2022. május 19.
//
Ivó, Milán névnap

Ladányi István volt az Olvasólámpa vendége

Ladányi István költő, irodalomtörténész vendégeskedett csütörtök este a Dubniczay-palotában, a Bozsik Péter költő által vezetett Olvasólámpában.

Mint ahogy azt az irodalomkedvelő réteg pontosan tudja, az Olvasólámpa egy olyan sorozat, amelyben az irodalmi műé a főszerep, tehát nem egy hagyományos kérdezz-felelek beszélgetésről van szó, hanem egy különleges formáról: a vendég olvas fel saját műveiből, miközben azért kisebb kitekintések, átvezetések is vannak, jelen esetben Bozsik Péter költő, szerkesztő – Ladányi István jó barátja – moderálta mindezt.

A beszélgetés nem csupán régre nyúló barátságuknak köszönhetően volt közvetlen; miközben elmondható, hogy az egész mégsem vált egyfajta belsős diskurzussá. A nagy érdeklődést övező esemény az Olvasólámpa-sorozat utolsó állomása volt, mint ez kiderült Kilián Lászlótól, ahol Ladányi István félelme, mint, hogy kevesen lesznek közel sem igazolódott. Sőt.

Ahogy a vendég költő fogalmazott, nem szereti a közéleti költészetet, mert tart attól, hogy nem értik meg, ha pedig mégis, akkor túlságosan jól  megértik... Bozsik Péter úgy beszélt barátjának költészetéről, hogy abban örökké van egy úgynevezett hezitálás: írjam? Ne írjam? A moderátor végül Ladányi Tizenötödik menet című verséről úgy vélekedett, hogy kivételesen nagy direktség, egyenesség van benne, miközben a pátosz is erősen jelen van.

Sajátos hangulatvilágról tanúskodnak Ladányi István művei, ahogy ez nem csupán a felolvasásból, de az átkötő beszélgetésből is kiderült: Újvidék, 19. századi életérzés, amit csak egy rádió billent át mégis a huszadik századba, családok összejövetele a családi házban, ahol van televízió,… és persze a mindent megzavaró háború…

"... Megtanultátok, hogy mi az a rádió
bemondta, hogy véget ért a háború,
megtanultatok filmet nézni,
televíziót vettetek, és elhittétek,
hogy most már a valóságot mutatja.
Aztán szidtátok, hogy hazudik,
a fülünk hallatára gyaláztátok a bemondót,
aztán elhallgattatok, aztán anyánk azt mondta,
hogy ne is figyeljünk oda, apátok sokat ivott. ..."

Szabó Eszter
Domján Attila

További cikkek

Újra Con Spirito Egyházzenei Fesztivál Veszprémben is
Újra Con Spirito Egyházzenei Fesztivál Veszprémben is
Régészek tárják fel a bakonybéli bencés monostor középkori emlékeit
Régészek tárják fel a bakonybéli bencés monostor középkori emlékeit
A geofizikai felmérést követően régészeti kutatás kezdődött a Szent István alapította bakonybéli bencés monostor középkori előzményeinek feltárására. Az első fázis során a régészek a monostor kertjében nyitottak szelvényeket, ahol a középkori szerzetesek tárgyi hagyatékaként többek között különböző edénytöredékeket és egy gótikus minusculával díszített, 15-16. századi könyvcsatot is találtak.
Kulturális örökségünk, mint a tapasztalatcsere és együttműködés eszköze
Kulturális örökségünk, mint a tapasztalatcsere és együttműködés eszköze
Veszprém Megyei Jogú Város Önkormányzata "ISTER” nemzetközi projektjének keretében 2022. május 18-án harmadik alkalommal találkoztak a régészeti szakma, a kulturális főváros, a térség településeinek és turizmusának képviselői, a helyi és megyei önkormányzat munkatársai és területfejlesztési szakértők, hogy megismerjék a kulturális örökség hasznosításának jó példáit, az európai tematikus utak rendszerét, feltárják a közös fejlesztési lehetőségeket és közös víziót fogalmazzanak meg a római kori örökség és a Via Ister kapcsán.
Nem fognak unatkozni nyáron a veszprémi gyerekek
Nem fognak unatkozni nyáron a veszprémi gyerekek
Idén is megszervezi az önkormányzat hagyományos napközis táborát az általános iskolásoknak, emellett a városi intézmények, egyesületek, sportklubok is rengeteg programmal készülnek.
Értsük meg: a Balaton sokkal sérülékenyebb annál, hogy önzően használjuk
Értsük meg: a Balaton sokkal sérülékenyebb annál, hogy önzően használjuk
A szakemberek és a tó körül élők, azért felelősséget vállalók körében évek óta folynak beszélgetések a Balaton törékeny ökoszisztémájáról, amelyet ideje lenne figyelembe venni, amikor számolatlanul épülnek a nyaralók a parton, irtják a nádast vagy mesterségesen igyekeznek megnövelni a vízszintet. Az ökológiai kihívásokról szóló párbeszédhez most a VEB2023 EKF is csatlakozott a BALATORIUM nevű összművészeti és edukációs eseménysorozattal.