Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Ezek az 5G előnyei

2021. június 30. 18:02

Magyarországon 2019. októberében a Vodafone elsőként indította el az 5. generációs mobilhálózat, azaz az 5G szolgáltatását. Természetesen még odébb van Magyarországon (és a világ többi részén is) a teljes lefedettség, de sokak szerint megéri kivárni a lassabb integrációs folyamatot is. De mégis miben különbözik a 4G-től? Tényleg megéri 5G-s telefont venni? Olvass tovább és tudj meg többet az 5G előnyeiről!

Szédületes internetes sebesség

Az 5G hálózat legnagyobb „ígérete” egy olyan hálózati sebesség, amely tízszer olyan gyors lehet, mint a 4G jelenlegi le- és feltöltési sebessége. A gyakorlatban ez azt jelentené, hogy akár másodpercek alatt is letölthetsz egy Full HD filmet vagy akár egy nagyobb méretű videojátékot is. 

Mivel okostelefonon a legtöbb játékhoz internetes kapcsolat szükséges, így attól sem kell majd tartani egy 5G-s telefonnal, hogy menet közben akadozni fog a játék. Arról nem is beszélve, hogy gyakorlatilag rögtön be fog töltődni az oldal, akkor is ha épp fogadni készülsz a következő foci EB meccsre (érdemes utánajárni, hogy hol teszed ezt, például a 22Bet vélemények egy jó kezdet az utánaolvasáshoz) , akár a PUBG-ban készülsz fel egy újabb adrenalinban gazdag körre. Egy FPS játéknál például már egy 1 másodperces késés is nagy különbséget tud tenni a játékosok teljesítményében, de az 5G-vel ettől nem kell majd többet ettől tartani. Ráadásul a készülékek akkumulátorának az élettartamán sem jelent majd jelentős különbséget.

Az 5. generációs mobilhálózat az elképesztő gyors fel- és letöltési sebességeken kívül arra is képes lesz, hogy egyidejűleg több felhasználót is kiszolgáljon, így zsúfolt területeken sem kell majd attól tartani, hogy csökkenne az 5G által ígért sebesség.

Új lehetőségek különböző iparágak számára

Habár még nem tart ott az 5G, de a globális lefedettség eljövetele hatalmas lehetőségeket jelenthet mind a streaming szolgáltatók (Netflix és társai), mint a videojáték-ipar szereplői számára. A Sony, a Microsoft, és a Nintendo-hoz tartozó ambiciózus online konzol és PC játékok jóval nagyobb követelményekkel rendelkeznek, mint az átlag okostelefonos játék, és ezáltal mind a hardver, mind az internetes kapcsolat sebessége és stabilitása szempontjából szigorúbb követelményekkel rendelkeznek. Hosszú távon akár fokozatosan háttérbe is szorulhat a hardver, ami változtatásra kényszerítheti a „konzolháború” szereplőit, de remek lehetőséget kínálhat a Google Stadia számára, a keresőóriás saját online játékplatformjának.

Ugyanakkor nem csak a szórakoztatóiparban hozhat fejlődést az 5G. Lehetővé teszi, hogy vezeték nélkül is lehessen hozzáférni a virtuális valóság nyújtotta lehetőségekhez, de akár teljesen új eszközök és technológiák is megjelenhetnek a piacon, amire eddig nem is gondoltak az 5G megjelenése előtt.

Az 5G szolgáltatókon kívül tehát elképzelhető, hogy a szórakoztatóipar, az egészségügy, az okosagrárium, de akár még az intelligens közlekedés is jól járhat a jövőben. Az átlagos internetes felhasználókról nem is beszélve, hiszen az 5G által nyújtott kényelem sem lesz utolsó szempont a mindennapi életben: több téren is magasabb színvonalú felhasználói élményt fog nyújtani. 

Mikorra várható a teljes 5G-s lefedettség Magyarországon? 

Egyes források szerint körülbelül 2023 végére várható az, hogy hazánkban a lakosságnak közel a fele 5. generációs mobilhálózatot használjon internetezéshez. Ekkora várható a 3G hálózatok kivezetése is.

Milyen kételyek vannak az 5G-vel kapcsolatban?

Természetesen, mint minden új technológiánál, mindig akadhatnak kétségek és potenciális hátrányok, de némi bizalmatlanság is fellelhető a lakosság részéről az 5G-re való átállásra. Mivel még továbbra is spekuláció szintjén tartanak azok az előnyök és fejlesztések, amiket számos iparágban hozhat, a jövő zenéje lesz az, hogy mennyire tud majd a gyakorlatban is megbízható lenni az 5G hálózat.

vehir.hu

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.