2023. március 25.
//
Irén névnap

Elkészült a Jutas-lakótelep legnagyobb látványossága

Befejezte a munkát Mentha és IKE a Halle 5. tűzfalán, így már mindenki végleges formájában láthatja Veszprém első monumentális street art alkotását. A későbbiekben van rá esély, hogy még több társasház hasonló dekorációt kapjon.

Csütörtök délután tartották a hivatalos, ám korán sem kötött formájú átadóját a Westprememural fantázianévre hallgató projektnek. Az elmúlt két hétben a Hősök zenekarból ismert Mentha (Ozsváth Gergely) és jó barátja, IKE (Moravetz Ákos) azon fáradoztak, hogy street art stílusban felfessenek egy ízigvérig Veszprémre jellemző motívumot a Halle utca 5. szám alatti társasház keleti tűzfalára.

Az alkotás közel 30 méter magas, amit az elmúlt hetekben egy darusautó kosrából fújt fel spray-vel a két művész.

Az átadó a projekt szellemiségéhez igazodva valódi közösségi esemény volt, ahol a moderátori szerepet Eckü (Baranyai Dániel), a Hősök másik frontembere vállalta magára. Tőle tudta meg az összegyűlt közönség, hogy a Westprememural ötlete Mentha fejében fogalmazódott meg, akiről kevesen tudják, de volt idő, amikor a Herendi Porcelánmanufaktúrában dolgozott. Mivel az utóbbi időben a járvány miatt a zenélés a háttérbe szorult, ismét felszínre tört a képzőművész énje, ez pedig végül a Halle u. 5. tűzfalának festésében teljesedett ki.

A lakótelepen élők körében egyébként rendkívül pozitív volt a fogadtatása, a közösségi médiában számos poszt született az alkotás folyamatáról, amelyek szintén alátámasztják Eckü azon kijelentését, hogy minden várakozásukat felülmúlta a projekt és annak fogadtatása.

Mindehhez a forrást az Európa Kulturális Főváros 2023 Program biztosította, valamint a kezdetektől Ovádi Péter, országgyűlési képviselő is támogatta az elképzelés megvalósítását. A helyszínen a képviselő elmondta, igazi csapatmunka eredménye az alkotás, ami egybevág az EKF célkitűzéseivel is, közösségépítő funkciója is volt. Külön kiemelte az alkotás kézilabdára utaló motívumát is, amelynek rajongásában Veszprém egyeduralkodó az országban.

Végül az ötletgazda és alkotó is megszólalt. Mentha, aki gyermekkorának nagy részét itt a lakótelepen töltötte, a Halle 5-höz külön kötődik, hiszen, ahogy elárulta ennek a társasháznak az alagsorában rögzítette első rapp-dalait. A mostani alkotás elkészítésével pedig egy régi álma vált valóra.

A helyszínen Ovádi Pétertől és az EKF illetékes vezetőitől megtudtuk, a jövőben tervben van további hasonló alkotás megvalósítása is a lakótelepen, amelybe szintén szeretnék aktívan bevonni az itt élőket.

Hajas Bálint
Kovács Bálint

További cikkek

Csikász Galéria felújítása, igazgatóságként működő épület új bejárat kialakítása
Csikász Galéria felújítása, igazgatóságként működő épület új bejárat kialakítása
A projekt azonosítószáma: ET-INF-2022/235342 A projekt támogatás összege: 114.379.800.-
Erős felhozatalt ígérnek a Gizella-napokra
Erős felhozatalt ígérnek a Gizella-napokra
A Veszprém-Balaton 2023 közösségi felületein közzétette az idei Gizella-napok fellépőinek névsorát. 30Y, Punnany Massif, feltámadó Rubber Puppet a húzónevek között.
Három évtizednyi emléket ad vissza a Veszprém TV
Három évtizednyi emléket ad vissza a Veszprém TV
A Veszprém TV az Európa Kulturális Főváros program keretében lehetőséget kapott, hogy megvalósítsa már régóta dédelgetett álmát, egy bárki számára elérhető weboldal létrehozását, ami az elmúlt három évtized archív felvételeit gyűjti össze és teszi kereshetővé a fontosabb pillanatokat. Az archívum mostanra már elérhető és folyamatosan bővülni fog.
Világsztárok a színpadon kívül is a Veszprém Blues Fesztiválon
Világsztárok a színpadon kívül is a Veszprém Blues Fesztiválon
Jóval több mindenben ott van a blues, mint sokan gondolják, hiszen a könnyűzene nagy része ebből a műfajból gyökerezik. Április 13. és 16. között a Veszprém Blues Fesztiválon ezt bárki megtapasztalhatja, hiszen több mint 50 koncerten a nemzetközi blues élő legendái és feltörekvő csillagai, valamint a hazai blues-roots szcéna kiemelkedő zenészei lépnek színpadra. Közülük Roberto Luti gitáros, a világhírű Playing For Change sorozat alapító tagja, Kid Andersen, a Nyugati-part legfoglalkoztatottabb gitárosa, a Downbeat által többször az év orgonistájának választott Raphael Wressnig, valamint a világsztárok dobosa, D’MAR, aki többek között 17 évig volt Little Richard zenekarának a tagja, workshopon avatnak be műhelytitkaikba. Brian Kramer pedig nemcsak koncerted ad, hanem blues zenészeket bemutató illusztrációiból kiállítás is nyílik a fesztiválon, ahol beszélgetések, éjszakai örömzenélések és ingyenes koncertek is várják az érdeklődőket.
Programsorozat indul 13 Balatonhoz közeli településen
Programsorozat indul 13 Balatonhoz közeli településen
Kulturális programsorozat indul a Balaton északi partjához közel eső településeken: az áprilistól októberig tartó rendezvénysorozat a víz fontosságára hívja fel a figyelmet - közölte szerdán az MTI-vel a program főszervezője.