Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Egy család Csatár-hegyen

2021. augusztus 6. 11:43 // Forrás: Veszprém Portré
Konzervatív értékeket vallunk, mind a ketten hívők vagyunk, rendszeresen imádkozunk, lelkészképző főiskolát végeztünk. A Szentírás a kohéziós erő a családban, ehhez próbáljuk a saját értékrendünket, életmódunkat igazítani - vallja Mosonyi Tamás és felesége, Orsi, akikkel a jó és rossz családi mintákról is beszélgettünk.

(Az interjúban feltett kérdésekre Tamás válaszolt, ő osztotta meg közös gondolatukat.)

Mióta éltek együtt?

Idén ünnepeljük a 22. házassági évfordulónkat. Azt mondhatom, hogy ennyi év házasság után jobban szeretjük egymást, mint amikor megismerkedtünk. Az óborhoz tudom ezt hasonlítani, ami az idő múlásával egyre jobban beérik. 
22 éve a nulláról indultunk, most van egy szép, hitelmentes családi házunk, de rengeteg nehézségen mentünk keresztül. A feleségem jó és rossz időben egyaránt mellém áll, számíthatok rá. Persze ez nem azt jelenti, hogy soha nem voltak konfliktusok. Az elején nehezen kezeltem az indulataimat, amit a családomból hoztam magammal. Folyamatosan változtunk, az idő múlásával egyre jobb lett a házasságunk. Most már egy 21, egy 19 és egy 14 éves gyermek szülei vagyunk. 

Együtt él a teljes család?

A nagyobbik fiunk Budapesten kollégista, a szünetekben természetesen velünk él. Nem csak jó tanuló, hanem élsportoló is, Vecsésen futballozik. A lányunk a legidősebb. Kérésére nem erőltettük a továbbtanulást, azt mondta, hogy szeretne dolgozni. Most két családnál bébiszitter, közben elvégez egy gyermekgondozási képzést, illetve - kérésükre - a nagyszülők gondviselője. A legkisebbik fiunk most volt hetedikes. 
Soha nem kényszerítettük a gyermekeket a hitre, inkább a hitelességre fektettük a hangsúlyt. A két nagyobb - az eredményeik alapján - a saját korosztályában is példaértékű.
A három saját gyermekünk mellett egy projekt részeként időnként Németországból is kerül hozzánk gyermek. Olyan fiatalokat küldenek ide, akiket ki kell emelni a családi, baráti környezetből, hogy jó mintákat lássanak, vonzó legyen számukra a családalapítás.

A családi idill végül Csatár-hegyen teljesedett ki. Milyen az élet itt?

Négy éve élünk Csatáron. Három gyerekkel nagy felelősség meghozni egy ilyen döntést, de nem bántuk meg. Egy 2010-ben épült szép házat vettünk, kétszintes, modern, jól felszerelt. Az esővizet egy nagy ciszternában gyűjtjük, így újra tudjuk hasznosítani. 
Tudatosan választottuk ezt a helyet, egy idő után már nagyon hangos volt a város. Éltünk családi házban Veszprémben is, de a svájci frank alapú hitel miatt el kellett adnunk és egy pici lakótelepi lakást vásároltunk helyette. Nagyon örültünk, hogy összejött, de a Jutasi-lakótelepen, az éjjel-nappali közelében, ahol hallani lehetett, hogy milyen zenét hallgat a szomszéd, nem volt ideális. A gyerekeket sem engedtük le egyedül szívesen. Végül a vásárláshoz képest dupla áron adtuk el a megemelkedett ingatlanáraknak köszönhetően. 

Az iskola és a munkahely miatt továbbra is Veszprémben gondolkodtunk, amikor rábukkantunk egy hirdetésre, miszerint számunkra kedvező áron hirdetnek egy kétezer négyzetméteres telket Csatár-hegyen. Amikor először megláttuk a házat, a kertet, a gyümölcsfákat, azonnal beleszerettünk. Mindent megkaptunk egy helyen, amire vágytunk. Szeretünk itt lakni, de tavasztól őszig egy kicsit nehéz, mert folyamatosan berregnek a fűkaszák. Viszont a panoráma és a reggeli, esti madárcsicsergés megfizethetetlen. 

Mennyi kompromisszumot igényel a csatári élet?

A Csatár-hegy bejáratánál található egy kút, ahol vizet vásárolhatunk. Havonta egyszer megyek le egy 1 köbméteres víztartállyal. Illetve flakonokba is tartunk vizet a hűtőben. Ezt meg kell oldanunk. A szippantós autó másfél évente egyszer jön, így a csatornázás is megoldott. Villanyunk van, de többnyire fával fűtünk. Van egy mini házi vízművünk is, a bojler meg biztosítja a melegvizet. 
Amikor ideköltöztünk, sokan mondták, hogy elment az eszünk, de amikor kijönnek látogatóba, csak ámulnak.
Bárányok sétálgatnak a kertemben, mint bio fűnyíró, korábban voltak nyulak, sőt, lovakat is tartottunk. A kert végében veteményes is található. 
Persze ez nem lakóingatlanként szerepel az ingatlan-nyilvántartásban, hanem gazdasági épületként, de biztosítja egy lakóház kényelmét. A családi, építkezési támogatások azonban nem vehetők igénybe. 

Milyen értékeket adtok át a gyermekeknek?

A legfontosabb a példamutatás. Tanítottuk őket arra, hogy ne káromkodjanak, de úgy, hogy soha nem hallottak minket káromkodni. Rengeteg káros szenvedélyem volt fiatal koromban, így őszintén tudtam ezekről beszélgetni a gyerekeimmel, példát mutatva, hiszen most nem iszom, nem dohányzom. Munka és család mellett tanultam, esti gimnáziumba leérettségiztem, megszereztem a felszolgálói végzettséget, majd elmentem egy lelkészképző főiskolára és diplomát szereztem. Nem követeltünk olyat, amiben nem mutattunk példát. Úgy tanítottuk őket a kötelességeikre, a felelősségvállalásra, hogy azt tőlünk látták.

Ennyi elég?

A tanulás mellett a gyermekek energiáját a sport is lekötötte. Figyeltük, hogy miben tehetségesek. Ezzel párhuzamosan, ami fontos volt számukra - és láttuk, hogy az jó - támogattuk. Ha kellett, labdarúgó mérkőzésekre jártunk, vagy éppen atlétikai versenyekre. Úgy nőttek fel, hogy mindig melléjük álltunk a bajban, számíthattak ránk. Egy erős kötődés, tisztelet alakult ki közöttünk. Büszkék vagyunk a gyermekeinkre. 

 

Szöveg, fotó: Cseh Zoltán
Forrás: Veszprém Portré

vehir.hu

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.