Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Elkészült a Jutas-lakótelep legnagyobb látványossága

2021. július 1. 22:29
Befejezte a munkát Mentha és IKE a Halle 5. tűzfalán, így már mindenki végleges formájában láthatja Veszprém első monumentális street art alkotását. A későbbiekben van rá esély, hogy még több társasház hasonló dekorációt kapjon.

Csütörtök délután tartották a hivatalos, ám korán sem kötött formájú átadóját a Westprememural fantázianévre hallgató projektnek. Az elmúlt két hétben a Hősök zenekarból ismert Mentha (Ozsváth Gergely) és jó barátja, IKE (Moravetz Ákos) azon fáradoztak, hogy street art stílusban felfessenek egy ízigvérig Veszprémre jellemző motívumot a Halle utca 5. szám alatti társasház keleti tűzfalára.

Az alkotás közel 30 méter magas, amit az elmúlt hetekben egy darusautó kosrából fújt fel spray-vel a két művész.

Az átadó a projekt szellemiségéhez igazodva valódi közösségi esemény volt, ahol a moderátori szerepet Eckü (Baranyai Dániel), a Hősök másik frontembere vállalta magára. Tőle tudta meg az összegyűlt közönség, hogy a Westprememural ötlete Mentha fejében fogalmazódott meg, akiről kevesen tudják, de volt idő, amikor a Herendi Porcelánmanufaktúrában dolgozott. Mivel az utóbbi időben a járvány miatt a zenélés a háttérbe szorult, ismét felszínre tört a képzőművész énje, ez pedig végül a Halle u. 5. tűzfalának festésében teljesedett ki.

A lakótelepen élők körében egyébként rendkívül pozitív volt a fogadtatása, a közösségi médiában számos poszt született az alkotás folyamatáról, amelyek szintén alátámasztják Eckü azon kijelentését, hogy minden várakozásukat felülmúlta a projekt és annak fogadtatása.

Mindehhez a forrást az Európa Kulturális Főváros 2023 Program biztosította, valamint a kezdetektől Ovádi Péter, országgyűlési képviselő is támogatta az elképzelés megvalósítását. A helyszínen a képviselő elmondta, igazi csapatmunka eredménye az alkotás, ami egybevág az EKF célkitűzéseivel is, közösségépítő funkciója is volt. Külön kiemelte az alkotás kézilabdára utaló motívumát is, amelynek rajongásában Veszprém egyeduralkodó az országban.

Végül az ötletgazda és alkotó is megszólalt. Mentha, aki gyermekkorának nagy részét itt a lakótelepen töltötte, a Halle 5-höz külön kötődik, hiszen, ahogy elárulta ennek a társasháznak az alagsorában rögzítette első rapp-dalait. A mostani alkotás elkészítésével pedig egy régi álma vált valóra.

A helyszínen Ovádi Pétertől és az EKF illetékes vezetőitől megtudtuk, a jövőben tervben van további hasonló alkotás megvalósítása is a lakótelepen, amelybe szintén szeretnék aktívan bevonni az itt élőket.

Hajas Bálint
Kovács Bálint
további cikkek
Rajzold meg a kedvenc EKF élményedet! Rajzold meg a kedvenc EKF élményedet! Rajzpályáztatot hirdet a Veszprém-Balaton 2023 Zrt. 2024. április 10. 10:13 Európa szintű kiállítás nyílt a Várbörtön Múzeumban Európa szintű kiállítás nyílt a Várbörtön Múzeumban Nem csupán a régmúlt történeteit meséli el, komoly morális kérdéseket is felvet a Várbörtönben kialakított „Ember a rács mögött” című kiállítás, aminek hivatalos megnyitóját kedden délután tartották, most pedig már bárki szabadon látogathatja. Hogyan lehet büntetni úgy, hogy közben ne vegyük el a lehetőségét, hogy az ember visszailleszkedjen a társadalomba? Utópia mindez, vagy realitás? A választ a látogatókra bízzák miután megismerték Európa utolsó várbörtönéből kialakított múzeumot Veszprémben. 2024. április 3. 1:50 A veszprémi épületeknek is vannak meséi, amit most egy könyvben foglaltak össze A veszprémi épületeknek is vannak meséi, amit most egy könyvben foglaltak össze Valójában csak tégla és habarcs egyvelege mindaz, amit ma úgy ismerünk, hogy Veszprém város. Akkor mégis miért állja meg a helyét az a kijelentés, hogy Veszprémben az épületeknek lelke van? Az Európa Kulturális Főváros programnak köszönhetően a most napvilágot látott vaskos könyv erre ad választ. Összesen 380 oldalon keresztül mutatják be a város épített örökségét úgy, hogy a száraz évszámok helyett a házak saját történetét írják le, amik eddig aligha forogtak közszájon. 2024. március 29. 2:41 Jótékonysági akcióval zárta sikeres évét a Privát Veszprém programsorozat Privát Veszprém Jótékonysági akcióval zárta sikeres évét a Privát Veszprém programsorozat Adománygyűjtő és -átadó akcióval ért véget a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa keretében megvalósult Privát Veszprém (PV) programsorozat. A sokszínű és kreatív programsorozat a veszprémiek közösségében rejlő összetartó erőt mutatta meg, így nem véletlenül nevezte egy újság Európa Kulturális Fővárosa „legveszprémibb” projektjének. A város múltja családtörténeteken keresztül is láthatóvá vált: fotógyűjtemények, köztéri installációk, nagymúltú veszprémi emberek interaktív szobrai, privát fotóalbummá átlényegülő buszmegállók és híres üzletek kirakatainak újjáélesztése mellett gyönyörű fotóalbummal emlékezett meg Veszprém városa jeles eseményeiről és meghatározó történelmi személyiségeiről. 2024. március 13. 12:57

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.