megyei napilap június 25-én.

A helyszínre érkező kárbecslők azonban 150 megrongálódott házat találtak, amelyekben akár 25-50 ezer forint értékű kár is keletkezett a szélvihar és a jégeső miatt, akkor, amikor egy nyaraló értéke körülbelül 300 ezer forint volt. 

A károk helyreállítására Veszprémből, Székesfehérvárról és Budapestről is érkezett segítség. A tanács egyből zárolta a közeli tüzépekben a tetőcserepeket, de ez sem volt elég, a fővárosból sokáig vagonszámra érkezett vonatokon az új cserép Balatonfüredre. 

Ma már szinte a Tagore-sétány jelképének számítanak a platánfák. Kevesebben tudják azonban, hogy ezeknek a fáknak voltak elődjei, amelyek a tornádó áldozatai lettek. Néhányat kettétört a vihar, volt, amelyiket gyökerestül tépte ki a földből. Így a sétány teljesen tönkrement és használhatatlanná vált. A tragédia másnapján elkezdődtek a munkálatok, hogy Füred visszanyerje eredeti szépségét és ekkor ültették el az akkor még 6-8 éves csemete platánokat, amelyek ma már 10-12 méter magasra nőve ékesítik a partot.

A tornádó szinte mindenben kárt tett a sétányon, egyedül Széchenyi szobra úszta meg sértetlenül a pusztítást.

A tornádó a meleg levegő feláramlása miatt alakul ki. Ezt elősegítheti intenzív napsütés, a domborzati viszonyok vagy a széljárás. A magasban a levegő lehűl, a páratartalma kicsapódik és így gomolyfelhő keletkezik. A felhő és környezete között lévő nyomáskülönbség miatt a belsejében örvénylő mozgás indul meg. Ha nagy a hőmérséklet- és a nyomáskülönbség, akkor az örvénylő légáramlás kilép és elindul a talaj felé. A képződmény nem éri el mindig a földfelszínt (ezt nevezzük tubának), de ha igen, akkor beszélhetünk tornádóról. A szupercellákból kiáramló hideg levegő miatt oszlik fel a tölcsér és vethet véget a pusztításnak.

vehir.hu
további cikkek
Ismét apácák sétáltak egykori otthonuk falai között Ismét apácák sétáltak egykori otthonuk falai között Ugyanott sétáltak és imádkoztak az apácák, ahol elődeik közel nyolcszáz éve tették ugyanezt. Hétvégén ugyanis olyan domonkos rendi nővérek érkeztek Veszprémbe, akik először nem sokkal a tatárjárás után telepedtek le a Benedek-hegy alatt, itteni történetüknek pedig egy szentéletű apáca és egy magyar hercegnő is a része. 2024. április 13. 12:12 Apró töredéke, mégis annál hangosabb része Veszprém történelmének a Jókai utcai "beszélő" várbörtön Apró töredéke, mégis annál hangosabb része Veszprém történelmének a Jókai utcai "beszélő" Egy furcsa női alak integet a várbörtön cellái felé a Jókai utcán, emléket állítva annak a korszaknak, amikor a maga arcon vágó valóságában kapcsolódott össze a börtönön kívüli és belüli élet. 2024. április 7. 17:49 Áprilisban hét tél, hét nyár Amiről az időjárás mesél Áprilisban hét tél, hét nyár "Amiről az időjárás mesél..." című sorozatunk legújabb fejezetében Kovács Győző, helytörténeti kutató, meteorológus a régi áprilisok időjárásból szemezget. 2024. április 7. 10:04 Szent Mihály veszprémi egyházának történeteit fűzték csokorba Veszprémi Érsekség Szent Mihály veszprémi egyházának történeteit fűzték csokorba Volt idő, amikor több mint száz kolostor működött a Veszprémi egyházmegyében. De IX. Pius pápa is kapott itt termelt somlói bort. A budapesti Mátyás-templom előtti Szentháromság-szobor pedig szintén Veszprémhez köthető. Az érsekség legújabb, hiánypótló kiadványa az egyházmegye ezeréves történetét mutatja be olvasmányosan, Gizellától napjainkig. 2024. március 26. 11:37

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.