2023. június 1.
//
Tünde névnap

Elkészült a Jutas-lakótelep legnagyobb látványossága

Befejezte a munkát Mentha és IKE a Halle 5. tűzfalán, így már mindenki végleges formájában láthatja Veszprém első monumentális street art alkotását. A későbbiekben van rá esély, hogy még több társasház hasonló dekorációt kapjon.

Csütörtök délután tartották a hivatalos, ám korán sem kötött formájú átadóját a Westprememural fantázianévre hallgató projektnek. Az elmúlt két hétben a Hősök zenekarból ismert Mentha (Ozsváth Gergely) és jó barátja, IKE (Moravetz Ákos) azon fáradoztak, hogy street art stílusban felfessenek egy ízigvérig Veszprémre jellemző motívumot a Halle utca 5. szám alatti társasház keleti tűzfalára.

Az alkotás közel 30 méter magas, amit az elmúlt hetekben egy darusautó kosrából fújt fel spray-vel a két művész.

Az átadó a projekt szellemiségéhez igazodva valódi közösségi esemény volt, ahol a moderátori szerepet Eckü (Baranyai Dániel), a Hősök másik frontembere vállalta magára. Tőle tudta meg az összegyűlt közönség, hogy a Westprememural ötlete Mentha fejében fogalmazódott meg, akiről kevesen tudják, de volt idő, amikor a Herendi Porcelánmanufaktúrában dolgozott. Mivel az utóbbi időben a járvány miatt a zenélés a háttérbe szorult, ismét felszínre tört a képzőművész énje, ez pedig végül a Halle u. 5. tűzfalának festésében teljesedett ki.

A lakótelepen élők körében egyébként rendkívül pozitív volt a fogadtatása, a közösségi médiában számos poszt született az alkotás folyamatáról, amelyek szintén alátámasztják Eckü azon kijelentését, hogy minden várakozásukat felülmúlta a projekt és annak fogadtatása.

Mindehhez a forrást az Európa Kulturális Főváros 2023 Program biztosította, valamint a kezdetektől Ovádi Péter, országgyűlési képviselő is támogatta az elképzelés megvalósítását. A helyszínen a képviselő elmondta, igazi csapatmunka eredménye az alkotás, ami egybevág az EKF célkitűzéseivel is, közösségépítő funkciója is volt. Külön kiemelte az alkotás kézilabdára utaló motívumát is, amelynek rajongásában Veszprém egyeduralkodó az országban.

Végül az ötletgazda és alkotó is megszólalt. Mentha, aki gyermekkorának nagy részét itt a lakótelepen töltötte, a Halle 5-höz külön kötődik, hiszen, ahogy elárulta ennek a társasháznak az alagsorában rögzítette első rapp-dalait. A mostani alkotás elkészítésével pedig egy régi álma vált valóra.

A helyszínen Ovádi Pétertől és az EKF illetékes vezetőitől megtudtuk, a jövőben tervben van további hasonló alkotás megvalósítása is a lakótelepen, amelybe szintén szeretnék aktívan bevonni az itt élőket.

Hajas Bálint
Kovács Bálint

További cikkek

Mediterrán ritmus és szenvedély – egyenesen Sevillából
Mediterrán ritmus és szenvedély – egyenesen Sevillából
Vérpezsdítő tánc, nagy szerelmi hódításokat bemutató operák – Sevilla érzéki arcát mutatta meg a veszprémieknek.
Ossza meg gondolatait az EKF-évről!
Ossza meg gondolatait az EKF-évről!
Egyszerre elegáns és fiatalos – elindult a MusiColours ifjúsági zenei fesztivál
Egyszerre elegáns és fiatalos – elindult a MusiColours ifjúsági zenei fesztivál
Tizenhárom országból közel ezer fiatal érkezett Veszprémbe, hogy bekapcsolódjanak a MusiColours Európai Ifjúsági Zenei Fesztivál programjaiba. A fellépőkkel már vasárnap délután lehetett találkozni a város különböző színpadjain, a hivatalos megnyitót viszont csak este tartották az ActiCity-ben. Itt nem csupán a környezet és az új épület miatt elegáns, emelkedett a hangulat, a gyerekek és fiatalok bemutatták, hogy a zene iránti alázat és profizmus nem feltétlen az életkor függvénye.
Vonatfütty helyett hegedűszó a menetrend szerinti járaton
Vonatfütty helyett hegedűszó a menetrend szerinti járaton
A vasárnap induló Musicolours zenei fesztivál előfutáraként szombat délelőtt egy különleges vonat indult el Zircről Veszprém felé. Habár a MÁV menetrend szerinti szerelvényéről volt szó, mégis egy svájci fiatal kvartettnek köszönhetően a vonat zakatolása helyett a vonósok dallamai adták az utazás ütemét.
Menő zugot építettek a könyvtár egyik szárnyában
Menő zugot építettek a könyvtár egyik szárnyában
Klubhelyiség, társasjátékok, könyvek, eldugott sarkok, nagy közösségi terek, de még podcast stúdió és közösségi iroda is van az Eötvös Károly Megyei Könyvtár felújított épületszárnyában, amit stílszerűen csak Zugnak neveztek el megálmodói. Ez a fejlesztés is az Európa Kulturális Főváros programnak köszönhető, a legfontosabb eredménye pedig, hogy végre elkészült egy olyan hely a városban, ami teljes egészében a fiataloknak szól és a jövőben ők alakíthatják saját igényeik szerint azt, hogy mi történik a falak mögött. Szerda délután fiatalos stílusú, ünnepélyes átadót rendeztek.