2021. október 18.
//
Lukács névnap

Munkacsoport felállítását sürgeti Gerstmár a lakosságszám csökkenése miatt

2021. július 23. 13:42
Gerstmár Ferenc (LMP) önkormányzati képviselő péntek délelőtt beszélt arról, hogy munkacsoport vagy ideiglenes bizottság felállítását sürgeti annak kivizsgálására, hogyan lehetne megállítani a lakosságszám csökkenését Veszprémben.

2014-ben a választópolgárok névjegyzékében még 47 653 fő szerepelt Veszprémben, azaz ennyi felnőtt veszprémi polgárt tartottak nyilván. Ez a szám 2019-re 45 601 főre csökkent, vagyis jelentősen fogyott a választókorú népesség a városban, világított rá az alapvető problémára Gerstmár Ferenc péntek délelőtti sajtótájékoztatóján, amelyen javaslatot is tett ennek orvoslására.

A zöld párt önkormányzati képviselője elmondta, korábban már intézett kérdést a polgármester felé arra vonatkozóan, hogy a fogyás életkor, iskolai végzettség, vagy egyéb mutatók alapján milyen jellemzőket mutat.

Akkor azt a tájékoztatást kapta, hogy ilyen részletes kimutatása nincs a városnak, csupán a globális számokat ismerik.

Akkor Porga Gyula hozzátette, jól tudják, hogy egy fiatal felnőtt számára, aki a középiskolából kilépve elkezdi az egyetemi tanulmányait egy nagyvárosban, a diploma megszerzése után is annak nyüzsgő miliője lehet vonzó. Ezzel az adottsággal Veszprém eddig nehezen tudta felvenni a versenyt.

Ezen vélhetően az Európa Kulturális Főváros 2023 Program pozitív irányba fog majd változtatni, viszont Gerstmár szerint ennél mélyebben kell keresni a megoldást.

Főleg azért, tette hozzá a sajtótájékoztatón, mert a pandémia idején tovább nőtt a kiköltözők száma, egészen pontosan 705 főt számláltak Veszprémben.

Ezzel párhuzamosan a környező települések népessége nő, azaz látszik, hogy az emberek nem a térséget, csupán a várost hagyják el. A népesség.com adatai szerint főleg Márkó, Nemesvámos és Lókút gyarapodott.

A jelenségről egyébként mi is írtunk még a koronavírus-járvány előtt, azt a cikket itt tudják elolvasni.

Gerstmár Ferenc szerint a közgyűlésnek érdemben kell foglalkoznia a témával, sőt ennek kell lennie a kulcskérdésnek szerinte a 2022. március 31-ig esedékes gazdasági program felülvizsgálatának.

Annak érdekében, hogy a gazdasági programba releváns elemek kerülhessenek be a lakosságszám alakulásával kapcsolatos tennivalókról, Gerstmár javasolni fogja a közgyűlésnek, hogy a kérdés megvizsgálására ideiglenes bizottságot, vagy munkacsoportot hozzanak létre.

Hajas Bálint
Domján Attila

További cikkek

Márki-Zay Péter nyerte a kaotikus előválasztást
Márki-Zay Péter nyerte a kaotikus előválasztást
Bár vasárnap este még nem volt teljes a szavazatok feldolgozottsága, Márki-Zay Péternek szinte behozhatatlan előnye van Dobrev Klárával szemben, így várhatóan ő lesz Orbán Viktor kihívója a jövő évi országgyűlési választáson.
Tök jó együtt lenni!
Tök jó együtt lenni!
A barátság jegyében rendeztek őszi tökös mulatságot szombaton Királyszentistvánon Litér, Vilonya és Sóly bevonásával.
Videó: zöld szemléletformálás az általános iskolákban a Veszprém-Balaton 2023 és a HybridCycle segítségével
Videó: zöld szemléletformálás az általános iskolákban a Veszprém-Balaton 2023 és a HybridCycle segítségével
Az EKF program keretében Veszprém után Tapolcán is megtartották a gyermekek környezettudatos nevelését célzó szemléletformáló edukációs órát.
Veszprém egyik legsűrűbben lakott részén nyitott Jelenlét Pontot a Karitász
Veszprém egyik legsűrűbben lakott részén nyitott Jelenlét Pontot a Karitász
A segítségre szorulók október 18-tól a Haszkovó úti lakótelepen kereshetik a Veszprém-Főegyházmegyei Karitász munkatársait.
Veszprémből indult útjára a Középiskolai MTA Alumni Program
Veszprémből indult útjára a Középiskolai MTA Alumni Program
Freund Tamás, neurobiológus, a Magyar Tudományos Akadémia elnöke hívta életre azt az alumni programot, amelynek több célja közül az egyik, hogy népszerűsítse a tudományos gondolkodást és pályát a fiatalok körében. A Lovassy László Gimnázium egykori tanulójaként a nemzetközileg is elismert tudós a saját alumni intézményében, Veszprémben indította útjára ezt a kezdeményezését pénteken.