Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. március 29. Auguszta
Veszprém
19°C
2024. március 29. Auguszta
Veszprém
19°C

Párkapcsolati tanácsok nem párkapcsolati tanácsadóktól

2021. július 21. 16:04
Bár a koronavírus-járvány árnyékában kevesebb figyelem hárult rá, de így is sikeresen lezajlott a Három Királyfi Három Királylány Mozgalom játéka. A párkapcsolatok megerősítéséért életre hívott 5 lépés – egymás felé című kezdeményezés résztvevői közül három veszprémi és környékbeli árt kérdeztünk saját tapasztalatokról, problémákról és azok megoldásairól. Nem családterapeuta, hanem átlagos párok véleményei következnek.

Néhány hete ért véget a párkapcsolatokat megerősítő játék, amelynek feladatait szakavatott családterapeuták és pszichológusok állítottak össze. A gyakorlati feladatokban kiteljesedő feladatsor azt ígérte, hogy a pároknak pozitív élményben lesz részük, egyénileg és párban is olyan megerősítéseket, gondolatébresztő impulzusokat kapnak, amelyekkel még jobban el tudnak mélyedni kapcsolatukban.

A tapasztalatokról két környékbeli párt kérdeztünk, név szerint Kingát és Mihályt, valamint Bernadettet és Andrást.

Bernadették 5 éve alkotnak egy párt és két éve házasok, Mihály és Kinga pedig 6 éve mondták ki a boldogító igent. Náluk ráadásul már három kisgyermek is született, Bernadett és András pedig most tervezik.

IllusztrációIllusztráció

A Három Királyfi Három Királylány Mozgalom játékáról úgy nyilatkoztak, hogy fontos, hogy a napi feladatok és a gyereknevelés kihívásainak közepette is maradjon egymásra idejük. Meg kell teremteni azt az időt, hogy beszélgetni tudjanak egymással, hogy ne daráljanak be a szürke hátköznapok. „Ha erre nem szánunk időt, energiát, könnyen kihűlhet a kapcsolat. Azért, hogy a család együtt tudjon maradni hosszú távon nem csak szülőként kell jól funkcionálnunk, hanem férj-feleségként is” - fogalmazták meg Mihályék.

A megkérdezettek egyike sem mentálhigiénés szakember, így saját tapasztalatuk szerint mondták el portálunknak, hogy mi jelenti a legnagyobb kihívást a mindennapokban a házasságban.

„Számunkra az, hogy legyen időnk egymásra, amikor nem a tennivalókról és a gyerekekről beszélgetünk, hanem a kapcsolatunkkal, egymással is van időnk foglalkozni. Ezt tudatosan kell megtervezni, különben azt vesszük észre, hogy elment egy újabb nap anélkül, hogy tartalmasan beszélgettünk volna egymással legalább negyed órát. Ennek a tudatosságnak a felépítésében is segített ez a játék. Ahogy mondani szokás „jó pap is holtig tanul.” Ez érvényes a házasságban élőkre, hogy ne gondoljuk azt, hogy a másikról már mindent tudok, úgysem tud újat mondani – mondta Mihály.

IllusztrációIllusztráció

„A férjem szerint a rendszeres nemi élet. De hát így szeretjük őket. Viccet félretéve, talán a legnagyobb kihívást az jelenti, hogy szánjunk egymásra minőségi időt, melybe az is beletartozik, hogy bizonyos dolgok ne legyenek egyértelműek az idő múlásával, mert így nagyon könnyen bele lehet laposodni. Velünk is már többször megtörtént. Nagyon felkapott fogalom manapság, de létező dolog a társas magány” - ecsetelte portálunknak Bernadett.

Van-e olyan dolog a személyes életükben külön-külön, amit véleményük szerint házastársuk nélkül sosem értek volna el?

Mihályék szerint: „Egymásnak köszönhetjük, hogy családot tudtunk alapítani és az életet tovább tudjuk adni, amiért minden nap hálát adunk! Jó érzés, hogy közösségben élhetünk és a jövőnket, a gyerekeink jövőjét együtt építhetjük. Ennél a családi hivatásnál szebb hivatást nehéz elképzelni, amit a társunk nélkül nem érhettünk volna el.”

Bernadették pedig: „Ezen mindketten elég sokat gondolkodtunk, de arra jutottunk, hogy valószínűleg nincs ilyen. Mindketten elég céltudatosak vagyunk. Talán annyit tennénk hozzá, hogy egymás nélkül is elértük volna ugyanezeket a dolgokat az életünkben, csak sokkal később. Mondhatni szinergistái vagyunk egymásnak.”

IllusztrációIllusztráció

Végezetül tanácsot kértünk mindkét pártól, mire kell kiemelt figyelmet fordítani a jó házasságért?

„A bocsánatkérésre és a megbocsájtásra. Ne múljon el nap a haragotok fölött. Természetesen fontos az egymásra való odafigyelés is, ami ebben a digitális „4G”-s, állandóan online, hangos világban nem is olyan egyszerű” - mondta Mihály és és Kinga.

„Itt mindkettőnk válasza az volt, hogy a nyílt kommunikációra, továbbá öniróniára és önismeretre is szükség van” - tanácsolták végül Bernadették.

 

A Három Királyfi Három Királylány Mozgalom további programjairól ezen a linken lehet tájékozódni.

vehir.hu
további cikkek
Így indította a húsvéti ünnepet a VKSZ Így indította a húsvéti ünnepet a VKSZ Nagy sikerrel szervezte meg a VKSZ Zrt. húsvétváró rendezvényét a veszprémi vásárcsarnokban nagycsütörtök délelőtt. A forgalmas piactéren állatsimogatóval, kézműves foglalkozásokkal és kóstolókkal is készültek a szervezők, amire már első alkalommal számos érdeklődő, elsősorban kisgyermekes családok látogattak ki. Képriportunkban megmutatjuk, milyen volt a hangulat. ma 10:40 2026-ig szinte biztosan lesznek nyári koncertek a Gyárkertben 2026-ig szinte biztosan lesznek nyári koncertek a Gyárkertben A kiemelt fesztiválok közé sorolta és az idei évre jelentős támogatási kerettel látta el a Gyárkertben rendezendő nyári koncerteket a képviselő-testület csütörtöki ülésén. tegnap 15:09 Portálunk vendégírója, Kovács Győző meteorológus miniszteri kitüntetést kapott Portálunk vendégírója, Kovács Győző meteorológus miniszteri kitüntetést kapott Miniszteri kitüntetéseket adott át a meteorológiában dolgozó szakembereknek kedden Koncz Zsófia, az Energiaügyi Minisztérium parlamenti államtitkára Budapesten, a HungaroMet székházában, a meteorológia világnapja alkalmából. A díjazottak között ott van Kovács Győző veszprémi helytörténész, meteorológus, portálunk vendégszerzője is. tegnap 13:34 A Ferenc pápa vezette krizmaszentelési misével megkezdődött a húsvéti három nap vallás A Ferenc pápa vezette krizmaszentelési misével megkezdődött a húsvéti három nap A nagycsütörtök délelőtti krizmaszentelési misével kezdetét vette Rómában a húsvéti szent három nap, melynek szertartásait Ferenc pápa vezeti. Délután egy római börtön női rabjaival végzi a lábmosás szertartását. tegnap 10:58

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.