2021. szeptember 27.
//
Adalbert névnap

Ladányi István volt az Olvasólámpa vendége

Ladányi István költő, irodalomtörténész vendégeskedett csütörtök este a Dubniczay-palotában, a Bozsik Péter költő által vezetett Olvasólámpában.

Mint ahogy azt az irodalomkedvelő réteg pontosan tudja, az Olvasólámpa egy olyan sorozat, amelyben az irodalmi műé a főszerep, tehát nem egy hagyományos kérdezz-felelek beszélgetésről van szó, hanem egy különleges formáról: a vendég olvas fel saját műveiből, miközben azért kisebb kitekintések, átvezetések is vannak, jelen esetben Bozsik Péter költő, szerkesztő – Ladányi István jó barátja – moderálta mindezt.

A beszélgetés nem csupán régre nyúló barátságuknak köszönhetően volt közvetlen; miközben elmondható, hogy az egész mégsem vált egyfajta belsős diskurzussá. A nagy érdeklődést övező esemény az Olvasólámpa-sorozat utolsó állomása volt, mint ez kiderült Kilián Lászlótól, ahol Ladányi István félelme, mint, hogy kevesen lesznek közel sem igazolódott. Sőt.

Ahogy a vendég költő fogalmazott, nem szereti a közéleti költészetet, mert tart attól, hogy nem értik meg, ha pedig mégis, akkor túlságosan jól  megértik... Bozsik Péter úgy beszélt barátjának költészetéről, hogy abban örökké van egy úgynevezett hezitálás: írjam? Ne írjam? A moderátor végül Ladányi Tizenötödik menet című verséről úgy vélekedett, hogy kivételesen nagy direktség, egyenesség van benne, miközben a pátosz is erősen jelen van.

Sajátos hangulatvilágról tanúskodnak Ladányi István művei, ahogy ez nem csupán a felolvasásból, de az átkötő beszélgetésből is kiderült: Újvidék, 19. századi életérzés, amit csak egy rádió billent át mégis a huszadik századba, családok összejövetele a családi házban, ahol van televízió,… és persze a mindent megzavaró háború…

"... Megtanultátok, hogy mi az a rádió
bemondta, hogy véget ért a háború,
megtanultatok filmet nézni,
televíziót vettetek, és elhittétek,
hogy most már a valóságot mutatja.
Aztán szidtátok, hogy hazudik,
a fülünk hallatára gyaláztátok a bemondót,
aztán elhallgattatok, aztán anyánk azt mondta,
hogy ne is figyeljünk oda, apátok sokat ivott. ..."

Szabó Eszter
Domján Attila

További cikkek

Hétvégén megnyílt az időkapu Balatonfüreden
Hétvégén megnyílt az időkapu Balatonfüreden
Egészen a reformkorig utazhattak vissza azok, akik hétvégén Balatonfüredre látogattak, ahol a Romantikus Reformkor rendezvény keretében testközelből ismerhették meg a XIX. századi Balatonfüred hangulatát. Képriportunkban mutatjuk, milyen volt ez az időutazás.
Hárskút volt a német kultúra központja a hétvégén
Hárskút volt a német kultúra központja a hétvégén
A kis bakonyi településen találkoztak a térségben élő német nemzetiségiek szombaton.
Együtt vigadott Kádárta és Gyulafirátót
Együtt vigadott Kádárta és Gyulafirátót
Első alkalommal tartott közös szüreti felvonulást és mulatságokat Kádárta és Gyulafirátót.
Hatvan éve együtt a színházi közönséggel
Hatvan éve együtt a színházi közönséggel
Hármas ünnepet tartott péntek este a Veszprémi Petőfi Színház: hatvan éve jött létre a teátrum állandó társulata és indult el a bérletezés, hosszú hónapok kihagyása után pedig az első premiert is megtarthatta az intézmény.
Újabb avar kori sírok kerültek elő Veszprémben
Újabb avar kori sírok kerültek elő Veszprémben
A 8. sz. főút Veszprém déli elkerülő szakasz munkálatai során újabb 7-8. századi avar kori sírok kerültek elő. A feltárásokból egyértelműen kirajzolódik, hogy az út két oldalán egy nagyobb kiterjedésű, a késő avar kor kezdetére tehető soros temető részletei bukkantak elő.